Jag är en helt ansvarslös idiot

I vår familj är det mitt ansvar att se till att våra bilar är i trafiksäkert skick men nu hade jag missat ett allvarligt fel på frugans bil. Det hade ju kunnat sluta i katastrof. Av: Jan Silèn

 Jag missade trafikfaran. Hjälp !!!
Det var dags för Fia att besikta sin bil och det är ju mitt ansvar och se till att den är trafiksäker. Man vill ju inte mista en av de käraste man har. Men nu hade jag slarvat med tillsynen och det hade kunnat sluta i katastrof.

Hon har ju kunnat orsaka en allvarlig trafikolycka, kört ihjäl sig eller kört ihjäl någon annan eller kört på någon som fått allvarliga livshotande skador bara för att jag hade slarvat.

Men då är det ju tur att vi har bilprovning i Sverige. Hade vi nu bott i USA i någon delstat utan besiktning så hade hon nog åkt vidare med sin trafikfarliga bil. Hur överlever folk i dessa stater? Jag fattar inte det? Säga vad man vill om besiktning men i detta fall var det bra att dom upptäckte felet på bilen så vi kunde åtgärda det så bilen blev trafiksäker igen.

Jag ryser när jag tänker på vad som kunna ha hänt. Hon fick också underkänt på en bromsslang som hade en torrspricka men det är ju ingenting mot det katastrofala felet som kunnat orsaka en trafikolycka.

Hon fick också nedslag på bromsskivorna, båda bromsskivorna fram var skadade men det var perfekta bromsar, kan väl nästan inte bli bättre bromsverkan. Se protokoll.

Visst skivorna hade missfärgningar men inte så att det var pulserade bromsar utan de var nyansskillnad.  Ok det felet kan jag också ta men det var inte den allvarligaste trafikfaran.

Det var även en spricka i framrutan inte i synfältet och det hade det varit i flera år utan att dom har anmärkt på det tidigare.

Nä det var något mycket värre!
Det var skyltlyktorna som inte lyste.
Skyltlyktorna, tänk vad trafikfarligt det är.

Bilprovningen tack för att ni finns

SKYLTLYKTORNA!!!!!

Tänk att jag har låtit Fia åka omkring i en bil utan skyltlyktor. Jag är en stor idiot som låtit detta ske. Undrar hur länge hon har åkt omkring med detta fel?
– Då känns det tryggt att vi har bilprovningen som upptäcker detta trafikfarliga fel på bilen.

Skyltlyktorna är ju en så enkel koll så det bör man ju titta till dagligen så inget allvarligt händer. Det finns bilar/släpvagnar med en skyltlykta och det finns bilar med två skyltlyktor. Skulle nu en ena av lamporna ha slocknat så är det underkänt från bilprovningen.   På vissa fordon går det utmärkt med en lampa.

Vad fyller skyltlyktor för funktion?
Vad fyller dessa lyktor för funktion? Polisens bilar läser av nummerplåten oavsett om skyltlyktorna lyser eller inte. Vägtulls/trängselavgifts kameror och broavgiftskameror läser också av nummerplåten vare sig skyltlyktorna lyser eller inte.

Jag satt i bilen på en parkering i Birsta utanför Sundsvall mellan Jul och Nyår. Det var mörkt så jag kollade på bilar som körde på parkeringen hur det var ställt med skyltbelysningen.

Lamporna lyste på de flesta bilar men några var trafikfarliga, det kördes omkring med rena mördarmaskiner med släckta skyltlyktor.  Hur mycket det lyste på nummerplåten är ju en annan sak.  Viktigaste verkar vara att det är nått som lyser nånstans. På vissa bilmodeller var det så svagt att det hade synts lika bra utan.  På andra bilmodeller satt lyktorna så långt ifrån nummerplåten att det lyste mer på bakluckan än på nummerplåten.

Det lyser inte ens på nummerplåten i många fallPå min korkade Mercedes sitter skyltlyktorna i stötfångarhornen och nummerplåten på bakluckan. Ljuset når inte upp till nummerplåten. Det är godkänt och det är original från fabrik. Enda bilen med skyltlyktor som är värd att kallas skyltlyktor är Hanomag 1939.

Där är nummerplåten genomskinlig och lamporna sitter bakom nummerplåten. Nummerplåten sitter skruvad med 32 spårskruvar så lamporna blir nog inte bytta så ofta. Skruvarna rostar dessutom fast efter några år.

Skumögd länsman.

Och varför är det inga skyltlyktor fram?
När jag satt där på parkeringen och tittade på bilarna slog det mig att nummerplåten fram inte syns alls när en bil har lyset på och det är mörkt. Katastrof!!
Men det går bara finfint ???

Detta tokeri med skyltlyktor måste vara en gammal kvarleva från tiden då en skumögd länsman patrullerade till fots eller på cykel.

Eftersom alla bilmärken har skyltlyktor så måste det vara en trafiksäkerhetsgrej, tänker jag  men dessa lampor fyller ingen funktion idag.
– Att få en ombesiktning på dessa är inte petigt. Det är snurrigt.

Nåja, nu lyser de små glödtrådarna igen och Fia kör  i en bil som inte är livsfarlig mellan bakljusen.
-Så himla skönt att veta innan man somnar. Tack bilprovning och polis.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *