Det var andra tider förr

När man tänker tillbaka på hur det var förr så är det ju lite otroligt att vi överlevde när man jämför hur det är idag med körkort på allt möjligt. Av:Jan Silèn

Körde folk bättre bil förr? Nja.

Uppkörningen för körkort när Mamma tog körkort var långt ifrån vad det är idag. Har minne av att hon berättat att det kom en man och hälsade på hos dem och han skulle fram på byn och ta körkort och undrade om inte mamma också skulle följa med och ta körkort.

Hon gjorde det, hon körde två-tre gånger och klarade körkortet. Hon fick både A- och B-kort fast hon hade aldrig suttit på en motorcykel.

Körde folk bättre bil då? Bilarna var ju långt ifrån lika säkra som idag med airbag, säkerhetsbälten, ABS, antispin, mm, mm. Från början var det ju fri fart på vägarna. Med den standarden på vägar som det var då och vänstertrafik med ratten på vänster sida i bilen. Vänstertrafik med ratten på vänster sida låter helt idiotiskt idag.

När jag var liten så var det 130 km/h på E4:a mellan Gnarp och Sundsvall på sommaren. Vintertid var det 110 km/h. Nu är det mestadels moderna bilar som trafikerar samma E4:a och den är nu 2+1 väg och man får köra 100 km/h. Där det inte är vajerräcke är det bara 80 km/h men däremot 70 km/h på en liten byväg.

Då, när det hade blivit vår och snön hade smält bort, brukade vi cykla efter E4:a och leta tomflaskor. Vi cyklade till Årsskogen ungefär 2 mil fram och tillbaka. På hemvägen kunde man ha två plastkassar full med glasflaskor på styret och vi var väl 7-8 år när vi var ute och vinglade efter E4:a. Jag skulle aldrig ha vågat släppt iväg våra barn efter E4:a när dom var små och än mindre barnbarnen idag.

Vi överlevde utan säkerhetstänk

Innan skolåldern infann sig så brukade jag sitta vid vägkanten på Riks 13 som gick genom byn och leka med bilar. Det var så fin sand där vid vägen. Timmerbilarna och flisbilen som åkte till och från sågverket dundrade förbi en meter framför mig vid vägen. Ingen tänkte på att det var farligt och att jag kunde bli påkörd.

Moped började man köra vid 12-13 år och det överlevde man utan körkort fast mopeden gick 50-60 km/h och ännu fortare när man blev 15. Naturligtvis utan hjälm. Nu ska det vara mopedkörkort för att köra 45 km/h och utan körkort max 25 km/h.

Vid samma ålder (12-13)  började man köra traktor. Det behövdes inget körkort för jordbrukstraktor då. Jag och en kompis blev stoppade av polisen en vintern. De öppnade dörren och lyste på oss med en ficklampa och kollade lysena på traktorn, sedan fick vi åka. Inte nåt tal om körkort.

Trottoarbonde med två vänsterhänder utan tummar

Även motorsåg började jag använda vid den åldern. Morfar lärde mig hur man skulle göra och inte har jag fällt nåt träd över mig eller kapat av mig nåt ben. Nu ska det ju vara körkort även på motorsåg. Man får inte ens hjälpa grannen och hugga ved utan motorsågskörkort. Undrar vad straffet blir om man startar motorsågen och hjälper grannen?
-Olovlig motorsågskörning?

Men det är väl nån trottoarbonde med två vänsterhänder utan tummar som lyckats kapa av sig båda armarna som bidragit till att vi måste ha motorsågskörkort.

Nu lite annat som var bättre förr.

Det var också när jag var liten då jobbade mamma i baren på Gulfmacken som låg 200 meter från oss. Det hette ”bar” på Gulf inte restaurant eller taverna utan bar.

Där på macken hängde man mycket när hon jobbade. Det händer mycket spännande på en mack för en liten grabb, i alla fall förr i tiden.

Flygfoto över Gulf i Gnarp

Macken var nybyggd när hon jobbade där och vilken lycka det var när dom asfalterade planen runt macken. Många spännande maskiner att titta på och vad kul det blev att cykla där på planen då. Särskilt kul var det att cykla över kabeln vid bensinpumparna så det ringde inne hos Arne på macken men det tyckte inte han.

Motorcykelgäng

Ibland kom det motorcykelgäng till macken. 10-15 motorcyklar kunde det vara. Då blev det mycket att titta på och man försökte uttala namnen som stod på bensintankarna. Honda kunde man uttala. Det var ett tråkigt namn. Och några hette Kavasaki, det blev i alla fall så när man försökte läsa namnen. Susuki hette några men det svåraste att få nån rätsida på var Y-amaha.

Ibland kom det några som hette Triump och Besa (BSA). Men fina hojar var det, krom och fina färger. Är man på macken idag när det kommer motorcyklar så är det högst 3-4 stycken som åker på någon farkost från en Mad Max film.

Då när man var liten så var det en grabb i byn som åkte på en Suzuki 750 av tidigt 70-tals modell, den var Rosa/Lila med vit dyna och kromade avgasrör, åh vad jag tyckte den var häftig. Nog var det snyggare motorcyklar förr.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *