Fulländad Fleetline

Jag står bara och glor. Framför mig har en Fleetline -51 runnit ut på marken. Den har flutit ut till den vackraste pöl av amerikansk design och svenskt hantverk. 

– Har du gjort den här Jonas Westberg?
Grabben nickar.  Han ser mitt chockade gillande.
Han måste ha en harmonisk MIG den pojken.
– Pappa var noga med hur jag svetsade golvet i epatraktorn, säger han.

Jonas fick inte allt serverat av pappa plåtslagare. Han fick något mer. Han fick lära sig den långa vägen och nu bär han på två generationers kunnande.
Jonas blev också bilplåtslagare … och billackerare. Det innebär inte att man svetsar ihop en sån här på semestern.
– Det har gått i flera steg, säger han.

Emelie Grannas vrider om nyckeln och V8:an smäller igång som en villig spiralorm i ett skämtpaket. BLAM rätt i fejset – jag vill, jag vill!
Bara en sån sak. Cheva hade inte V8 1951. Dessa kom med raksexa.

Motorbytet med Cheva 305 V8 och TH200  växellåda var redan gjort. TH200 är en liten cool låda med fyra steg och lockup och alldeles utomordentligt passande till en sån här glidare.

Bilen är genomtänkt och alla detaljer går igen från motorrum via coupé till bagage, allt tillverkat av Jonas. Framskärmens avslutning med frenchade strålkastare är en njutning. Ett motorrum med masserade innerskärmar utan elkablar likaså.

Klass och välkommet i pandemitider när inga shower hålls och vi är dränerade på  konstverk färdigställda i garagen.

Ramen har fått en svetsad kickup över bakaxeln så densamma kan krypa längre upp i ramen. På så sätt kommer karossen ner och mellanaxeln tar i golvet som ett brev på posten. Japp, men Jonas byggde en ny kardantunnel också. Sånt som inte syns men som krävs.

Annat i samma väg är att tanken fick flyttas upp i bagaget.  Hålen från motorrummet återfinnas här.  En saftig ljudanläggning har gömts bakom bagagets paneler. Allt har gått i mål på ett sådant sätt att detta är en top notch full custom från Hälsingland.

Till och med mattorna har Jonas tänkt på.
-Detta är ingen hobby. Det är en livsstil, säger Jonas som har gården full med objekt och färdiga byggen.

Det är sånt här som föder drömmar. Glesbygd, åkrar, himmel och delad framruta.

Taket har choppats 3,5 tum.  Det går fort att kapa. Att få ihop linjerna och få dörrar och rutor att passa tar en evighet.  Växelspakens bullit går igen i chrome reversefälgarna med centrumbullits.

En kustom kan vara knallröd, rosa eller banangul. Jonas bil är sobert mörkbrun med tuck and roll-klädsel i brun flake och svart vinyl med försiktig pipstoppning i vitt.  Sobert är intrycket.
– Äsch, jag är skitig jämt. Jag kan inte ha vit inredning, säger den sköna norrlänningen.

Jaadå. Där sitter den som gjuten. Kromribban med parkeringsljus från 1957 Chevrolet. När custom möter kult.

Pinstriping av kompisen Patrik Olsson.  Nu förstår du varför jag skrev att Chevan runnit ut på backen.

En Fleetline med flyt. Mästerligt Jonas!


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Fulländad Fleetline

  1. Suuuper coool. Ungefär som när man vill släpa in ett vrak i verkstan och man sluter ögonen och på två sekunder har hjärnan flutit ut i långa låga linjer som en svävande örn ritar i juninatten. Och man öppnar ögonen igen och inser att det är minst 5 tusen timmar dit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *