Åk Dixie Highway med din jänkare. 600 mil nercabbat i USA.

Nu har de gjort det igen Pia och Dan från Karlstad. Först var det Lincoln Highway, sedan Route 66 och nu en musikresa i Elvis, countryns och bluesens fotspår. De kallar resan Dixie Highway. 

Pia Biared och Dan Fallqvist bor i det som blivit ett svenskt motormecca i Florida. Staden Cape Coral ligger mjukt inbäddad vid Mexicanska golfens varma vatten och har kvar sin småstadscharm trots att här bor två miljoner under vinterhalvåret.

Bor mitt i smeten
Många svenska bilintresserade med egna bilar cruisar till träffarna som avlöser varandra varje dag! Japp, det är något litet eller större meeting varje dag i veckan här på Floridas västkust.
– Här bor Jöran Persåker en bit norrut tillsammans med flera svenska dragracers, Nostalgiimportens Eva och Bengan Nilsson bor i Cape Coral liksom roadtripparna Pia och Dan.  Krantzen kom hit för nio år sedan och många, många flera svenskar har sina adresser här numera.

Drömmer du
Drömmer du om att ta din bil från Sverige och köra med den på amerikansk mark i en karavan med andra svenskar?  Prata med Pia och Dan. De har gjort det tre gånger och har 2.000 nercabbade mil i ryggen. Den senaste resan, Dixie Highway anordnade de själva tillsammans med vänner de träffat på tidigare roadtrips.

35 dagar nercabbat
35 dagar med 30 mil om dagen i snitt. Sevärdheter, fina hotell, häpnadsväckande berg, mäktiga floder, oväntade upplevelser, äventyr, bilmuseer, jätteträffar,  Elvis, Nashville och franska kvarteren i New Orleans.

Planering och eftersnack halva nöjet
Resan har tagit två år att förbereda  tillsammans och bara det att träffas hos varandra och planera är jättekul, säger de. Sedan träffas man i Sverige och surrar och minns. Dan och Pia är två helsköna raggare från Värmland som har vänligheten att berätta allt om hur man gör och hur det funkar. Över till dom.

Hemma hos Pia och Dan i Cape Coral
Vi sitter vid poolen i Pia och Dans ljusa, öppna hus som ligger vid en kanal sydöst på stan. Det är 30 grader i skuggan. Jag är burdus. Krantzen brakar på direkt som en snorig fjortis på moped och frågar okänsligt:  – Va’ kostar dä?

Budget
Dan plockar fem Excel i sin dator.
Att skeppa bilen tur och retur kostar 30′
Hotell, flyg och försäkringar räkna med 50′
Sedan vill du äta och tanka och handla för 40′
Summa 120.000 kronor för 35 dagar.

Skeppning
Vi pratade med Linda på Goth Ship i Göteborg om skeppningen till USA.  Nordtrafik ombesörjer också transport. Bilen kommer till Port Elisabeth i Newark efter två veckor.
Försäkring ordnas genom det amerikanska bolaget för gammelbilar, Hagertys. Man åker med svensk registreringsskylt. Sen är det bara att vrida på nyckeln och låta bilen rulla ut på amerikansk mark.

Norr till söder i oktober.
Resan Dixie Highway gick i oktober från New Jersey i norr till Key West i Florida längst ner i USA vilket ger flera fördelar.
1. Det är inte turistsäsong med överbefolkade hotell och köer och trängsel på vägarna.
2.  Det är inte olidligt hett och man anpassar sig genom att komma till ”svensk sommar” i norr och sedan köra mot värmen.
3. Man åker och ser nytt hela tiden. Bilen skeppas hem från Fort Lauderdale i Florida med hjälp av svenska tjejen Susanne Getten som driver egen skeppningsbyrå, Get Logistics.  Bilen kommer tillbaka Sverige tre veckor efteråt.

Då åker vi!  Pia och Dan tar täten i sin blå 1966 Cadillac.
Dan skriver: Hela gänget samlat.
– Yvonne & Olle Ahlberg, Karlstad -58 Buick Limited cab (med på Lincoln hwy 2013)+ Patrik Lundin, Säffle baksätespassagerare i  ”Bjukken.”

-Jan-Eric & Susanne Sandh, Värmskog -66 Ford Thunderbird cab (med på Lincoln hwy 2013, samt Route 66 2016)

Allt för hobbyn av riktiga entusiaster.

-Stefan & Malou Börjesson, Sunne -64 Cadillac Eldorado cab (med på Lincoln hwy 2013, samt Route 66 2016)

-Elving & Carina Långdal, Hedemora -68 Chev. Impala cab (med på Lincoln hwy 2013, samt Route 66 2016)

-Monica & Conny Wikström, Gävle. -64 Cadillac Eldorado cab (med på Lincoln hwy 2013, samt Route 66 2016)

-Kent & Marie Rickardsson ,Avesta – 40 Chevrolet Business Cupe’. Förstagångsresenärer.


Kolla direkt vad det kostar att skeppa din bil på Nordtrafiks sida.

-Mekarna o väskbilsförare Leif Ljunggren & Bengt Lundgren, Hedemora. 70 bast och första gången i Amerika!

New York var bra men sedan började långturen och då gick det åt skogen direkt.
Gävleborna Monica och Conny Wikström är norrländskt orädda och fantastiska medresenärer sedan tidigare.  De hade denna gång köpt en bil i Portland Oregon längst bort på västkusten. Planen var att köra totalgalna 600 mil från väst till öst med nyinköpet, möta Dixiegänget i norr och dra ut på en ny 400-milatripp.

Cadillac 66:an de köpte fanns inte. Den ingick i en nationell scam med säljare i Italien som  annonserade i USA med falska bilder.  Alla pengarna borta.
Åka skulle de i alla fall Gävleborna. De köpte en Cadillac till, en guldfärgad även den i Oregon.Den fanns  även om vingarna var bortkapade på den guldfärgade -64 Eldoradocabben i ett Pininfarinaliknande (världsberömd designer från Turin) designrus på någon transatlantiskt garageplatta.

Caddi’n gick skröpligt och hackade på höjderna i Rocky Mountains men de tog sig till New Jersey, mötte gänget och öppnade huven där de medföljande mekanikerna sänkte sina huvuden. Efter bränslefix gick de på bensinstationens toalett för att tvätta händerna.-Då åkte gänget.  Allihopa. Alla var säkra på att mekanikerna var med.
När seniorerna som aldrig varit i USA kom ut var karavanen borta. Data, surf och GPS gick bort direkt. De var inga datanissar utan hederliga skruvare och nån telefon som funkade hade de inte. De skulle ju vagga lugnt i servicebussen längst bak i kolonnen.

Anhalten var Carlislemarknaden i Pennsylvania, flera timmar in i landet. En resa från Newarks hysteriska åttafilsvägar till slingrig asfalt i det mörka bergslandskapen kring Carlise.

-Dan svettades. Gruppen hade anlänt för tre timmar sedan men inga gubbar från Hedemora syntes till.  Det skulle gå en timme till innan Fordvanen rullade in och hjältarna hittat fram själva.


Pennsylvanias vackra majsfält och böljande vägar. 
En Amishfamilj på väg in till stan. 
Carlislemarknaden . Gänget samlat och mera grejer att lasta i väsk- och meckbussen. Ovärderligt med följebil. 
Välkänt backe. Härifrån har många ton dealar och bilar skeppats till Sverige under åren. ”Linda” som nämndes tidigare har ett eget  skippingtält här. 
-Hallå Linda. Vi har köpt en bil till backtävlingen i sommar !!!  Drömma är gratis.

Vi får ta del av Pia Biareds dagboksanteckningar skrivna i det brinnande nuet.
Shennandoah Nationalpark med Skyline Drive.  6 oktober.  Lämnade Carlisle på morgonen via Gettysburg.  Bra vägar superjämn asfalt, fish and chips  och kanonväder.  Dimman och mörkret överraskade
Blue Ridge Parkway. Mera berg och höjder.  7 oktober.  Grusväg, mörker regn, speciell motellägare.

Cooker Tires Museum i Chattanogah. Efter rundvandring blev det verkstadsbesök. Mellanaxel och knutkors. Cooker tires ägare hade mer bilar hemma vi fick se !!!


Mari Richardsson och Malou Frisk i Appalacherna. 10 oktober Lunchburg har en fantastisk Whiskeytillverkning som hela stan lever på.  Nån utskänkning på orten finns dock inte. Märkligt ställe. Ingen utskänkning med de tillverkar Whiskey. 


Besökte även Jack Danielsfabriken En man hade sett bilarna och kom fram. Visade sig ha mängder med fina bilar. Vi blev kvar länge och tittade på allt. Överraskningarna gör resan.


Nashville 11 oktober. Guitars and Cadillacs.  Tre dagar i Countryns huvudstad.Dan Fallqvist på bilden.

Nashville
Johnny Cashmuséet  ingick i resan. Grand Ol Opry likaså.

Galet mycket musik dygnet runt. Boots och cowboyhatt fanns på inköpslistan. Jill Jonssons intervjucafé siktades.


Avfärd mot Nashvilles centrum


Staden sover ännu. Jättelugnt.  Huvudgatan vilar

13 oktober. Memphis Tennessee och det nya, stora hotellet invid Graceland. Enda regnet  på resan.  Graceland. Underhållning live . Lät exakt som Elvis . Vi har varit där förut men detta var en bra gång. Väldigt trevligt och öppet.  Elvis TV-hörna.

Tavla med Pricilla och Elvis i vintermotiv. han älskade sitt Graceland.


Krantzjackan till Graceland.

Elvis blev hedrad med polisutmärkelser i flera delstater.

Andra gången for Dan och Pia. Rekommenderas.

En av alla rosa Cadillacs Elvis ägt och gett bort.


De stannade i en håla för att tanka innan New Orleans. Byn bestod av en kyrka, en bensinstation och ett polishus.  När de tankade kom en dam från kyrkan och ropade glatt: Kom till oss med bilarna! (Pastorn hade bett henne ropa in den främmande och intressanta gruppen) 
Sagt och gjort. De rullade dit och fick fika och se kyrkan och när de kom ut var där fullt med folk.  När pastorsparet fick höra att de bokat hotell i New Orleans ropade de på sina vuxna barn som bott där.   De bad att få se bokningen och barnen skrek rakt ut.
– NÄJ, näj inte där i det området kan ni bo. Där eldar de bilar. Det var ett fint område före stormen men nu är det slum.  Dan och Pia fick avbeställa rummen några timmar innan och boka ett annat hotell i franska kvarteren. Dyrare men centralt och säkrare.
 Trångt! Svenskarna lotsade upp sina bilar på taket till hotellet, krånglade ur väskorna och kom ner i lobbyn bara för att veta att de inte hade några rum. Det fanns tre hotell med samma namn. Ut med väskorna in i bilarna pressa sig ut på de trånga gatorna in i en hotellkällare längre bort med cementpelare och små rutor. Ut med packningen och . . .  det blev en lång kväll. 
Hindrade dock inte gänget från att fånga kvällen med jazz och blues live från gatornas  krogar  i musikstaden vid Mississippi river.  Som uträknat att pastorsparet kom och ville bjuda på fika, att vi tackade ja och att deras vuxna barn var hemma och . . . . allting  . . .

Ur Pias dagbok: 18 oktober. Andra dagen i New Orleans.  Utflykt på flodens makliga vatten.  Mycket varmt. Lunch på Bluesbar.  Ingen är less pa hamburgare.


Frukost i New Orleans

 Fort Lauderdale. Leif-Ivan Karlssons magnifika bilsamling besöktes varefter Karlsson själv bjöd på en båttur i Atlanten.


Miami Beach färger avslöjar.  Monica och Conny Wikstrom från Gävle närmast. Ännu en kväll med mycket skratt och kul.  Även om man kör långt umgås man mycket.  Umgänget är en stor del av resan.

Key Wests solnedgång måste man se innan man dör sägs det. Mallory Square . Gycklare och solen sjunker i havet. 

Miami igen och Cadillac Ranch . Cadillacmannen Elwing Långdal tog täten.  Enormt med Cadillacdelar och bilar pa väggarna..

..och här lämnar vi dom. I solsäkra Florida hos Dan och Pia med service under huvarna inför avslut och hemtransport. Dans 66:a Cadillac hade dragit 18 liter olja men inte hackat en enda gång.  Gamla V8:or bara går.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *