Va?? En pensionärstrike.

Vad har hänt nu med Worldkustom? Har det slirat till i huvudet? Ja, Krantz är ju i pensionsåldern och själv sitter jag i rullstol så det är väl dags att börja titta på dessa fordon. Av: Jan Silèn

En idè för 6-7 år sedan

Jag byggde en cykeltrike åt barnbarnen för 6-7 år sedan och då blev jag sugen att bygga nåt liknande  åt mig själv med motor.

Jag började titta efter en el-scooter som man kunde bygga om till nåt kul, det finns många ute till salu men det är ju mest plast på dem.

Så det blir till att bygga en själv. Jag var och hälsade på Sven-Erik Norin i Bergsjö (han som sålde Cheva delar), och vi satt där och drack kaffe och jag frågade om han visste av någon mopedram. Och, jo han hade nåt som låg ute bakom verkstaden.

Cresent Apollo
Det visade sig vara en Cresent Apollo 1958 och den var gratis så jag slog till utan att pruta. Efter blästring blev detta utgångsläget för bygget.

En motor behövdes också och efter som mina ben nu inte fungerar så bra så måste det vara en motor utan växlar. Jag köpte en Botian EU-moped som hade sett sina bästa dagar.

Från mopeden tog jag motor, hjul, tank, en bit av ramen och elsystemet.

70-tals stil
Jag gillar 70-tals stilen på Chopprar, jag hade en sådan i början av 90-talet.

Så bygget skulle bli i den stilen. Original framgaffeln på Apollon hade ju helt fel stil, en Webb gaffel från en Husqvarna Novelet användes och byggdes om. Den förlänges 50 cm och parades ihop med Apollo gaffeln.

 

Ram

Styrhuvudet fick vinklas ut flera centimeter och en vagga från en Honda MT 50 användes.

Ett avgasrör, en meter långt användes som bakaxel. Även bakstötdämpare från Honda MT 50 användes men byttes mot kortare senare.

Jo det blir lite skräpigt på golvet när jag håller på och bygger.

Ja titta, golvet är sopat, lägg märke till skräphögen vid porten.

Framhjulet är också Honda MT 50 och Texasstyre är ju 70-talsstil. Sadeln är ”vit späckhuggare” enligt han som sålde den, finns även svart och vit sadel som kallas bara späckhuggare.

Man hittar mycket roligt när man klär av en Kinesisk EU-moped plastkåporna. Så här skarvar kineser ett rör och godstjockleken och material kvalitén är inte mycket att hurra för. Dessutom är det olika storlek på fram och bakhjulet.

Botian bensintanken användes men då kom utgången från tanken under förgasaren så en elpump monterades under tanken.

Mustangtanken på  ramen är bara för syns skull.

Högt ryggstöd är ju också 70-tal. Framlyset kommer från en Fordson traktor. Den blå trekantiga Husqvarna tanken var det meningen att vara låda för batteri, CDI-box, tändspole och relän. Men den var för liten så den blev verktygslåda istället.

Bomb
En ny större batterilåda tillverkades och fick utseendet som en bomb, luckan är ett gammalt extraljus.

 

Ram och rör kläddes in med plåt.

 

Bakskärmarna gjordes av en Folkvagnsstötfångare (bubbla) och bakljusen är Ford teardrop-lysen. Ljuddämparen är av okänt fabrikat och rensat på allt innehåll, med andra ord ”raka rör”.

Äntligen dags för lackering
Min osynlige lackerare kallades in.

Nu är det bara att plocka ihop.

En handkick gjordes av en Volvo PV växelspak, kan ju bli slut på batteriet.

Dags att starta och köra
Nej, nej, det är ju Kinaprylar. Flyttar över elsystemet från kinamoppen och det är inte lite kablar till en sådan.

Första provstarten och den verkar väldigt trött och tvärdör. Det konstateras att tändspolen har gett upp. En ny monteras och den startar och går ett tag sedan hel död. Nu har CDI-boxen gett upp och en ny box för 90 Km/h köps och den startar och nu är det varv på motorn.
-Låter riktigt vass.
Elsystemet snyggas till och en provstart görs, helt dött, ingen gnista. Ny magnetplatta, svänghjul, impulsgivare, tändkabel, tändhatt och tändstift köps, fortfarande hel dött.

Åkes motor i Delsbo

Jag börjar nu ringa några firmor som kan tänkas laga EU-mopeder. Hos de tre första firmorna var det tvärnit, ingen vill ta på sig Kina elsystem. Men så ringer jag Åkes motor i Delsbo!
Vilken firma! Rekommenderas.

-Jag frågar om dom kan hjälpa mig med elsystemet?
–  Ja, det är inga problem.
-Bra, när har ni tid?
– Kör hit den så tar vi den eftersom.
-Kan jag komma i morgon?
-Ja, det går bra.

Mordpeden
Bara att lasta och åka dit med den. Ni skulle ha hört kommentarerna när jag kom dit med den. Det var mycket skratt. Ni får ju provköra den när får i gång den, men dom visste inte om dom vågade. Efter tre veckor ringer dom och säger att ”mordpeden” är klar och provkörd. Han hade bytt några kablar och sedan startade den men dom hade inte vågat köra full gas.

Den vita späckhuggaren blev röd och vit.

Jag får väl knyta fast mig i ryggstödet när det blir dags att köra till sommaren annars ramlar jag nog av.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *