Bakgården Tre Oplar i Gnarp.

Lars Selin är fjärde  generationen bilmekaniker i Gnarp och inget har slängts. I den nyrenoverade verkstadens entré står en tändkulemotor och i det gamla kontorets tändstiftsställ hittar man stift till T-Ford (!) by Krantz

01

ALLT är kvar parallellt med ny teknik och nya digitala verktyg. Lars Selin har  koll och  ordning på grejerna. När Worldkustom hälsade på hade han plockat fram tre Oplar på bakgården.

Kapitän 1955

03

11Farfar Helmer Selin köpte Kapitänen från 1955 i princip ny fast inte som man tror.

Kaparen låg upp och ner på en myr med 500 mil på mätaren.

Den hade slagit runt och var bucklig med intryckt tak. Helmer köpte bilen på rot. Karossen riktades och fick ny lack. Taket knackade han ut. Det är ej ommålat. Bilmekaniker Lars Selin försöker hitta ojämnheterna.
-Ingen slog farfar på fingrarna  när det gällde plåtskador, säger han och fastnar vid en yta ovanför bakrutan.
-Här säger han . Det syns inte men det känns.

19

Trettiotal. Helmer i sin krafts dagar.10

Hörseln svek den gode plåtslagaren och bilmecken mot slutet. Han varvade sönder Kapitänsexan ungefär vid 12.000 mil. Året var 1985 och Lars hade hunnit bli skjutsad till studenten 1978 i Kapitänen.  Med barn och barnbarn på gården och i verkstaden kunde inte farfar begripa att ingen ville laga hans Kapare.  På sätet analog GPS.

17Sanningen var att de inte tyckte att gubben skulle köra bil längre. De var rädda om honom.

-Farfar jagade mej mest eftersom jag var yngst, minns Lars.

 

 

08
Till slut sade den kraftfulle åldermannen:
-Nu har jag beställt ett nytt körkort men om ingen av ungarna vill renovera motorn så får jag väl sätta upp körkortet på väggen  och sitta och titta på det då.

02

 Rekord 1956.

-Rekorden kör jag med, säger Lars.
Jag köpte den av bilhandlaren Tore Wennman  i Gnarp fast kanske inte som man tror.
Bilen stod i Tores filial i Stockholm. Han hade den där och åkte med och när filialen avslutades köpte Lars bilen på kul mest.

07

Den parkerades och fick stå i 15år .
-När jag tog fram den satte jag i batteri och hällde en skvätt bensin i förgasaren och den hoppade igång och gick perfekt.

05

20Den är helt orörd från 1956. Varje år ordnas veteranmarknad i Gnarp.

I år hade jag packat Rekorden med grejer kvällen innan.

På morgonen hade det kommit åtta centimeter snö. Jag tog den ändå på stenhårda sommardiagonaler, satt i swapmeetet och mådde gott när jag plötsligt fick höra att de ropade ut bilnumret som förstapristagare i Europaklassen samt undrade vem som kommit i den för domarna ”nya” bilen.
14

Olympia 1955

– Den svarte är inte min men väl Tore Wennmans fast kanske inte som man tror.  Den är i Tyskland nu.  Bilhandlaren Tore Wennman  i Gnarp är mannen alla har en berättelse om, säger Lars.

Tore är en färgstark Gnarpare som har ett museum i sin bilaffär som han fortfarande driver, detta långt efter inträdet i pensionen.
Jan Silen, som skriver i Worldkustom och bor i Gnarp minns särskilt ett köp han gjorde. Tore hade fått in en bil i Stockholm som Jan var intresserad av och han frågade om färgen.  Efter alla år och tusentals bilar hade inte Tore absolut koll men vill ändå serva kunden med en kulör.
-Jättefin bil sade han. Ljus, grönblågrå nästan mörkaktig, sade han.

15

Den svarta Olympian är idag såld till Tyskland liksom många av våra entusiastfordon.  SAAB:ar och PV går kontinuerligt  till Tyskland. Undertecknads Triumph Chopper gick nyligen till samma land där intresset och framför allt ekonomin är av en annan kaliber. Man kan undra vilket land som låg slaget i spillror för sextio år sedan.16

Bakgården Tre Oplar stänger för dagen och vi tackar entusiasterna Lars Selin, Tore Wennman och Jan Silén för pratstunden.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Bakgården Tre Oplar i Gnarp.

  1. Läste just den trevliga artikeln om Tre Oplar. Förutom att det handlade om bilmodeller där man kan sitta och en lång stund och bara titta på bilderna. Så träffade de någonstans i mej som är svårt att beskriva. Kanske I lustcentrat? Interiör bilden på Kapitänen. Jag har en själv en Cheva och en Ford Prefekt men ändå längtar jag direkt till att sitta där bakom ratten på ”kapan” Eller kanske i ännu hellre i baksätet med någon annan som kör.. Artiklar av detta slag gör livet om möjligt ännu skönare att leva. Snyggt jobbat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *