Eric hämtade sin bigblock Sierra Classic i Alabama

Ännu en fantastiskt historia. Eric Gustafsson från Västerås ringde på en Blocketannons och hamnade i Alabama! 


Höstluften är varm och stillastående, hundarna är vattnade och fyrtio mil väntar för familjen.
– Bästa semesterbilen vi har, säger Eric. Inget slår den 45 år gamla GMC:n i form av utrymme , användbarhet och komfort.

Allt började 2017 när Eric satt i Västerås och surfade på roliga bilar.  Han hade redan beställt resa till Florida  och ville gärna prova på att ta hem något kul. Samtidigt såg han på Blocket en blå GMC Sierra Classic med bigblock och som verkade i det närmaste oantastad.  GMC är som alla vet GM:s lösning på att leverera Chevrolets modeller till övriga  märkesförsäljare i General Motors division.

Chevrolet hade allt från tvåsitsiga sportbilar till jättestora familjetruckar typ Chevrolet Suburban.  Ponera nu att den Buickälskande, märkestrogna familjen ville ha en bil typ Suburban.  Då fanns det ingen i försäljningshallen. Oldsmobileägare, Pontiacägare, Cadillacfans  alla dessa måste då köpa GM:s billigaste lågstatusmärke Chevrolet.

För att inte tappa alla dessa kunder lät man tillverka Chevrolets truckmodeller under ett eget märke, GMC, General Motor Corporation.  Dessa bilar sattes samman i egna fabriker och vips kunde alla återförsäljare erbjuda sina Gentleman Jims en egen fyrhjulsdriven pickup, van eller suv (fast ordet suv inte var uppfunnet ännu.)

Erics bil såldes ny till en välbeställd läkare alldeles säkert på en Buick- eller Cadillacfirma. Året var 1977 i delstaten Alabama.  Bilen som läkaren beställde var en ljusblå GMC Sierra Classic med största motorn, hållbaraste lådan, bästa bakaxeln dessutom med  Air Condition.

Fyrtio år senare planerade Eric Gustavsson i Västerås sin semester.  Bilen på Blocket var inte vad han tänkt sig då han ville importera själv.  Då han ringde visade sig bilen stå i Alabama.  Fullträff!
– Jag köper den om den är så fin som du säger, sade Eric till säljaren i Sverige som annars skulle ta hem den.
– Hyrbilen från Fort Lauderdale satte kurs på Alabama. Den stannade efter 200 mil på Larrys garageuppfart där den ljusblå stod parkerad i solen.

Den var precis så fin som säljaren sagt och allt blev så enkelt med den trevlige amerikanen som kände den svenske säljaren sedan förut och nu fick träffa ännu en biltokig svensk. Betalningen gjordes med banköverföring.

– Vi fick behålla plåtarna och Larry följde med oss till DMV där bilen skrevs över på mig och de hjälpte oss med en helförsäkring, säger Eric.

Känslan att lämna in hyrbilen i Alabama och sätta sig i en egen bil med egna plåtar och egen försäkring var mäktig.  Bilen gick som en ny bil så man drog rakt upp till Kentucky. Hey, det var semester och huset hade de ju med sig.

På väg söderut passerade de Larrys stad igen. Då stannade GMC:n på Interstaten.  Den ville hem.  Ingen gnista. Eric ringde Larry som drog iväg med en ny fördelare. De stoppade i den på vägkanten och bigbockmotorn susade igång på sitt råstarka, stillsamma, trygga vis.
454:an med TH400 växellåda och tolvbultad axel  bar dem smidigt tillbaka till Florida där Susanne Getten skeppade den till Stockholm.

– Jag hämtade den med lastväxlaren och regade den i Uppsala utan problem, minns Eric.
Idag, hösten 2021 skall familjen åka på traktorplöjning.
– Väldigt bekväm bil. Karaktären på motorn är perfekt för den här bilen. Den lättar iväg på ett oansträngt, trevligt sätt och går tyst och fint.

Hundarna har massor av plats och hittar vi något att köpa är det inga problem något Krantz kan intyga efter en semesterdag i Höga Kusten med packning, fyra personer, två hundar och shopping.
–  GMC:n klarar allt och dessutom är man snyggast på vägen.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *