Tre generationer dragracers

Farfar Bengt har så lågt kundnummer hos Hansen Racing att expediterna frågar vördnadsfullt, hur gammal är farbror egentligen. Sonen Mats åker 7,50 301km/h. Sondottern Jonna har tagit förarlicensen innan körkortet.

Vinbärsbuskarna hänger på träramar och tittar på Chevapickisen utan stötfångare. Gräset har växt högt framför teambussen. Racelivet står stilla på Skottkärrsvägen i Sörböle 2020.

Här är det långt till Corona och syrgaskliniker.
Sånt ser man bara på TV men ändå. Powergliden ligger uppne’ på arbetsbänken och headersen sover i Novans bagage.

Barndomskamraterna  Sanna Larsson och Jonna Åkerlund stegar upp mot den nybyggda verkstaden och därmed har jag sett två elittjejer av två möjliga i grannskapet.
-Jonna som licensierad dragracingförare och Sanna som dubbel, svensk rekordhållare i bågskytte.
– Undrar vad det är i vattnet i Sörböle?

Pappa Mats sitter på ett däck i verkstan och tittar på glykol som droppar ur kylaren på en Volvo. Roligare kan man ha. Mats vill att det skall hända saker. Att bakhjulen skall brinna, motorn ryta och att han skall åka trehundra innesluten i störtbur och brandsäkra kalsonger.

Dropp, dropp. Verkstadsjobbets konstgjorda andning ger inget rus. Den nya verkstaden är kanonfin med kontorsloft och fikahörna.


Den här familjen kan skruva, bygga, leverera under press men hela säsongen rycktes bort i en nysning från Kina. Mats suckar uppgivet.

Farfar där nere på garagegolvet verkar däremot gå på något. Piggast idag.
– Öh, kom ner, säger han. Det är inte fika än.


Med tre spikar i höften pratar Bengt oavbrutet om chassiets fysikaliska dynamik, hur piniongens placering på GM-axlarna trycker ner bakhjulen i underlaget till skillnad från Fordens där kraften inte går neråt på samma sätt utan skruvar bilen framåt.Det är han som skall fylla det tomma Powerglideskalet som ligger upp och ner på bänken med utprovade komponenter och segrande precision. Det är bara vinnare under detta tak, tycks det.


– Jonna har största motorn, säger Mats.
Motorn hänger inplastad i motorstödet bredvid. En Chevrolet 454 som borrats och strokats till 496 kubiktum. 8,1 liter ursinnigt vrid har 18-åringen under foten när granen slår om till samma färg som 67:a Camaron.

– Men varför dragracing Jonna?
– Jag har följt med pappa hela tiden. Jag är på banan med honom. Det är ett gäng tjejer som träffas på tävlingarna. Flera kör aktivt och 2019 tog jag förarlicensen i farfars Barracuda.

Så är vi där igen. Bengt Åkerlund körde till tävlingarna, riggade bilen för race, tävlade och körde hem igen för 50 år sedan.

Det rätta virket. Med ett arbete som mekaniker och dygnet-runt-intresse för mekanik och motorer var det självklart att trimma, förbättra och åka fortare. Mer om Bengt i en separat artikel längre fram.Jonna i farfars Barracuda från 1965 med fnulad 318 och fyrportare. Regnet hade gjort asfalten hal. Pappa och farfar tittar spänt. Jonna har inget körkort. Hon tar tävlingslicensen före. Hon håller varv på motorn och kliver på rejält när granen räknat ner.

Van att stadgea in pappa och med full koll på allt i startområdet sitter hon nu i förarsätet och ser banans slut snabbt närma sig.  Hon får till ett par raka, snygga repor i halkan och förarlicensen är hennes.

– Vanligt körkort då Jonna?
– Jag håller på men köerna till uppkörning är långa i semestertider.
– Camaron skall vi testa utom tävlan på banan i Hudik är det tänkt. Motorn är nyinköpt från USA och ger 600 hästar direkt ur plasten. Farfar fingrar på 496:an. 600 hästar lär vara historia när han knåpat bort tejpen.

Sonen Mats Åkerlund har 2.000 hästar han. 14:71 kompressorn fyller upp förbränningsrummen så stakarna endera sprätter på sned eller slungar iväg Novan till 301 km/h på sju och en halv sekund.

Doktor Bengt trummar otröttligt på med data och spel och tider och finesser under besöket.
– Vilken gubbe. Vilken alldeles fantastisk gubbe.När han ringer Hansen Racing har det hänt att expediten sett kundnumret från förra årtusendet, hejdat sig och artigt undrat: Hur gammal är ni egentligen.
– Åttifem, säger jag då, skrattar Bengt som ” inte ens är 80″.

BMW:n ja. Mats är inte sämre att skruva han. Efter tjugo år som mekaniker på BMW har han greppet om ett och annat.  635:an från BMW fick en V8:a från BMW 745 serien.  Bengt tog en turbo från en Scania. Resultat: 300 km/h även där.

– Jag skulle inte ha sålt den där men jag hade köpt Novan och behövde pengarna, muttrar Mats. 
Novan är faktiskt choppad!  Taket är sänkt en tum i framkant för bättre linjer och dynamik.

Blocket är en Chevamotor. Original 454 men idag rymmer det 467 kompressormatade kubiktum.  Klassen är Pro Street och rekordet 7,51 sek. 301 km/h.
– Vi kan åka fortare men regelverket gör att vi nöjer oss med det.
– Nöjer!!
– Hur slungar man iväg 1280 kilo bil till trehundra på sju och en halv sekund med en ”vanlig” cheva bigblock?  Utvecklingen är oerhörd i denna sport.
– Vi hade bilen i mitt garage på jobbet i två år, säger Bengt.
– När den kom ut tog råstyrkan hela bilen in mot betongmuren i en resa som ingen glömmer.
– Jag är säker på att dörrhandtaget touchade i muren, säger Mats som även varit med om en brand.

 

– De här två grabbarna, far och son Åkerlund från Sörböle i Hälsingland, kan skruva och köra och nu kommer Jonna som växt upp på dragracingbanan!

Jag tror att motorpressen får anledning att återkomma många gånger till Jonna, Mats och Bengt  i team Åkerlund Racing .

https://www.facebook.com/makerlundracing/


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *