Eländes elände, världsmästare i punktering

Hade det funnits ett Världsmästerskap i punkteringar så hade jag varit Världsmästare flera gånger om, jag brukar lyckas med att få punktering på allt. av Jan Silèn

Punka 3

Punkteringarns världsmästare

Är det något som jag är utsatt för så är det punkteringar. Jag lyckas med att få punktering på alla fordon vi äger.

Bilar, släpvagnar, traktor, gräsklippare, skottkärra, moped, cyklar och till och med den lilla vagnen vi brukar skjuta in veden med.  Detta medan andra kan köra ett helt liv utan att få punktering.

punka 2 Jarmos

Och Buicken är särskilt utsatt, det började två år efter jag köpte den när jag fick punktering på vänster framhjul. Vi bytte slang och kollar efter skador på däck och fälg men inga synliga och kännbara skador upptäcktes.

0173

HörnetEfter två somrar så får jag punktering igen på samma hjul, i med ny slang och kör två år till och det blir punka på samma hjul. Jag köper nya däck, lackar fälgarna så dom är släta och fina inuti och efter två år så får jag punka på samma hjul.

Så har det hållit på i 20 års tid med punktering vart annat år, nu har jag bytt fälg och däck igen och vad händer när vi är på hemväg från cruisingen i Sundsvall i somras?

Jo punktering på vänster framhjul efter E4 med 2+1 väg och vajerräcken.
– Skitkul.

Att ta av ett hjul efter  E4 är inte roligt, trots varningstriangel och en snäll bilist som stannade och hade varningsblinkersen på så sänker folk inte farten.

Punktering till och med inne i garagetIMG_1160usa_shopen2När jag byggde släpvagnen till Buicken så lyckades jag till och med få punktering på vagnen inne i garaget. Jag hade rullat över en plåtbit som naturligtvis skulle in djupt i däcket.

Nu skulle brorsan gifta sig och jag skulle skjutsa dem i Buicken från kyrkan till festlokalen. Men vi kan börja några veckor tidigare när Krantz och jag höll på med slutet av filminspelningen av filmen ”Thord Gräntz V8 motorcykel”.
Se trailer

Thord

Punka på macken:
I slutscenen skulle jag komma med Buicken och stanna och prata med Thord vid bensinpumpen på macken. Och olyckan är framme, jag kör in i stolpen bredvid pumpen och kvaddar höger framskärm, lyse, blinkers och stötfångare och naturligtvis så får jag även punktering.
sill4

Och allt händer medan Krantz filmar och kunder står och tankar sina bilar. Alla hör smällen och tittar på token som körde in i stolpen. Mackägaren kommer ut och sopar upp glassplitter och tycker det va tur att jag missade bensinpumpen och det kan jag hålla med om.

Bilskadeservice-Leffes Lack2Punka på bröllop
Förnedringen hade ju varit total om jag hade kvaddat pumpen också men nu var det bara skadorna på Buicken man skämdes för. Man känner sig väldigt uttittad när nått sånt här händer och krocken har jag fått på en DVD av Krantz.

Så nu står Buicken utan för kyrkporten med kvaddad framskärm och ser bedrövlig ut, tur det finns fotoshop så den kunde fixas till på kortet jag fick, på bröllopskortet syns det lite att höger sida är intryckt.0161

Kyrkvaktmästaren släpper bomben
Vi sitter i kyrkan och gästerna tar plats när kyrkvaktmästaren kommer och undrar om det är min bil som står utanför porten?. Jaha, tänkte jag, får den inte stå där? Då släpper han bomben,

bomb

du har punktering på ett bakhjul. Nej, nej, nej, NEJ, det här är ju så typiskt mig att det händer nått när man har tagit på sig något högtidligt. Det kommer nu flera och talar om att jag har punktering, jo tack jag vet redan.

Och byta hjul bak är jätteroligt på denna bil, ska jag måste börja med det nu inför allt folk, det här blir ett fint bröllop.

Inte första gången
Det är inte första gången jag har skämt ut mig på bröllop och studentkörningar. Vid ett annat bröllop skulle jag skjutsa brudparet från deras hem till en festlokal, när jag anländer så står det 30-40 glada personer ute på gräsmattan och firar, då kommer jag med katastrofen och sabbar den glada festen.

sill1

Jag svänger ned på gårdsplanen med Buicken och brudparet kliver in med blommor, riskastning och allt tjoande och skrattande.

Jag lägger i backen och ska backa upp på vägen när det smäller till i lådan och jag blir utan back på bilen. Nu fick bröllopsgästerna skjuta oss i två ton Buick upp på vägen, tur dom var många.

Maskinkonsult3Man skäms så inni……………
Det var en gjutjärnsarm som håller bandet till backen inuti lådan som small av.

Vid ett annat tillfälle hade jag en studentkörning i Hudik, även där var det mycket folk ute vid huset så jag står med bilen på tomgång, alla mammor, pappor, släktingar, mor och far föräldrar ska ju knäppa kort på studenterna så det tog ett tag.

Två tjejer och killar tar plats i Buicken och när transporten in till stan ska börja så stannar bilen. Gänget utanför vinkar, skrattar och önskar lycka till när jag sitter med skammen och kallsvetten och nöter på startmotorn och försöker få i gång bilen, den startar till slut och hostande så åker vi iväg.

Förmodligen var det ett ånglås som gjorde att den stannade för den gick bättre och bättre ju längre jag körde.

sill2

Varför ska allt hända på de mest pinsamma ställen? En annan pinsam händelse var när jag var på Power träff i Ö-vik och det blir min tur att köra fram till bilbedömningen och Buicken tvärdör så publiken får på Kjelle Powers order skjuta mig fram till domarna under jubel och kommentarer från övrig publik. Även då fick jag ånglås.

ES5Raggarjäveln parkerar mitt i korsningen
Eller som när jag hade varit med på Bollnäs Motor Revy och var på väg hem och står först i ett trafikljus, då choken får för sig att nu är det dags att stänga spjället och choka en varm motor.

sill3Det blir grönt och Buicken stannar, det blir rött och jag försöker starta men den är dränkt i bensin. Det blir grönt, rött, grönt, rött flera gånger och kön efter mig växer och det tutas ilsket från bilarna i kön.

coop_facebookDet blir grönt, rött, grönt, rött och några börjar köra om i filen bredvid, när dom passerar mig får jag sura blängande blickar och skakningar på huvudet med budskapet ”Din jävla raggarjävel, du kan ju inte parkera här” istället för att stanna och hjälpa till och skjuta bilen åt sidan, man vill ju bara försvinna när sånt här händer.

Gruvsamt
Så nu sitter jag här i kyrkbänken och gruvar mig för hjulbytet. Jag stannar kvar till sist i kyrkan för jag skäms, kyrkvaktmästaren kommer och erbjuder sig att hjälpa till att byta hjul och det finns även kompressor i kyrkan om jag skulle behöva luft.

svår bytt
Motvilligt och gruvsamt så går jag ut på trappan för att skåda förödelsen, men hjulen som är vänt mot trappan ser bra ut och även de på andra sidan, nu visar det sig att alla som trodde jag hade punktering trodde den vita däckssidan var fälgen, så denna gång klarade jag mig. Men varför ska allt hända på sådana här ställen? Det är ju så pinsamt !

Presstopp: Jan Silén kan inräkna ytterligare två punkteringar nu.  När han kom till logen för att hämta Buicken efter vintern hade den gjort punktering på sig själv – två gånger. Båda framhjulen var platta.  Nya är inköpta. 

sillen

Läsa mera Jan Silén?
Gå till arkivet och kolla tidigare nummer.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *