Hobbyn har blivit bestulen på två år. Nu kommer rekylen. Träffar och event kommer översvämmas och det kommer vara svårt navigera i flodvågen. Här är två museum du absolut måste besöka.
Det ena är Skandinaviens största bilmuseum med sju hallar och över 5.000 kvadratmeter bilar, motorcyklar och kuriosa. Det andra är ett renodlad jänkiebilsmuseum med bara top notchbilar i flera våningar med försäljning och ett fantastiskt ball room på översta våningen.
World of Classics Museum and sales
ÅRETS UTFLYKTSMÅL. Vi börjar med top notch usabilsmuseet. Jag pratar om World of Classic Musem and sales i Tumba. Ägare: Leif-Ivan Karlsson.
I september 2014, tog Leif ivan Karlsson beslutet att bygga ett bilmuseum med alla de bilar han drömt om sedan tonåren.
Leif-Ivan är en gammal raggare som inte förändrats under alla år. Ungdomskärleken Susanne håller han hårt i liksom smaken för stora bilar.
Han gillade, som alla raggare, Chrysler 300 C. Chrysler 300 C var när den kom 1957 en fullsize muskelbil med oförklarligt mycket hästkrafter.
Få bilar gjordes av de exklusiva modellerna. Få kunde äga en. De exemplar som finns kvar är ytterligt åtråvärda. Leif-Ivan har köpt en Chrysler 300 C till sitt museum och för säkerhets skull har han skaffat de andra också. Chrysler C,D,E,F,G,H,J går att beskåda på rad plus några andra varianter på ämnet såsom en herrgårdsvagn alla i drömskick.
Ja, så gillade han Cadillac Eldorado 1959 och den där dreamcaren från Buick 1953 och DeSoto och jag tror ni fattar utsikten här.
Följ med Worldkustom på en rundvandring.
Väggarna går i femtiotalsfärger med rödgrå mattor på golvet upplysta av etthundra kristallkronor.
Från väggarna glöder lika många neonskyltar. Museet har tre våningar . De två första har 1.000 kvadratmeter utställningsyta.
En svart Cadillac från 1959 dominerar våning ett. Vid en närmare titt visar det sig att den är till salu!
-Ja, jo men det är väl kul att om nån besökare vill köpa en bil så går det också bra, säger Leif-Ivan.
Ett obegripligt landskap
En bit upp i trapphuset sipprar musik ner från tredje våningen som är en festvåning på 700 kvadratmeter.
Den har plats för etthundra sittande gäster, stort dansgolv, stor scen och en gigantisk bardisk , flipperspelssamling och . . . just då, där kommer våning två rakt i ansiktet.
Vi har gått i trappan till himmelriket. Allt stannar av. Ett obegripligt landskap av drömbilar lägger sig för dina fötter för varje steg du tar upp till plan två.
Förlamad
Leif-Ivan pratar på men jag hör inget. Jag står förlamad och känner bilarna.
Framför mig står det vackraste modeller Amerika producerat i bilväg.
Samma till höger, till vänster och jag känner att bakom mig står flera . En overklig upplevelse.
Muskelbilsmuseum och Corvettemuseum och Fordmuseum i USA i all ära men här är jag omgiven av den svenska raggartraditionens onåbara drömbilar, alla i perfekt toppskick. Fullsize femtio- och sextiotal på en nivå som bedövar och det är lätt det bästa jag sett.
-Jag hade en budget på 60 miljoner och det gick nästan bra, säger mannen som fortfarande har bilar på väg in från USA.
-Det blir kanske 80 miljoner då innan det är klart, men det är hel-lugnt, kom du måste se 58:a Pontiacen med buckets och tri-power, säger han lyckligt.
Jag stoppar ner blocket. Det här går inte att skriva om. Det måste upplevas.
Roger Andreassen, A-mek i Uppsala, ursprungligen från Kiruna, kom med tio meter 1958 Buick Limited list till bardiskens framkant.
A-mek i Uppsala har tagit fram olika valsverktyg för att återskapa svårfunna lister. Läckert!
Öppethållandet riktar sig till alla! Portarna att vara öppna för enskilda besökare såväl som för gruppresor, klubbutflykter, kompisgänget, sällskap, föreningar och företagsevent. Detaljer hittar du på Museets hemsida.
Vi avslutar med Skandinaviens största bilmuseum.
Härnösands Bilmuseum
ÅRETS UTFLYKTSMÅL! En veritabel labyrint som innefattar en hel stadsdel. Här kan du hitta ståplatser för din husbil. Här kan du vandra in till centrum på fem minuter. Här kan du fika och se 400 fordon om och om igen PLUS barnvagnsmuseum, Barbiedockor från olika epoker, unika byggen, filmbilar, USA-hall och bilarna du minns från din egen barndom. En historisk tidslinje i modern tid, mobiltelefonens utveckling och mycket, mycket mer. Ägare: Calle Lundkvist.
-”Bilar du glömt att du minns”, säger Calle Lundkvist om sitt museum men nu får han tillägga: ”Bilar du inte visste du kunde glömma” för här tar Skandinaviens största bilmuseum med dig på en häpnadsväckande resa genom åtta hallar, åtta tidsepoker, fyra världsdelar och fordon du inte visste fanns.
Bernadottes gröna Cadillac jämte en Lincoln med V12:a. Båda cabbar. Två av 220 fantastiska bilar.
ÖPPET ALLA DAGAR I SOMMAR
Kolla på Härnösand bilmuseums hemsida.
Så började det.
Calle startade med två tomma händer, blev fastighetskung, sålde innan fyllda sextio och leker med bilar idag. Han har köpt en hel stadsdel nära centrum där allt handlar om bilar och nostalgi. Egna verkstäder och egna lackboxar finns där fordonen färdigställs. Calle startade som billackerare och målar kontinuerligt nya utställningsfordon.
-Det här kan man inte göra om man inte jagar för fullt i verkstaden parallellt, säger han.
– Kostnaden blir astronomisk om man skall lämna bort jobb av den magnituden.
Arbetsnarkoman
Istället för att sitta i en lyxyacht på Bahamas slipar han spackel, gjuter golv, reser utställningshallar och byter bränslepumpar i krånglande fyrtiotalare. Här är det gasen i botten oavsett.
Fick en bil av Olof Stenhammar. Den står nu som hembrännarlastbil vid fontänen. Glimten i ögat, högt och lågt som alltid hos Calle Lundkvist.
Skandinaviens största.
Efter att ha hållit föredrag vid en företagslunch för några år sedan fick han frågan hur många bilar han hade?
-159, sade Calle.
Frågeställaren fortsatte
– Hur många bilar har Sveriges största museum?
– 160, sade Calle som rest runt och spanat innan byggstart.
En man i samlingen reste sig och en välkänd stämma och dialekt ljöd:
-Då skall du få en av mig.
Mannen var Olof Stenhammar, han som startade OMX-börsen. Vips fanns Sveriges största bilmuseum i lilla Härnösand och idag finns där 220 bilar plus 50 motorcyklar och en båt!
Båten.
Museet är numera erkänt och omtalat långt utanför landet. Calle får telefonsamtal. ”Båten” är ett sovjetiskt specialbygge med flygplansmotor som gör 150km/h på vattnet. Ägaren från Holland hade bjudits över en miljon kronor men ville inte att någon nyrik skulle köra sönder den unika skapelsen.
Han ringde Calle och frågade om han fick parkera den här. Calle sade ”ja” varvid ägaren ombesörjde trailer från Holland till Härnösand.
Packard 1935 med emaljerade motorytor på V12.an. Packard var högsta lyx under den här tiden alltså ”över” Cadillac. I slutet av trettiotalet kom Cadillac upp jämsides gällande status för att därefter segla ifrån som den gällande statusbilen. Detta år, 1935, var Packard den obestridlige kungen i billandet nummer ett USA.
Nya mellankrigshallen tar museet till exklusiva höjder.
Bilar från det glada tjugotalet, vackra trettiotalet och eleganta fyrtiotalet, står det på väggen. Här trängs superrenoverade Rolls Royce, Packard, Mercedes och Cadillac. Museet är därmed fulländat.Den svarta Packarden är från 1938. En av tre i världen. Roosevelt hade en själv, skänkte en till Stalin och en står här.
Köptes från familjen Bernadotte. Lättkörd, säger Calle om den saken.
Bonnie and Clyde. Trettiotal med maskingevär och en A-Ford 1931
Nu komplett upplevelsemuseum
2020 finns hela spannet från Folkhemshallen med mammas Amazon och farfars Taunus där högtalarna spelar Anita Lindblom till ovanstående guldstrip där varje bil renoverats för sjusiffriga belopp, allt serverat till musik från Scott Joplin och storfilmen Blåsningen.
Så mycket bättre
Är du måttligt intresserad av bilar. Åk hit! Här finns så mycket mera. Mobiltelefonutställning, en tjugo meter lång historisk tidslinje skolklasser brukar besöka.
Här finns frågeslinga, en begynnande Barbieutställning, en hel brandstation och du får besöka drömlogen med fynd alla fantiserar om att hitta.
Här finns en barnvagnsutställning med flera exemplar av barnvagnarnas Rolls Royce, Silver Cross.
Vidare kan du besöka en skrotgård där träd växt igenom huvarna ”som förr”.
Al Capones tvillingbil samt Alcatraz med Capones cellnummer intill.
Al Capones tvillingbil ser du här liksom fängelset (!) samt tvillingen till bilen Kennedy satt i när han mördades i Texas jämte skyttens gömställe under taket. Bilen som tippade i Trafikmagasinet står här liksom Carl Bildts engelska taxi och Sylvester Stallones Cheva.
Blir det för mycket på en gång? Ta en fika i serveringen.
Amerikahallen med lyxiga gardiner och exklusiva belysningar
Amerikahallen ligger längst in. Calle har tjugo (20) Cadillac cabrioleter.
Den första i raden, röda Eldoradon från 1953 i Amerika benämnd: The Ultimate Dream Car, är ensam värd museets inträde. Så overkligt fantastiskt att det går att bese en sådan raritet här.
Intill klänger barn på en motorcykel medan mamma fotar. Familjen från Sundsvall/Uppsala. Här för tredje året i rad.
Vuxna barn kan slå igång Carolafläkten och fotografera sig på en chopper likt Peter Fonda mot bakgrunden av filmen Easy Rider.
Bilkyrkogården
– Så exklusivt under stundom och så lekfullt inbjudande samtidigt.
– Tack Calle Lundkvist!
Hög risk
Det är hög risk att du träffar Calle själv och får prata med honom och höra oförglömliga storys om fordon och mopeder och händelser högt och lågt. Här på front porchen med banjo, hagelspruta och Sibberator.
Det historiska intresset är stort hos innehavaren. Förbudstiden materialiserad.
SVERIGES UTFLYKTSMÅL 2022
Det är hit du skall åka för en totalupplevelse. Titta två gånger. Boka två dagar.
Titta två gånger igen. Samma bil på fotografiet?!
– Sov över hos Hotel Royal ett stenkast ifrån och njut av upplevelserna i Härnösand bilmuseum, Skandinaviens största.
FILM. WORLDKUSTOM TAR RYGG PÅ CALLE.
Massor av besökare
När vi lämnar museet är det en jämn ström in. Detta är en nationell angelägenhet och en europeisk sevärdhet. Tyskland, Holland, Frankrike, Australien, USA, Polen, hela norden, listan är oändlig över länders närvaro. Besöksantalet ökar år från år. Blir nog så 2022 också trots . . .
Fler bilder:
Den vita Cadillacen är en -06:a.
Ja, från förra århundradet alltså. Cadillac startade tillverkning 1902 och den vita från 1906 är en av de bäst bevarade Cadillacarna i världen.
Gulliga Fordar.
Den röda i mitten, Ford model T coupé 1927 är benämnd som prototypen för Farmor Ankas bil. Den till höger kommer från Sparreholms Slott. Vilken årsmodell? Besök Härnösand Bilmuseum och upptäck.
Bilkyrkogården. Museet har numera allt och har seglat upp som det mest sevärda. En upplevelse.
Mopeder och Messerschmitt. Trehjulingsbilen Fulda, trampcyklar och en hyllning till en av Härnösands mest meriterade idrottare genom tiderna.
Italiensk barnvagn i italienska hörnet.
Calles bättre hälft, Eva Lindersson, är näst intill omöjlig att fånga på bild. Worldkustom fick en unik chans i den matchande Mustangcaben från 1965.
– Jag borde köra mer med den, sade hon.
Eva träffar du i museet om du har tur.
– Min äldsta dotter låg i en Silver Cross barnvagn – därav samlingen, avslöjade Eva.
Självgående husvagn byggd i två exemplar i Ramsele under femtiotalet. En bit unik, svensk motor- och uppfinnarhistoria. Ratt fram, säng bak.
Unikchock. DeSoto Pace car i superskick.
1956 Ford Sunliner och en 1956 Ford Crown Victoria. Bilar man bara kunde drömma om.
Calle jämför.
Al Catraz fanns i 28 år.
Härnösands Riksanstalt var verksam i 146 år 1861-2003 och öppnas igen 2021.
Besökarna kan ta mug shots med valfri etikett.
Mercan kommer på film. Bilen skall lånas ut. En ruskig bil från en ruskig tid med ett förflutet från Andra världskrigets Tyskland. Du vill inte veta vilka som åkt i baksätet.