Dessa händiga män och deras maskiner.

Solen slösar med sin energi. Vi är mitt i sommaren 2014 som till skillnad från efterträdaren 2015 gör skäl för namnet.  Det är hett på skogen i Gnarp. av Krantz

Du kan klicka upp bilderna. 01

Lasse Jonasson petar upp dörren till det nybyggda garaget.
– Sa, jag det – händig!

02Lasse är byggnadsarbetare. Garaget är därefter.

Stort, högt, brett, snyggt, drömlikt.

Han har fint hus, en nyrenoverad moped och en fantastiskt fin gammelbåt också.

15

En del verkar ha fyra händer. Worldkustom återkommer till båt och moppe en annan gång.

Pontiacen lyser som en rubin i skogen. Lacken är sju år gammal. Han kör inte mycket Lasse. Gillar mest att bygga upp och ställa i ordning.
-Jag köpte den 2006. Jag hade haft en på åttiotalet och det var väl ett återfall. Jag körde en sväng och rev isär den, säger han

13

Lasse funderade på om Pontiac Le Mansen från 1968 skulle bli en glidare eller en muskelbil. Mja, det tippade över åt muskelbilshållet ganska snabbt.  Under sitter en kortad 10 bults axel 3.44:1 i utväxling. Lådan är en preppad 350 och motorn en Pontiac 400 smallblock borrad 0.40.

07

Tanken kortades för att rymma avgasrörens dragning som även  fick en X-pipe längre fram. Bilen gör rätt för hela sitt långa namn. 1968 Pontiac Le Mans Sport Convertible. Tanken rymmer numera 40 liter.

04

Karossen var bra men som ofta i cabbar var golvbrunnarna rostiga till följd av vatten som läckt in och legat under mattorna. Lasse svetsade i nya. Han fick inte till dörrarna och bad Roger Isaksson om hjälp med att passa in dom.
-Det är slägga som gäller sade Roger och dunkade på Pontiacen ordentligt här framme.

06

Vi rullar iväg på den smala grusvägen medan det varma dammet  lägger sig till rätta på Cragar SST fälgarna. Himlen är blå och t-shirten sitter på för artighetens skull. En dag som denna vill svenskar klä av sig och låta den sällsynta solen komma åt vinterspäcket.

08

09En smal asfaltremsa tar över och Lasse öppnar taket. Han har låtit vinylcabben gå och istället monterat en tygsuflett så kallad canvastop.

Pontiacen mullrar friskt bromsar in, niger och sätter bakhjulen i spinn. Det går lätt. Motorn är råstark. Även om Lasse bytt till eftermarknadsbromsar kan inga belägg i världen hålla emot när fyrahundran tar en klunk bensin och bryter arm med asfalten.

10

Lasse släpper bromsen och Le Mansen skyndar på längs tomtgränser, infarter, skuggiga kurvor och soldränkta raksträckor. Fast och fin i fjädring och länkarmar. Generös på utrymme och snabb, snabb, snabb. Med solen i ansiktet och vinden i öronen känns det som 400 hästar.17Plus att den är öppen då. Vilken fantastiskt fokuserad maskin från Pontiac mitt i Flower Power rörelsen med penselmålade VW bussar och gräsrökande skägg allt medan vi hävdes över Volvo 144 och dess nya bigblock B20 på 90 hk.

11

12Vilket rakt budskap från GM. Inget tjafs.

Kraft, kondition, cabriolet. 6400 exemplar tillverkades, har Lasse hört någonstans. Worldkustom vet inte och bryr sig inte.  Vi njuter av detta exemplar. Så friskt, så väl renoverat, så noggrant sammansatt under tre år.

05

Den stod klar 2009 med GTO-huv och allt men som sagt, Lasse kör inte så mycket.

03

Och nu är den till salu låter han meddela. 070-311 1486
-Du  får sälja Pontiacen då  men du säljer inte Zundappen,  sade  hans livskamrat Monica.

16

Kanske står något nytt i det väldiga garaget?   Något annat som ska ta tre år att bringa i nyskick. Ingen vet i dag.  Dessa händiga män och deras maskiner.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *