Kolla spacklet med din Iphone

Glöm magneter och specialinstrument. I din Iphone har du ett perfekt verktyg för att kontrollera spacklets tjocklek under lackytan.

 

bondo3Billackerare kan  se hur tjockt lager färg som ligger på en bil. De står och kisar på dörrkanter och radier och säger grekiska som ”mycket färg” och ”brespaden”.

”Mycket färg” trodde jag var jättebra men det visade sig fel fick jag veta.  Ett annat gissel är att veta hur mycket spackel som finns under lacken på en snygg bil man är i stånd att köpa.

 

 

 

 

 

 

 

bondo1En del har med sig en magnet. Ju längre avstånd till den underliggande plåten ju mindre dragningskraft i magneten.   Beror ju också på hur stark magnet man har. Det finns magneter som kan lyfta en bil  om man sätter den i taket.

bondo2En ny möjlighet att ”titta under skalet” finns i din egen smartphone om du har en så kallad IAM.  Inclination Angle Meassurement. Den ger dig en magnestostatisk beräkning i grader mot horisontalplanet så du kan se spackeltjockleken

I Iphonen hitter du den ”bakom kompassen”.

Bläddra upp kompassen och drag med fingret över densamma. Då kommer du till IAM:en

 

bondocheck2Håll sedan smartphonens kortsida mot den karossdel du vill undersöka och luta den uppåt eller neråt i bakkant så att de två ringarna sammanfaller. När ringarna sammanfaller och skärmen blir röd har du förhållandet till plåten i grader. 1 grad är  1000 µM ( Mikrometer. )

bondocheck1

2 Micrometer = bara färgen, inget spackel.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Kolla spacklet med din Iphone

  1. Hummm…..like they say…. Do your best bondo the rest…. I think you can use your phone as a spray gun to….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *