Fulbilen, säger frugan.

Anders Högberg i Fjuckby strax norr om Uppsala har ett garage med blanka byggen.  Driver man en firma där man specialutrustar  arbetsfordon till bl.a. polis och brandkår måste ingrepp se snyggt och prydligt ut. Så var det ju det där med fulbilen.


GMC:n från 1957 andas outlaw biker med skinnväst och bandana. Stuket kom till mellan 2012 och 2014.  GMC är som alla vet en utväg för trogna  Cadillac-, Buick-, Pontiac- och Oldsägare  att köpa sig en pickis där man handlat personbilar i alla år om man inte vill sänka sig  att ha en plain Cheva på garageuppfarten.

Endast Chevrolet hade en pickis på programmet i  Apachen som är i stort sett samma bil. Med GMC, General Motor Corporation, löstes detta och alla var nöjda.

Anders Högberg åstadkom detta stuk i två omgångar. Först 2012-2014.
– Sedan gjorde jag en omstart 2016 och gav mig på ramen ordentligt, berättar han.
Fjuckbysolen slösar med sin värme och den lilla trucken skuttar ystert ut i gröngräset.  Motorn ja. 1957 kom GMC med 347 Pontiacmotor. Det var enda året. 1959 satt det Oldsmotorer i dessa.

Anders har satt i en riktig rodmotor. En ettrig Chevrolet 327:a från 1967 med lilla veven och Musse Piggtoppar. Uppe på detta har han en Holley Sniper, ni vet det den där digitala bolt on förgasaren som gör insprutningsmotor av  förgasarsnurran.

Holley Sniper
– Jag är inte nöjd med den, säger Anders och faktum är att Krantzen, som far runt en del, hört liknande från  andra  håll.
Holley Sniper ser fantastiskt ut på papperet. Den passar direkt på ditt fyrportsinsug och du får en dataskärm inne i bilen där du kan trimma in motorn.

Grejen är att motorerna går i vissa fall varken bättre eller billigare som man kan förvänta av ett datastyrt insprutningssystem.  Många är nöjda det skall sägas men här och där har man samma erfarenheter som Anders vars utsago är:
– Den går inte problemfritt, den har knölig tomgång, är tidvis svårstartad och känns inte som en direktinsprutad motor såsom vi är vana att de skall uppföra sig.

Om Krantzen summerar de som är nöjda låter det så här:
”Bilen går inte bättre och drar inte mindre bensin men den startar på ett kick, går rent och den luktar inte bensin i garaget.”
Frågan är om det är värt 12.000 kronor på sommarbilen?


Bilen är totalgrym från alla vinklar. En riktigt snygg komposition av rugged lack, friskt krom och moddat chassie som ger stuket.

Bak sitter en Camarobakaxel från 80-talet med tiobultad diffkåpa. Fälgarna håller 7,5 tums bredd.  Framvagnen är från Hays och allt åker upp och ner med luft.
– Det ska va cowboyhudar och taggtråd på den här, säger Anders som sitter på rejäla hudar han fick köpa av  VD:n på Tärnsjö Garveri.


Pinstripe och text har gjorts av Rubbe, en begåvning utan klocka som dyker upp när penseln är blöt och andan är på.
– Han får fria händer och Anders bil har utrustats med en del starka budskap av Rubbe som synes.
– Det är som att pinstripa en ryamatta lär Rubbe ha sagt om lackens finish.

Kompisarna Anders Högberg och Roger Andreassen, den senare anställd av Anders i firman som moddar bilar professionellt.  Dessutom är Roger just DEN Roger som bakar krom till vilken bil som helst.  Skaplig kombo.


Inne i garaget hittar vi en BMC från 1971 i renoverat utförande liksom mångas dröm fyrpipen från Honda.

Vem minns inte dessa skönheter som gjorde den rent, praktiskt och vibrationsfritt att åka MC. Honda 1973.


Inne i pickisen gäller moderna instrument och mera av Ruppes konst.


Fulbilen säger frun Solan men det är den här bilen folk fotar på veckoträffarna runt omkring. Plåten mellan stötfångaren och flaket har Anders rullat själv.  Följer linjerna perfekt. 
Ett svart moln singlar in och vattnar.

Vi kastar oss in i hytten och Snipern låter motorn vakna på direkten.
– Man får vara försiktig i sånt här väglag säger Anders vuxet.  Det blir snabbt sjöar och GMC:n är lätt bak. Det är tur man inte är 20 år längre. Nu har man vett . . .

-Han bygger på sitt luftslott med nya mantra medan han vänder och kör tillbaka. På rakan händer det. Korthuset han byggt av staplade gubbfraser rasar. Han har öppnat snipern på vid gavel. Fukrig luft och bensin trycks in och når tändstiftens gnistor.


Lådan kastar i en lägre växel, hotrodmotorn vaknar med ett vrål ur X-pipen och bakhjulen skottar vatten 300 meter med slingrande bakvagn.  Vi kommer in på gården 30 år yngre och möter Roger som åldrats flera minuter stillastående i regnet på gården.
– En bil att sakta ner tiden i.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *