Livsfarligt fordon

I Sverige är motorfordon hårt reglerade av lagar och paragrafer men det finns ett fordon som är helt befriat från alla lagar. av Jan Silèn

OK SIRDet finns fordon som får framföras lagligt på svenska vägar som inte behöver ha försäkring, godkända lysen, reflexer, bromsljus eller blinkers.

 

 

 

nödstopp  åldersgräns eller bromsar i 65 knyck? Neejdå.

 

De behöver inte besiktigas, inte registreras eller skattas och det finns ingen åldersgräns för att köra dessa fordon efter vägen. Vidare finns inga krav på bromsar, styrning eller nödstopp.

Livsfarligt fordonFordonen har en toppfart på 50-65 km/h, väger mellan 500-1000 kg, och väghållningen är det  si å så med. Inga krav på godkänt mönsterdjup på däcken. Ingen signal krävs. Låter det intressant? Tyvärr är att det är väldigt lätt att få gashäng på dessa fordon och då brukar såväl styrning som bromsar slås ut.

Det hade snöat och jag hade varit och hämtat traktorn och skulle hem och skotta  när jag möter ett av dessa fordon på vägen. Av gammal erfarenhet så saktar jag in och nästan stannar traktorn när vi möts men när fordonet ska passera traktorn så blir det gas häng och fullt rattutslag till höger. Fyrhjulsdriften är alltid inkopplad och fordonet kör över snökanten ner i diket och upp i slänten på sidan av vägen, trots rikligt med dubb så slirar det och fordonet glider ner i diket och upp på vägen igen.

Föraren har fullt sjå att hålla i sig på släpvagnen, jo de allra flesta har tillkopplad släpvagn men några kör bara med motorn. Fordonet kör nu i full okontrollerad fart på fel sida av vägen och följer ett spår rakt in i garaget där det blir stopp. När jag kör förbi det öppna garageportarna så blänger Sven surt på mig. Alla som kör dessa fordon med släpvagn heter förresten Sven.  Körsven.

Ofattbart

travFör mig är det helt ofattbart att dessa fordon får framföras på allmän väg.

 När man ifrågasätter det till en hästägare  får man till svar att ”hästarna var på vägen före bilarna”.

.Om vi bilförare har bilen avstängd och står parkerad vid vägen och en skenande häst springer på den och skadar sig så är det bilägarens fel, i alla fall enligt hästägarna. Som tur är tillämpas sällan denna lag.

Jag hade en jobbarkompis som höll på med trav. En gång när han hade varit på travbanan för träning och skulle till stallbacken så hände det, det blev gashäng och styrning och bromsar försvann.

horse

Hästen tar ett hopp upp på motorhuven på en bil och hoppar till nästa motorhuv och till tredje motorhuven med till kopplad släpvagn med Sven sittandes på vagnen.

Motorhuvar och framskärmar skadas på tre bilar, tror ni han blev ersättningsskyldig? Nä det var bilarnas fel. Var försiktiga när ni möter dessa fordon efter vägen. Vanligtvis brukar Sven börja vifta med armarna och hytta med nävarna långt före mötet.

Varning för häst

En annan jobbarkompis som också höll på med travhästar hade träffat en ny fjälla och på julskyltningen skulle dom ta en romantisk slädtur med bjällror efter hästen.

En kilometer före julskyltningsgatan  hakar gasen upp sig och släden sladdar och Sven och fjällan ramlar ur. Sven vägrar att släppa tömmarna och får till slut stopp på ekipaget. Det hade ju varit fint om Sven kommit släpande på magen efter en skenande häst med släde rakt igenom julskyltningen.

barnOK SIR

 

På hästar finns ingen åldersgräns trots storleken och farten men bygger man en gokart eller en minimoppe åt barnen, med styre och broms och polisen kommer då är det böter som gäller. Föräldrarna kan till och med tappa körkortet  även om dom bara kör hemma på tomten eller ute i skogen.

angryfyrhjuling

Att sätta ungarna på en häst och skicka ut dem i trafiken är lagligt. Jag skulle nog gissa att det är lättare att manövrera en moppe, gokart, fyrhjuling eller snöskoter än en stor, lättskrämd häst ute i trafiken.

036[1] Det skulle vara roligt att se ett travekipage som möter en brandbil med blinkande blåljus och tjutande sirener men Sven viftar nog och hyttar med nävarna som vanligt.

 

Rekommendation från ett Försäkringsbolag?!

Så här står det på försäkringsbolaget Agrias sida

 

I hopplösa situationer är det ofta bäst att försöka ta sig ur vagnen innan hästen fått upp farten. Det sker bäst genom att man samtidigt svänger över båda benen åt samma håll och glida av vagnen med ryggen i färdriktningen. Man bör emellertid komma ihåg att en kusklös vagn med skenande häst utgör ett stort riskmoment i trafiken. Därför ska man till varje pris försöka förebygga att olyckor av det här slaget uppstår.”

Överge fordonet, för om det springer på en bil är det bilägarens fel ändå. Ungefär som om man får gashäng på bilen så öppnar man dörren och slänger sig ut och hoppas på det bästa.

sillen

Jan Silén.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Livsfarligt fordon

  1. Om ditt fordon står stilla, så är det hästens fel om den skadar din bil. Om motorn är igång eller ej, spelar ingen roll. Så det bästa man kan göra vid möte är att stanna och vänta på passage.
    Mvh
    Sven

  2. Tutar man och ger signal på alla vis när man ser dessa fordon. Kan man slippa möta dem. Då kan de försvinna spårlöst från vägen och ut i perferin…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *