Då högg jag!

Torbjörn Hansson från Söderhamn har byggt hotrods så länge han kan minnas.  Denna 1928 Hudson Essex var ett skolprojekt när fordonslinjen lades ner.  – Då högg jag. 

Tobbe visste om projektet i skolan i Söderhamn så klart. Är man rodder så är man och hittar allt om det så står i en mosse, ligger i en sjö eller hukar under takbjälkarna i ett gymnasium.

– Jag visste att det var många mantimmar nedlagt på den där 28:an. De hade bland annat gjort giggar till nytillverkningen av bärarmarna.

När det glunkades att programmet skulle läggas ner i Söderhamn  for bilen genom Tobbes huvud varje gång han sträckte sig efter sänglampans kontakt för att släcka.

Essex Motor Company byggde bilar mellan 1919 och 1923.  Det var en kompakt bil som hade gott rykte och fördelaktigt pris. Essex tillskrivs också ledande i att gå från öppna bilar till stålkarosser försedda med tak.  Märket ägdes från start av Hudson.


Lyften som får plats i ditt villagarage. 

1922-1933 togs tillverkningen över av Hudson. Bilarna var pålitliga och vann flera endurancetävlingar samt gick bra i hillclimb.

1928 stoltserade man med fyrhjulsbromsar och låg på tredje plats i försäljningslistan efter Ford och Chevrolet.

1932 Essex Terraplane

1932 var man supermoderna med att skippa mätarna och bara köra med kontrollampor.  Ny namnet var Essex Terraplane, försäljningen sjönk dock och 1933 försvann märket.

1934 Hudson Terraplane

1934 hette bilen Hudson Terraplane och var rejält stor som synes.

En dag var det officiellt. Skolprogrammet skulle lägga ner. Bilen måste bort och skulle flyttas till Bollnäs.
– Då högg jag, säger Tobbe.

Vi står i hans garage med Folkhoj och sprängda motorer och rodhistoria.

Trivsamt och trovärdigt.

Det här är en verkstad. Ingen ryshpyshmancave med porrbelysning.

Tobbes 28:a är en stor pjäs som hade en sexa under huven.  Inget hänger ihop. Bilen är bara uppmockad för byggaren att hålla ordning på harmonierna.

Som en musiker spelar han på sitt objekt.  Taket har kommit ner.
– Dörrens gångjärn är en historia på nära metern.  1928 ingick gångjärnet i reklamen.
– Klar i februari, säger han.

Jag frustar till.
– F-februari!
Tobbe har dock gjort det förr. Här med egen rod och en EPA-traktor till sonen talande nog i speglingen från garagets sprayburkshylla.

– Jadå, det blir längsgående bladfjädrar, Volvo 240 kuggstång, taket ska riktas och sedan har jag en Chev 38 också som som skall choppas med båge så man kan räjsa.

Här blir det en V8 såklart och sedan väntar  registrering som ombyggt fordon.  Just nu är det dörrskinnen som tillverkas.

Bilen kommer från Voxna där en bonde hade den stående. En skrotbilssamlare kom förbi och fick köpa den. 1995 köpte läraren på fordonslinjen den  av skrotbilssamlaren och den blev ett övningsobjekt. Ja, sedan kom Tobbe och snart kommer februari.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *