Björn Friberg sätter Cumminsmotor i sin Chevapickis.

Pojkar drömmer och pickup. Män drömmer om Cummins.  Björn i Lobonäs hade kunnat köpa en Dodge som erbjuder den motorn original men varför göra det enkelt när man kan krångla till allting.

Uppväxt på kantbock och migtråd fick Björn Friberg mekanisk förståelse från den dag han hasade upp i knästående vid köksstolen. Sedan dess har inlärningskurvan varit brant. Rodden har världsrekordet i hastighet på is  och idag är verktyg och verkstad hans bästa vänner.

Cheva C10:an hittade han i en annons. Den hade fått en Cummins nedsänkt mellan framhjulen men sedan hade det avstannat. Han  åkte dit och tittade eftersom det var nära. Han gillade priset, slantade, lämnade kvar bilen och åkte till Norge där han arbetar.

Hemkommen efter arbetsperioden hämtade han den lilla lastbilen.

Bara hugga tag.
– Passande att jag fick ett stort hål i torpedväggen, säger Björn som även kan rulla plåt.

Motorn sticker in i förarutrymmet en bit. Pickisen hämtades i augusti och fick sedan stå ute hos Björn till februari.


Förste truckförare sonen Christoffer 13år lyfte ur motorn efter att den särats från växellådan.

Eftersom förre ägaren vänt på tråget för att få sumpen bak. ( Det går att göra alltså, underbart av Cummins)  ville jag öppna och se hur det såg ut inuti med oljepickup och sånt, säger Björn som också behövde flytta oljestickan.

Blocket har fem (!) hål för oljestickan berättar han eftersom motorn sitter i mängder av fordon såsom DAF lastbilar, Dodge pickups, International jordbruksmaskiner,  Iveco, Case, Komatsu och stora Ford pickuper, för att nämna några.  Alla i olika versioner.

– Sumpen fram på DAF blir nu sumpen bak på min Chevrolet.  Ett tips från Björn: Om man inte vill såga upp torpeden  kan man ta tråget från Dodge Gen II. Det tråget har minsta sumpen.

Lådan är en Chrysler 727 diesellåda som suttit i en Dodge med Cumminsmotor generation I.
–  Håller än så länge säger Björn och jag tror han ler inne i skägget. Så fortsätter han:

– Cummins är en motortillverkare!
De har ingen fast bultdelning bak på motorn utan ett system där motorn avslutas av en så kallad blockadapter. Dessa har olika bultmönster och olika offset beroende på vad motorn skall driva. På denna motor sitter en blockadapter för Dodge Generation I.

– Det var ju bra att bilen kom till mej kommenterade Björn hålet i torpeden. Konturen kantvikt i en och krymp- och sträckmaskin


Två likadana kanter tillverkade och sammanfogade med en plåt.  Inne i bilen syns baksidan på värmepaketet.

Ytterligare en plåt, glasmästarlim och självborrande skruv fullbordar den nya torpedväggen.

Motorn lyftes dit tio gånger. Original underdel till motorfästet användes men fick polyurethanbussningar. Mot blocket köptes Summits Cumminsfästen som masserades för bättre åtkomlighet. Mycket fick möbleras om från DAF lastbil till Cheva pickis men efter ett tag flyttade Cumminsen in.


ES Motor Ljusdal. Massor av roliga bilar till salu 


Turbon är vänd 180 grader för att få avgashuset bakåt. DAF har en adapter framför ner runt motorn. Pressad oljeslang från original oljefilter är nästan det enda Björn köpte nytt.

Returen tog sin tid. Värmekrökt och ändrad och moddad och stukad och vinklad och när allt var klart läckte röret överallt. Pappa Arne fick det på sitt bord som gav det en omgång med gassvetsen.

Motorn går fri från stag och balk utan att man behövd såga i densamma. Gott om plats i längdled men under är det är bara 3 mm mellan tråg och balk. Motorn är stor.

Dags för en första uppstart.

Efter den segern var det dags för rörmokeri gällande insug, avgas, oljekylning, och vatten.

Hela konverteringen hittades här.  Från den bänken och några till hämtades allt. Utom den där nya tryckslangen. Målning på gång.

På plats. Dags att gå och handla på bänken för nästa rörkrök.

 

Klart. Givaren startar elfläktarna.

Christoffer var till stor hjälp hela vägen.

Till växellådans kickdown.
– Jag frågade på Cumminsforum  och en stång har man på raggarbilar men på motorn fanns en wire.

Det blev stång hela vägen till lådan med justerbara länkhuvuden uppe och nere.Kontrollbesiktning.

I papperen stod ”motor utbytt” från den tiden den konverterades från från diesel till bensin.  Besiktningsmännen tittade tre gånger.
– Hallå,  vi tror det är fel motor i bilen
– Okey, sade Björn som gärna tog  en tvåa.

Han gillar att göra så. Kontrollbesikta först, få en tvåa och sedan åtgärda tvåan med att rega om. Vidare berättar bilbyggaren Björn:

– Många sade det inte skulle gå men om man utgår från en 160 hästars Cummins funkar det som synes. Min är nu regad och kontrollbesiktad.

220-hästarsmotorerna  har för högt vrid i papperen och då börjas det med intyg och grejer.
Den nyare Commonrailmotorn med över 300 hästar  är ännu knepigare.

Tolvbultad truckaxel, styv diff och  utväxlingen 4,10:1 resulterade i en toppfart på 84 km/h.

– Var nere i skogen, sökte och lånade en axel av min far.  En odiffad 3,07:1. Ful och sliten inuti, gav  den behagligare färd där man åker bekvämt  i 90-100.


Dubbla konfigurationer färdigställdes parallellt.  En utan dämp och en med dämp.

Dags för mer effekt.  Denna pump kommer ur en Dennis Dart buss från England. Pumpen låg ute på engelska ebay för 3000 kronor. Den var helt nyrenoverad men hade legat så länge orörd så den såldes som ”stomme”.

Björn köpte och fick en nyrenoverad pump alltså, visserligen felbestyckad med en governor för lågt varvtal men . . .

–  Jag köpte raskare guvernor och fuel pin från Turkiet och i samma veva från andra sidan jordklotet brasilianska Bosch marinspridare till en radpump  som moddades i Florida att passa denna rotorpump.
De tidigare pumparna från Lucas är inte trimvänliga men Boschpumparna går att skrämma rejält och de passar direkt på original spridarrör, säger Björn

Grejerna kom hem och sattes samman av Björn i Lobonäs.  Resultat:  Från 160 hästar till 370 hästar med möjlighet att enkelt öka till 450 men då behövs intercooler.

Björns lösning på kylningen.  Plåten sitter 10 mm från cellpaketet. Plåten förhindrar fläktarna att suga sidoluft från motorrummet vilket är vanligt. På detta sätt tvingas fläktarna dra kalluften genom kylaren.

Pappa Arnes dieseltruck behöver också uppmärksamhet ibland.
– Jaha, vad är det för snurra i den då?


– Såklart.

Film. Ride with Krantz 
En bit in träffar du  Björn och Arne och i slutet blir det uppstart av Cumminsen.
Jag har för övrigt provkört pickisen. Galet med kraft direkt från noll hela vägen upp.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *