Wango Tango

Gömda inne i Floridas djupa träsk finns gårdar som kräver inbjudan. Kamerabevakade, elektriska grindar följda av slingrande grusvägar ledande bort från trygghet, gängse värderingar och lagar. Där inne är det du och husbonden och du står på hans jord. AV LARS-ÅKE KRANTZ (TEXT & FOTO)

Grinden vrids inåt. Jag kör igenom. Den stängs omedelbart bakom mig.  Framför mig en smal slingrande grusväg kantad med träd och grönska. Jag passerar bilvrak som djungeln långsamt förtär.

På stammarna hänger skyltar. ”Vänd om” står det. Jag rullar sakta förbi. Bakom en kurva en drake och bakom nästa kruva en stor en. Den sitter under ett mäktigt  träd.

Rullar vidare. Konstigt, den följde mig väl inte med blicken? Fler bilar bland träden.  Så öppnar sig vegetationen.

En hjärtformad sjö med ett cracker shack och ett vattenhjul dominerar intrycken till höger  och vid sjöns slut en gårdsplan. Ett hus med front porch ligger makligt till vänster.  En lång cowboy släntrar i skuggorna framför. Jag känner igen honom. Det är JJ, mannen som har bjudit in mej.

Vinden vänder och en hel bil svänger runt sin egen axel. Jag tittar instinktivt dit mitt i handslaget.
-Åhh, den där byggde jag för många år sedan, säger han. Den kommer ingenstans. Det är min vindflöjel. Allt jag bygger roterar.
Det förklarar drakarna, tänker jag.

I ett av de stora förråden står den. Chevrolet 54:an med mer hår på bröstet än King Kong.

Bakom förråden slumrar bilar från alla årtionden. Inne i en mörk byggnad står Ruthie.


En lång kvinna i järn med spetsig  byst bakom en leopardfärgad BH. JJ lyfter på BH:n. Har du läst Bibeln, frågar han i dunklet?
-J-ja, svarar jag.
-Du vet Adam och Eva, säger han och skall till att lyfta på trosorna och visa att därunder, från en liten knopp, leder en elkabel hjärnan.
– Hon fryser JJ, säger jag. Han hejdar sig och hänger tillbaka BH:n
-Jag byggde henne på åtta timmar i alla fall, hon snurrar, muttrar han.

Vi går vidare bland konstverken och kommer in i garaget där Wango Tango huserar. En sladdlampa lyser under huven och återkastar skenet från den kromade lungan på det stora Dartblocket. Längs väggarna trängs bildelar på riktigt. Inte dithängda som kuriosa. Inte utställda. De bara är där i Floridadjungeln varsamt sparade på spikar i grovt timmer.


Förvarade genom decennierna, om utifall.  Bänkar och golv luktar olja av ditställda motordelar med namn som Edelbrock, Holley, Hooker, Mallory, Scintilla, Isky och Mickey Thompson.  JJ ser att jag ser och ett ordlöst leende sprider sig över hans ansikte.

Tystnaden slits sönder när 572:an med 8:71 Littlefieldkompressorn börjar leva. Hjulen rör sig och Chevroleten gräver sig ut ur garaget.

JJ backar och tar om och varje gång han lägger i växeln på Powerglidelådan spinner hjulen på betongen.

Rupp – rupp – rupp – rupp. Den enorma motorn kämpar för att få luft där JJ rullar fram hållande spjällen stängda för att inte hamna i sjön med bilen.

De kortpipiga avgasrören perforerar luften, skjuter dammet åt sidan och studsar mot marken upp mot kött och blod där det registreras som vällustiga vibrationer.

Jättevinkeln står och snarkar förtvivlat upp och ner i varv på en tomgång som balanserar mellan noll och 800. Så slår han av.
-Jag är andra ägaren på bilen, säger han, bjuder upp mig på front porchen och serverar isvatten.

Ödlor pilar över tiljorna och fåglarna hörs åter i träden långt borta. Vinden har lagt sig. Sjön är svart. Eftermiddagshettan står still. JJ berättar detaljerat:

Där var jag 1972, 16 år gammal görande saker på mitt eget sätt som alltid. Jag var förälskad. Åhh, jag hade tjejer och sånt men så kom 54:an!

På skolparkeringen stod -55, -56, -57 Chevys när -54:an rullade in.  Detta var riktig kärlek! Jag hann njuta av den några månader innan den försvann som en blixt. Killen som hade den var äldre och dök upp i en skinande Camaro istället. Jag frågade om -54:an. Han berättade att det var farfars och att han kunde tänkas sälja den för 350 dollar.

Det var massor med pengar då så jag frågade pappa.  Han sade ifrån men jag var hopplöst kär.  Med 200 pengar jag tjänat på att klippa gräs hos grannar plus laddad med ytterligare 150 pix jag lånat av syrran åkte jag till gubben.

Han sade då att han ville ha 375 och att batteriet skulle han ha tillbaka. Jag  ordnade på något sätt fram 25 dollar till och åkte hem stolt. Väl hemma lyfte jag på huven. Då kom pappa.
-Och du gör som vanligt precis som jag säger grabben, sade han sarkastiskt.
Jag lyfte ur batteriet.
-Och den gamla rishögen behöver meckas med på en gång, fortsatte han.
-Nej, jag måste lämna tillbaka batteriet, sade jag.

Pappa tittade på mig som om jag slagit huvudet i något hårt och inte lärt mig någonting av honom men det gjorde inget. Jag var kär.

Jag körde min bil hela skoltiden, cruisade Cleveland Avenue och hängde med hotrodgänget varje kväll.  Sexan knäckte jag i ett race och satte istället i en 327 V8 och raceade tills jag sålde motorn och bilen blev stående i över 20 år.  Sedan blev jag biten igen.


Jag har alltid gillat gasserstilen så efter 40 år, med hjälp från vänner, är jag här igen med min bil och jag älskar henne mer än någonsin.

JJ har försökt bygga så korrekt som han kan en tidig gasser som de såg ut efter kriget. Den stela framaxeln kommer från en 1949 Chevrolet pickup. Wheelie barsen är riktiga från tidigt femtiotal så som de byggdes från första början. Däck och fälgar passar in.  Inte skivbromsarna fram men han vill få stopp också.

Bakaxeln är bytt till en Ford 9 tum med förstärkta 40 splinesaxlar och en spole från Strange.

Original helsoffa och baksäte sitter i. Dörrgångjärnen är osmorda.
-I love that squeek, säger JJ varje gång han öppnar dörren.

Motorn är inget han skulle orda om i en lokal, amerikansk tidskrift. Det började med att han såg den nybyggda motorn på annons till salu för 20.000 dollar. Han ville ha den men av olika anledningar ringde han aldrig.  Så dök den upp igen. Samma telefonnummer men nu 10.000 dollar.


Jag måste åka dit tänkte han men så gick det som det gick och det blev inte av. Så kommer annonsen igen nu 9.500 och kort därefter 8.500. Nu tog JJ upp telefonen ur fickan och en röst sade:
-Jag och min bror fattar ingenting. Vi har lagt ner nästan 30.000 dollar i den här motorn men den verkar inte gå att sälja.

JJ åkte med en gång och fick se en av de största människor han stött på. En jätte. Brorsan är större men han är sjuk mumlade mannen som fick pengarna på direkten. Motorn var lustigt nog bara bromsad till försiktiga 795 hästar men byggd att gå överladdad i timmar på full gas dessutom på 87 oktan?!

Senare har JJ fått veta att brodern inte var sjuk utan satt inne och deras storlek gör att folk känner till dessa bröder.  Motorn var byggd för en båt. För snabba turer nattetid över dunkla vatten transporterande kemiska medel för invärtes bruk.

Kemiska medel för invärtes bruk finns  även i bilen Moe Fugger.

Alla tankar i bagaget  är inte för motorns framdrivning.

Kliv i den som törstar efter äventyr. Hembränt och slicks och kompressormatad 572:a.


Jadå. Hon har suttit här.

JJ startar bilen igen och varje rörelse hos den gamla Chevan får blodet att koka i ådrorna.

Solen går ner för snabbt. Skuggorna blir långa. Orden färre.

JJ är klar med mig.

Plötsligt känns asfalt och trafikljus lockande i ett mörknande landskap kantat av drakar, underliga sjöar, begravda bilar och maffiamotorer.

Jag rullar ut genom kameror och grindar och stannar inte förrän jag är hemma.

Kliver ur och kastar en blick över axeln. Det är hett. Det är svart. Där ute i träsket bor Wango Tango och jag har varit där.


Julklapp
Swisha  400 bagis till 070-345 8449 och skriv ditt namn och adress i swishmeddelandet så kommer böckerna i brevlådan.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Wango Tango

  1. Vilket reportage och vilken bil – så sanslöst fräääään !!

    Jag blir så glad att i dessa ”Corona tider” kunna få ta del av ditt jobb som måste vara både spännande och kul.

    Good Work Krantzen !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *