Myrans garagebygge

Vi umgås alla med garagetankar. Här kommer Myrans garage. Myran det är min fru det. Kort grej. 154 över havet men Dynamit är också kort.  

Jag hade fyllt 60 och övergivit planerna på nytt garage. Det som blivit gjort i livet hade blivit gjort. Det andra fick vara. Jag var mer än nöjd. Nu skulle jag sitta på altanen, sippa te och vänta på dön.

 – Blir det nåt garage eller?
Låg och blundade i solstolen i bakstupa viloläge när något skuggade mig och en röst hördes. Jag for upp till 186cm stående i träskorna och fick se de älskade blå ögonen.
–  Garage, va, nä.  Det blir för dyrt och för krångligt och för jobbigt och jag är för gammal och för trött och . . .

– Nu bygger du gubbe, sade hon där nere och pickade mig i bröstet med sitt minifinger. Därför heter det Myrans garage. Så gick det till och så blev det.

Juli 2018
Gick och stegade och drog avspärrningsband en halv dag för att se hur det skulle kunna bli. Vi har två hus på olika tomter intill varandra i byn.  Hade fått upp en fyrkant när sonen Gottfrid och Myran kom.
– Vad gör du här?
– Måttar upp garaget.

De ansåg att det fanns brax i sjön som var smartare än jag och drog med mig till den andra tomten. En stund senare ansåg de två att garaget var utmärkt utmärkt.
Här skulle det ske, bestämde de.

Satt och gnall hos min kompis Åke Tjernell och hans son Emil i Norrhassel nio mil bort om hur jobbigt allt skulle bli. Åke är en unge på 50 år och en sån där doer.
– Jag kommer med grävaren till helgen, sade han
– Ska du larva nio mil?
– Nä, jag ringer Åström med trailern.
Helgen kom och jag såg 100.000 flyga ut genom fönstret men det var bara hälften för Åke hade bestämt att jag måste köpa en hjullastare för 100.000 till och den kom också. Jag visste inte ens hur man startade den.

Det var högsommar, gräsmattan stod på högkant,  jag hade inget bygglov, låg 200.000 back och vägde 106 kilo.
– Men Myran var glad.


Vi lekte entreprenadfirma i flera dagar. Behövs inget bygglov sade Åke. Du får väl dika, schakta, fylla, plana ut och göra en grusplätt hur mycket du vill på din tomt.

Fick ordning på pedalerna och spakarna. Grävaren fick jag dessutom låna gratis i ett år. Fatta. Han lämnade grävaren och for hem.
-Krafsa så mycket du vill, sade han.

Hösten 2018. Sonen Alfred packar. Han gick en hel dag och då menar jag en hel dag.

Det byggs sällan i Gussjö.  Bilarna rullade sakta förbi. Blickarna många. Kommentarerna glada. En som jobbat med väg och bygg i hela sitt liv stannade. Lägg dubbla dräneringsslangar sade han. Jag lyssnade och gjorde.

Singel och kattskallar. Allt var nytt. Har fått fantastisk hjälp hela tiden. En annan kompis i byn, Per Sehlin, grävmaskinist och anläggare, gjorde till sin mission att fixa grus till absolut minimal kostnad. Kattskallar kallade han storleken. Lämpligt nog kör hans tjej grusbil.

Camilla in action, nu med nästa lager av finare slag.  Bygglovsansökan inlämnad. Lugnt, tänkte jag. Jag bor i skogen långt utanför stadsplanering.

Våren 2019. Vintern har packat och sedan packade Alfred ännu en gång. Tre packningar alltså.

1992 –  före förenklingen
Bygglovet för förra garaget 1992 lämnade jag in efter att ha skissat på kollegieblockspapper. Ingen var ens ut och tittade. Nu har Härnösands kommun genomfört ett projekt som heter ”Förenkla helt enkelt” för att göra det lättare för kommunmedborgarna att bygga.

2019 –  efter förenklingen
Samhällsförvaltningen, där byggnadskontoret ingår, skryter med att man gjort det enklare för kommunmedborgarna. Resultat:  Glöm egna skisser på kollegieblock.

Kartan som skulle lämnas in jämte konstruktionsritningar, hållfasthetsberäkningar, brandklass, brandplan och data på grundfundamentens beskaffenhet blev en sådan komplicerad historia att dokumenten fick beställas från ritfirma och ingenjörskontor.

Därtill skulle jag ha en kontrollansvarig som skulle kontrollera mej  som kontrollanterna på stadsbyggnadskontoret sedan skulle kontrollera.
– ”Förenkla helt enkelt” kostade mej 35.000 kronor och massor av tid och besvär.

Sommaren  2019

Startbeskedet hade kommit. Innan dess får man inte göra något. Camilla och Per har fixat så jag får ha lasern i veckor.  Jag har nu suttit och åkt på den där plätten med traktorn  i ett år och ingenting syns. Jag har sprungit med måttband och dräneringsslang och grävt ner vägtrummor och kryssmätt och kryssmätt igen och justerat och ”gjort om och gjort rätt” och . .   Det finns ett talesätt hos byggare.
– Det tar en evighet att komma upp ur marken. Jojo. Så sant.
Tappat 7 kilo. Vikt 99.


Stans bästa lackerare, Leffe, åker allt som rör sig med V8. 

Dottern Ellens kille är anläggare med egen firma i Västerås.
-Du ska ha Albabalk, sade han. Glöm frigolitformar som ska stagas och fixas. Ställ dit en färdig balk på fundamentplattor som inte rubbar sig en millimeter. Sagt och gjort men jag tappade en balk med traktorn. Vi döpte den till bananen. Nu ingår den i bygget. Gick bra det med.


Gottfrid och hans tjej Denise isolerar. Bananen till vänster.

Abdul och Alfred armerar.


Jag har följt precis alla råd jag fått. Följaktligen ligger det isolering under garageuppfarten. Det skulle visst vara bra mot isbildning utanför portarna.

Abdul, Adnan, Alfred, Gottfrid, Dejan och Calle.  Hur skulle vi klara oss utan förstärkning från utlandet? Jag frågade Calle Lundkvist, som har Skandinaviens största bilmuseum, om han visste av någon som kunde agera gjutarbas.

Calle har ägt 100 hus och har gjutit halva Härnösand. En mycket upptagen man därtill har han byggt det omtalade bilmuseet. Han tittade på mig med brinnande ögon.
– NÄR?!  Jag kommer!
– Nej, men jag menade inte att du skulle. Du har nog ändå.
– Säg ett datum, jag kommer och tar med mig folk.
– Calle kom och vägrade ta emot betalning. Dessutom avlönade han sina gubbar.
Grävaren har nu åkt hem och Åström med jättetrailern har kört 40 mil utan att ta en krona. Inte ens till dieseln.
Så overkligt mycket hjälp från allt och alla. Jag kommer att dö skuldsatt på hjälpkontot.

Det sitter nu en tavla i garaget med över 40 namn.  Overkligt.

Storleken är 25 x 11 meter.

Det bästa jag gjort. Byggnadsställningen från Sven på X-Up i Härnösand gjorde allt snabbare, enklare och säkrare.

Christer Mähler bor ett par kilometer ifrån. Kan allt.  Vi blev kompisar på kuppen.

Höst, gula löv, klarblå himmel och byggsatsen från Lövånger reses.


Bilar över disk i Ljusdal. Uffe är kanon att prata med. 

Tog en dag. Jag är uppe ur marken efter 14 månader. Vikt 97 kilo
Här skulle Gottfrid hjälpa pappa megamycket men . . .

. . . han slog ut 60.000 sökande i Idol och kom med i TV.

Han gick sedan till tio bästa och måndagsfinaler och tillbringade 64 nätter i rad på hotell utan att komma hem.

Sen tog han sig till slutspelet å himmel vad det som började som en kul grej for iväg.

Gottfrid slutade fyra, fick skivkontrakt, signades av största eventbolaget United Stage och gigantiska Universal Music men slog inte i en enda spik hemma.

 

Svetsade  en kranarm av en vägstolpe och trädde över långgafflarna.

Uthyrningsfirman Cramo har också varit grymma. Lyften var en kanongrej liksom hela Cramogänget.

Långa dagar.

Granne och pensionerad snickare Lars Öberg  lade plåttaket. Fick sedan veta att han fyllt 70. Tänkte inte på det när jag ringde.

Tore Granbom och Christer Mähler höjdarjobb. Garaget är fyra meter högt med nocken på sju meter. I bakgrunden syns det ursprungliga stället där jag tänkt ha garaget i skogskanten där lilla uteförrådet står.

 

Nu börjar det bli kallt och blåsigt och garaget måste strävas invändigt eftersom jag inte har några innerväggar.

David Grön gräver ner elledningen.
– Har du några korsade ledningar i backen?
– Näädå !!
– Han hämtade en manick och kollade för säkerhets skull. Huvudledningen till huset, som jag var med och grävde 1982, korsade precis där han skulle gräva.
– Tänkte inte på det heller.

Ludde, Ailine och Moa målar. Finns med på tavlan i garaget såklart.

Mamma Pia blev hjälte när hon räddade hjullastaren. Jag hade ställt den elva ton tunga hjullastaren på uppfarten. Hon hörde ett gnek och såg att den började rulla bakåt. Hon kastade penseln rusade dit, klättrade upp i farten och fick in en hand på bromspedalen. En hjälte.

Jag hade använt fel virke till fel saker och behövde klyva. Christer Fritz hade vinterställt sågen men ”inga problem”.  Grymma polare. Flaggstångstillverkaren levererade också pelarna till loftet senare. Guldgubbe.

Portarna kom med byggsatsen.

Christer Mähler fixade det också. Foder på gång. Chevrolet byggnadsställning.

Allt inomhus under tak. Jag drar till Florida. Vikt 95.

Pojkarna har isolerat under vintern. Dags för tak och väggar.  Allt i plåt.

Du kommer få  högt ljud i lokalen, sade några.
– Bra det. Jag hör dåligt.

Sista väggplåtarna. Vikt 93.

Vi behövde bänkar. Bruno Svedberg hade fantastiska bänkskivor i  sex mm lackerat stål. Jag tog allihopa. Han var glad ända till jag skulle betala. Schasade iväg mig när jag skulle swisha. Tack Bruno.

Denise Hägglund har varit med och isolerat, byggt golv på förrådsvinden samt satt plåt och belysning. Teknisk tjej. Gotte monterar. Armaturerna levererades lysande från Verktygsboden.  :0)

Alla maskiner, saxlyften, pressen, växellådslyften, däckmaskinen, domkraftar, pelarborren, kompressorn och tre verktygsskåp på hjul plus allt elektrisk installationsmaterial såsom uttag, kabel, dosor mm kommer från Lars Edwardssons Verktygsboden. Suveräna grejer till kanonpriser. Lars är en äkta bilentusiast och en skön kille.

Utebelysningar, timers, vägar och uppställningsplatser. Jag vaknar 5:30 med ett leende, springer ner till garaget och är där tills Myran ringer tio på kvällen:
– Ska du inte komma in. Jag har satt på kaffe.
Vikt 92

Ville ha vitt golv.
Ville inte ha färg som sprätter bort. Valde olja.  Norska Jotun hade en olja med valfri pigment för några år sedan men den finns inte längre. Kollade med Nordsjö om man kunde hälla pigment i oljan. De visste inte. Kollade med pigmentleverantörerna om det gick att hälla i betongolja. De visste inte.  Beställde och chansade. Perfekt. Golvet har en yta som är lätt att underhålla. Det går att torka upp svart motorolja med en trasa utan ett spår. Betongoljan är det bara att rolla på och bättra i om några år.  Gotte rockar och rollar.

Klart i mitten av Augusti 2020.

Slutbesiktning.

Fyrpelarlyft och saxlyft och projektbilar har flyttat in.  Känns helt overkligt. 960 meter golvvärmeslang i betongen.
– Vad hände?!
Jag har fått 275 kvadratmeter varmgarage med fikaloft och en 25 meter lång förrådsvind med 40 hyllor för bildelar. Priset då? 1.242.197 kronor.

Invigningsfest.

Fem bilar och femtio pers kändes . . . glest. Vilken lekstuga!

Vårt hus har 127 kvadratmeter boendeyta.

Det går in två sådana hus i garaget.

Allt because Myran.

Nu förstår du varför.
– Vikt 90 kilo.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

10 reaktioner på ”Myrans garagebygge

  1. En härlig historia, nästan mer intressant än själva resultatet. ? Hälsa Myran. Två frågor: var ligger garaget och varför kallas hon Myran?

    1. Garaget ligger i Gussjö tre mil väster om Härnösand.

      Myran just för att hon är så liten med så mycket energi. Jag kallade henne Myran ganska direkt vi träffades för över 40 år sedan. Hon kröp liksom omkring på mig, plirade med ögonen och var ständigt igång med något.

  2. Kul och inspirerande story, håller själv på med ett garage från Lövånger, känns som riktigt bra garage-leverantör!

  3. Vänner har man aldrig för många av men vilket garage det vart man kan aldrig bygga för stort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *