Kinaprylar

Det var meningen att det skulle handla om mitt senaste bygge denna gång, men Kineserna har krånglade till det för mig. Av Jan Silèn

Kinaskräp
Tänk vad mycket skit det kommer från Kina. När dom ändå anstränger sig och tillverkar delar varför inte lägga lite mer energi på att få det att hålla? Att det ska behövas CDI box för en liten enkel motor?! Vad är det för fel med brytarspetsar, det har ju fungerat bra i årtionden, kan inte dagens ungdomar med gammal fungerande teknik?  Dessutom ett näst intill ett obegripligt elsystem där grönt är jord. Men på vissa ställen kan även svart vara jord men svart kan också vara styrström.

Gråhårig
Han som hjälper mig med elsystemet blir bara gråhårigare för varje gång han är här. Själv är jag allergisk mot elsystem.

Fick ju igång vidundret två gånger men sedan försvann gnistan av någon anledning. Ska köpa ny CDI box nu så förhoppningsvis så ska den vara provkörd till oktobernumret. Inte nog med att kineserna tillverkar skitgrejer dom sprider ju ut virus över världen också med jämna mellan rum.
-Varför?

Är det för att krascha världsekonomin så företagen går i konkurs i övriga världen så dom kan pumpa ut mer skitprylar? När jag var liten pratades det om Hongkonginfluensan och Asiaten. Det var väl också virus därifrån? Kom inte fågelinfluensan också från Kina?

Nu tar vi något annat.
Jag är en sådan som sitter och lyssnar efter missljud när jag åker bil. Nu har det ju inte varit några cruisingar i år men jag var på en ”spontancruising”  härom dagen. Buicken brukar (för det mesta) gå tyst å fint. Men nu blev det ett dovt dunkande ljud. Försöker lokalisera vart ljudet kommer ifrån men kommer inte på vad det kan vara.

Dunkandet blir bara högre och högre tills jag möter ljudet. Det är en bil med 12000-watts högtalare på full volym och 500 decibel inne i bilen. Hur kan man sitta i en sådan bil med den volymen?
-Jorå, det satt folk i bilen och verkade prata med varandra på något vis.

Jag var på cruising i Sundsvall för några år sedan när det blev ett vinande ljud i Buicken.
– Nej. är det lådan som givit upp och börjat slira, tänkte jag?
Det visade sig att det var en bil med kompressor som låg efter mig.

Snälla kompisar
Även i min PT Cruiser blir det ovanliga ljud. Jag var på väg hem från Hudiksvall när ett ljud dyker upp i uppförsbackar. Ett bräkande ljud men bara i uppförsbackar och till slut så kör ljudet om.
Det var en HD.
En kompis hade varit rolig och tryckt ner en tjugoliters plasthink mellan ryggstödet och baksätet. Hinken blev som en högtalare och förstärkte HD ljudet.

Det kan var ett enkelt fel ibland
Förra sommaren blev det ett nytt ljud i PT Cruisern. Ett typiskt hjullagerljud kom från vänster bakhjul. Byter hjullager men tycker att det nu låter lika från höger bakhjul, byter även det lagret men ljudet finns kvar.

Nu tycker jag det hörs framifrån när man svänger efter en kontroll så konstateras det att vänster framhjulslager glappar lite och lagret byts men ljudet finns kvar. Nu tycker jag att det låter det från högerframhjul så även det byts men ljudet är fortfarande kvar.
Vart kommer ljudet ifrån?

Jag hade den på verkstad för byte av hjullagren och vi funderade på vad det kunde vara. Ett framhjulslager var ju lite glappt. De andra lagren var det inget fel på men vad gör man när det är ett lager ljud?
Då provar vi med att skifta sida på framhjulen och … nämen nu blev det tyst.
– Vilket löjligt fel det var.

Nu hoppas jag att mitt vidunder men grön jord startar till nästa nummer.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Kinaprylar

  1. Ett stort tå-/hälslitage i däckets slitbana ger vibrationer och ljud, särskilt om man vänder rullriktningen.
    Håll därför ordning på hjulens placering samt skifta gärna mellan fram- och bakaxel för att minska risken för problem samt erhålla ett jämnt slitage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *