Frugan gillar inte gummi

Haha, nu tänkte de flesta av er på kondomer när ni läste rubriken och trodde att detta skulle bli en porrig historia, men det är så avtändande det kan bli, det kan till och med leda till skilsmässa om det upprepas. Av: Jan Silèn

Smält gummi
Det är gummi från smälta däck som min fru inte gillar. Första gången jag blev medveten om att hon inte gillar smält bilgummi var på 80-talet och vi hade nyss köpt huset och installerat en begagnad vedpanna. Första vintern frös vi med gamla elelement som stod på MAX och drog massor av el men blev bara pissljumma. Jag fick en ved/oljepanna gratis, en CTC på hela 12 Kw från 1972, som mest var gjord för en oljebrännare när oljan var billig.

Ovanligt kall vinter ”så klart”
Det var en eldstad och sedan rakt upp i skorstenen så man eldade ju mest för kråkorna. Men nu skulle det bli varmt i kåken, självklart så blev det en av historiens kallaste vintrar det året, från Jul till början av mars var det mellan -20 till -30 varje dag.I mitten av januari hade 30 kubikmeter ved tagit slut, så nu fick morsan köra med elpatron så jag kunde ta hennes ved, den räckte till slutet av Mars. Nu blev det svärfars vedbod som rensades och den veden räckte till slutet av april. Ja det gick verkligen mycket ved!

 

Elda en bit av kåken
Nu fick jag riva upp ett golv uppe på vinden och elda golvplank, men det räckte bara några dagar. Provade också att elda sågspån men det puffade, glödde och rök mest. Pannan var ju inte gjort för spåneldning.

Ja vad gör man när allt brännbart har tagit slut? Jo några Björkar ute i trädgården fick sätta livet till och elda ny avverkade Björkar som börjat suga upp vatten var som att kasta in en hink med vatten i pannan, det slocknade.

Håll i er nu ni som är Miljöpartister
Och vintern höll i sig långt in i maj. Pratade med en på jobbet om att uppfinna en spilloljeeldningsanläggning.

Idén var att ha en liten tank uppe på pannan med spillolja och ett rör ned in i eldstaden så oljan kunde droppa ner på elden och brinna. Han svarade, ”du har väl brandförsäkring?” och då skrotades den idén, och det var nog klokt.

Det var nu jag kom på en av mina sämre idéer, elda bildäck. Bildäck brinner länge och varmt blir det och det ryker mycket. Däcket måste kapas i mindre bitar så det går in i pannan, jag gick loss på däcket med kapskiva och delade det i fyra delar och in med en bit i pannan.

Ja ja, jag vet att det inte var miljövänligt, men vi frös. När jag hade stoppat in gummit i pannan gick jag in och Fia frågar efter ett tag varför det blir svart över allt? Allt jag kom i närheten av blev svart, toalettstol, tvättställ, skåpluckor, handtag, golv, bord, dukar ja allt blev svart, jag hade fulla tröjan och byxorna med smält gummi som lossnade och smetades fast över allt.

 

Utskällning
Jag fick världens utskällning och fick lova att aldrig mer kapa bildäck. Och svårt var det att få bort också, en del rengöringsmedel bara smetade ut gummit och gjorde fläcken större och kletigare. Och inte var det någon höjdare att elda bildäck heller det blev mycket sträng i pannan och nån konstig form av sot.

Men minnet är kort, detta var ju för 30 år sedan. Nu håller jag på med ett nytt bygge, en trehjuligt farkost och framdäckets mönster är av crossmodell och skrapade i skärmen. Så däcket måste slipas till på kanterna så det inte tar i skärmen.

Ja jag kommer mycket väl ihåg löftet jag gav för 30 år sedan men om jag riktar spruten bort ifrån mig så går det nog bra, och det måste ju göras. Det gick fint att slipa av däcket och det gick nu fritt i skärmen och inte fastnade det så mycket gummi på mig heller tyckte jag.

Historien upprepas
När jag hade varit inne en stund frågar Fia varför det är svarta fläckar över allt? Ja inte vet jag, jag blåste av mig med tryckluften innan jag gick in så det kan inte komma från mig. Få se på dig ryter hon, vad är det här för svart du har på strumporna och byxorna?

Öh, ja kanske lite smält gummi, nu får jag byta kläder och hoppa in i duschen. Och Fia hittar svarta fläckar över allt och hotar med att kasta bort garagenyckeln om jag gör om detta en gång till, hon hade heller inte glömt. Gör du om det här en gång till så får du bo i garaget!

Utgångsläget för farkosten var detta

Oj! Vad välstädat det var i Garaget?

Och farkosten ska förhoppningsvis vara klart till våren så då kommer det lite bilder på den. Och vad hände med CTC-pannan? Jo den åkte snabbt ut och hamnade på soptippen.

—————————————————————————————————–

Krantzjackan tackar för ännu ett fantastiskt år. Vi säjer stadigt en jacka i veckan och gav bort jacka 1.200 under 2019.  Vi åker på med kragen uppe.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *