Mycket har man hört i den här svängen men aldrig detta. Stenkrossmekaniker Örjan Råbom från Bergsjö i Hälsingland fick ett ryck och byggde en avancerad hotrodpickis helt utan förkunskaper. -Pilligt, är hans omdöme om den saken. by Krantz
Året är halvvägs in i 2012. Örjan följer med en kompis till Hedesunda som tänker lämna in nån bilgrej för kromning. Stenkrossmekaniker Örjan som aldrig rört en mutterhylsa mindre än 32 släntrar med. Han kommer in i verkstaden. Där står en liten fläckig pickup på smala hjul.
– Vad är det där?
– En Chevrolet 47:a, nyss hemkommen från USA.
– Jag köper den, säger Örjan och kompisen bara gapar?
– Inte visste jag?
– Inte jag heller, säger Örjan.
Ute i bilen tittar kompisen tittar långt på Örjan innan han vrider om startnyckeln.
”Jag trodde den bara var att fixa till litet”
Hemma i verkstaden där traktorer och maskiner lagats under alla år såg den lilla Chevan ynklig ut på golvet. Örjan rasslade ur sexan och skickade den på renovering medan han tänkte laga den lilla rost som fanns. Då kom telefonsamtalet:
– Motorn är sprucken, slut och förbi.
Vid det här laget hade Håkan börjat ana saker. Pickupen var hastigt ihopslängd i USA. Den hängde samman och såg ut som en liten lastbil men den var närmast en kuliss.
Nu ringde han raggarulf. Ulf Finnström längre bort i byn kom och öppnade dörrarna till en helt ny värld. Ulf förklarade ditt och datt. Örjan är en sån som hellre lyssnar än pratar.
– Jaha, sade Örjan till Finnström och rev isär hela bilen. Den lilla ramen boxade han. Sedan köpte han en Chevrolet smallblock crate-V8:a, en TH700 växellåda, en tiobultad diffad Camarobakaxel, en Mustang II framaxel för luftfjädring och så pluttade han ihop alltihopa.
”Det var ju så behändigt att hålla på med sånt man kunde lyfta utan kran.”
– Jag har fått massor av tips. Sven-Erik ”Necka” Norin på Norins Classic Chevrolet i samma by har varit till stor hjälp, liksom far och son Finnström som båda bygger och renoverar bilar, betonar Örjan.
När ramen stod klar vände han ögonen mot karossen som slipades plåtren, spacklades och sedan målade Örjan Råbom den själv!
– Det var roligt och jag lärde mig mycket, säger han.
Jag tittar på lacken. Spegelblank djupsvart.
-Grön
– Va?
– Grön, den är grön. Mörk grönguldmetallic med en rand i guld.
Mr. Råbom själv var inte hemma när Worldkustom kom förbi. Stort tack till döttrarna Anna och Ida Råbom som såg till att vi kunde ta bilder i kvällningen.
Okeydå. Det kanske är ihop med de blonda brudarna som den ser svart ut tänker jag och frågar igen:
– Men har du lackat själv?
– Ja, det är kul att göra så mycket som möjligt. Det är så det funkar med en hobby.
– Tredje dottern Emelie putsade allt krom exempelvis, säger han.
2014 satt nummerplåtarna på. Då hade Örjan SFRO besiktat med V8, med utbytt fyrlinksbakvagn, utbytt framvagn från Mustang II, luftfjädring, skivbromsar och … karln har ju för friden byggt en avancerad hotrod på direkten utan förkunskaper !!!
– Jo, det blev som ett infall, funderar han.Därefter har det blivit långa svängar med pickisen. Till Rättvik två år och nu skall han till Västerås för att titta på livechoppningen av Cadillac 59:an som Bernt Karlsson från Californien skall göra inför publik 7-8-9 juli.
Instrumenteringen vittnar om mer än bara glidardrömmar. Rask motor och lätt flak.
-Det går att lägga hur långa lakritsremmar som helt med den, säger byggaren.
Tanklocket finns under den kromade plåten nere till vänster i flaket.
-Jag ville inte ha tanken i hytten på originalvis, sade Örjan som köpte en i aluminium och placerade den längst bak under flaket.
Ja, så har han köpt ett objekt till. En 1948 Buick Roadmaster cab.
– Även den skall bli sänkt och litet roddad säger Örjan Råbom och så har hobbyn fått en ny skruvare.