Drömmen om en gammal pickis

HD-folk brukar komma i gamla pickisar. Det finns något genetiskt som sammanbinder tvåhjulsåkare med flakmaskiner. Raggare på vischan har gärna en i carporten och tuffa töser studsar omkring i dem.

Ford F100 och F150 från femtiotalet, Chevrolet C10 och C20 från sextiotalet, Dodge Ram från sjuttiotalet och Cadillacs ombyggda till jätte ElCaminos, höjda, sänkta, två- och fyrhjulsdrift, Fleetside eller Stepside, bensin eller diesel, det finns behov av allt. Vi älskar de amerikanska jobbjärnen. I Rättvik sitter Camilla Thunell och drömmer om en bullig pick up för fina dagar.  På Gotland har HD-åkaren, Lisa Odelsheim precis nått sin dröm och längtar till sommaren -19.Thorleif Råsell har också en.  En röd. En sån där fin amerikabyggd 54:a Cheva med skinn och AC. Sånt som vi kroknar på att bygga i Sverige. När vi fått ordning på kaross, maskin och inredning vattnar vi ur och tanken att åka svalt hamnar på målbildstippen.

”Svenska somrar är ju ändå kalla” heter det. ”Man kör ju mest med kromad armbåge” försöker man. ”Det är coolt med gammalt kompromisslöst präriestuk” och jada, jada, jada.  I USA däremot är AC självklart och det finns en uppsjö med eftermarknadsalternativ, lätt tillgängligt och smart uppfunnet.
1954 Chevrolet 3100 Longbed är namnet på stepsiden. Bilen hittades på Craigslist i Californien. Varning: Handlar man på Craigslist måste man veta vad man gör. Det gjorde Thorleif. Den kom hem 2017. Thorleif har behållit bilen i det skick den kom  undantaget förändringar i aktern.
– Jag har monterat drag och passade då på att höja stötfångaren så den harmonierar bättre med flaket och så bytte jag ut lamporna bak till originalliknande, säger han.

Amerika bäst igen
Amerikanska byggen är fuskbyggen med hönsnät och spackel sägs det. Det kan vara men amerikanska byggen är lika ofta påkostade med väl utprovade förbättringar i chassie, uppdaterade drivlinor, snygga lackeringar och de har framför allt gått i mål med skinn och glas och ljud och innertak och krom och databoxar och elstolar och klimatanläggningar. Som i det är fallet.
-Kolla nytt krom på insida sidoruta och ventilationsruta!
Mr. Råsell har vidare färgmatchade högtalare,  bekväma sittplatser, uppsnyggade mätare och bekvämt styrhjul med kromad tiltstång.

Bilen är just ett sånt där fint, amerikanskt bygge.  Thorleif har flera amerikanare. Grävmaskinsförare och gammal entreprenör som han är lagar och bygger han själv.
-Jag uppskattar när grejerna fungerar, säger han.

En  Chevalastbil på den här tiden kom med stel  framaxel, rangliga hjul, sisådäbromsar, trött raksexa med vinande utväxling och golvkrycka. Coolt det också. Vildavästernromantik  med timotej i mungipan MEN …
… den här är byggd för 2000-talets trafikrytm, för långfärder utan träsmak och hörselskydd och för en behaglig cruisenight på stan den där eftermiddagen när det är +28. Med skönt stance vilar Chevyn på Mustang II framvagn, sänkt bakvagn och lägre däck utan att tappa markfrigång för en sväng på åkern intill.  Körbart och snyggt. Bakaxeln kommer från en Camaro. Femtio mil i 110 från hemorten Närkekil till Classic Car Week i Rättvik var ingenting.Ny bil i vår. Uffe på ES-motor i Ljusdal har alltid 20 bilar i lager och hjälper dig med finansiering och mekaniska frågor. Dessutom bra priser.  
Här skall det bli ändringar i vinter. Thorleif bygger nytt elsystem vilket också innefattar flytt av batteriet. Motorn är en Chevrolet 350 med en Turbo Hydramatic 400-låda bakom. 
Avslutar med en bilporrbild i Erik Stigssonanda, den legendariske fotografen som hittar de bästa vinklarna.  Grattis Thorleif Råsell i Närkekil och tack för införseln av ytterligare en drömskön jänkare till vårt ständigt jänkiehungrande land.

Leffe och Robban fixar dina irriterande småskador inför sommaren. 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *