George Barris är död.

George Barris har lämnat oss. En av de största customkungarna som existerat. Tillsammans med sin bror Sam  satte han standarden för custombyggandet redan på 40-talet. 

1105-george-barris-GETTY-01Den mest berömda bilen för gemene man är Batmobilen. För oss som fördjupat oss i bilskådandet är det kanske andra bilar än filmbilar man tänker på främst och vi har en Barris-favorit lite till mans. För allmänheten är det dock Batmobilen som gäller.  
– Batmobilen såldes senast på auktion för 39 miljoner kronor. 

barris6George började skriva custom med K  något som tidningen Worldkustom tog upp vid bildandet för att hedra den store. 

Barris4

 

George föddes i Chicago 1925. När deras föräldrar gick bort flyttade George och storebror Sam till släktingar i Californien 1928.  De hade båda höga betyg i konst, form, bild och skapande. George gillade att bygga och bygga om flygplansmodeller något som senare övergick till bildmodeller där han som ung vann flera tävlingar med customiserade modellbyggen. 

Bröderna Sam och George fick en Buick årsmodell 1925 av sina styvföräldrar som behövde repareras och den blev de två brödernas första ”Barrisbygge”. 

barris1George tävlade på speedbana i tonåren men fick allt mindre tid till det när ombyggnationerna tilltog och senare startade de sina verkstäder, flyttade, byggde ut och växte in i 40-  50- och  60- talen som unga män med framgångsrikt bilbyggande. Detta gällde inte minst inom takchoppning där Sams spritt nya 49:a Mercury  fick taket avsågat och sedan många,  många fler där kanske The Hirohata Merc är den mest berömda. 

hirohata2

George Barris och Mamie Van Doren framför The Hirohata Merc mellan scenerna i en filmtagning för filmen Running Wild

barris5

Barris i Sverige (mitten) jämte andra storheter inte minst vår egen Lasse Theander längst ut till höger som roddat utställningen på Elmia i många år.

George Barris slutade inte när brodern gick bort utan frekveneterade livligt olika utställningar tills helt nyligen.

Han var även i Sverige och delade sina erfarenheter gällande customizing på Bilsport Performance and Custom Show , Elmia, Jönköping.  

 

George Barris dog  den 5 november tidigt på morgonen lokal tid efter att ha kämpat mot en hjärntumör under en period. Han  blev 89 år. 

barris2

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *