Krantz Challenge Hudiksvall solsuccé 2019

Nytt för i år var nostalgisk modevisning från 50-60-70-talet. Nytt var också Hassecampingen. Glada Hudik Summer Weet gör det igen. Växer och förnyas med en sällan skådad optimism.  Ur jättekön till Krantz Challenge sållades en Lena ut som vinnare. 
Nu går Lena till Superfinalen i Rättvik lördagen 27 juli, nästa lördag alltså och där har hon varit förut. Då vann hon.  Se upp för Lena.

Glada Hudik Summer Meet startade 2011. Det började som en endagarsträff på kajen och hette då Glada Hudik Summer Meet. På programmet stod bl.a. den nya tävlingen Krantz Challenge. 

Klubben med Bengan Holmberg som ledarhund i selen har sedan dess gjort ett totalfantastiskt arbete. Träffen heter idag Glada Hudik Summer Week och bjuder på ett jätteprogram.
Sveriges bästa Ladies Run drar 40 fordon, 120 brudar och 40 funktionärer.  Gågatan är packad med tusentals personer när damerna hoppar i bilarna vid start.
På marknadsområdet stod Lasse Söderqvist från Din Jacka och visade  klubbjackor, teamskortor, skinnvästar och baseballjackor. En cool grej Lasse tagit fram var jackor och västar med öppningsbart foder så man enkelt kan komma åt att sy fast sina egna märken.  Dolda blixtlås öppnar plagget för enkel åtkomst.  Krantzjackan fanns också med så klart.

Speedy Mike trivdes i solen. Hade mycket gott att säga om Västerås Summer Meet och Klas Brinks förnyande av träffen i Västerås. Krantzen kunde förstås inte motstå en T-shirt med 59 Cadillacmotiv. Kjelle som han heter hittar du om en vecka i Rättviksarenan. Go gubbe.

NYASTE NYTT 2019.
Hassecampingen.  Hasse Hudson gillar Hudik sedan flera år och tävlar återkommande i Krantz Challenge.  Nya området Glysis idrottsarena har redan duschar och toaletter i överflöd. Hela fotbollslag kan fräscha upp sig ju.
-Ni borde ha en camping här på parkeringen för entusiasterna. Allt finns ju redan, sade han.
Bengan pratade med VD:n för anläggningen och i Glada Hudik är det korta ledningar.
2019 stod Kapitäner, Oldsar, norska Chryslers, Chevor och Fordhusbilar med V8 tillsammans  med en viss Hudson pickup där.
Hassecampingen var född.
Krantz Challenge gick 2019 i strålande solsken. Glysis fylldes med bilar, musiken spelade och publiken bänkade sig i medhavda stolar timmar i förväg. Åke och Ing-Gun från Sundsvall med gul 55:a cheva och gul klänning (inte Åke då) njöt av dagen med kaffe och hembakta bondkakor.

NYTT IGEN 2019. Modevisning.
 
Nina Östlund(t.h.) är en av alla eldsjälarna i Hudiksvall och i år drog hon iväg en nostalgisk modevisning på innerplanen. Mycket uppskattat.

Kul idé med campingbord och fikafilt som mannekängerna kunde välja att exponera sina kläder kring.
-Bra idé. Liv och rörelse som skapade spänning.

När Elina Foander steg ur sin Opel med ratt-bob på taket i skidkläder från sextiotalet hördes applåderna långt över musiken i högtalarna.
-Lysande. Elina and friends vann gårdagens Ladies Run i just denna tidsenliga outfit. Varmast idag och coolast.
( Notera markduken som rullats ut till en catwalk för att ge damerna rättvisa.
-Jobb, jobb, jobb. Allt är välplanerat snyggt i Hudiksvall. )

Krantz Challenge överanmäldes förstås. Kön ringlade lång men som bekant kan Challen ta max 32 bilar som mest. Först till kvarn gäller.

DÅ KÖR VI.  ROCKRYSARE DIREKT !!!

En 1970 Shelby som stått på en loge i Hälsingland i trettio år med trasig unik motor som inte går att ersätta. 428:an med rätt block och utförande är omöjliga grejer att återskapa.  En unik bil från en unik tid.  Någon gång under tiden hamnar en likadan bil på en skrot i USA och den skall pressas enligt försäkringsbolagets absoluta krav. Japp,  den går i krossen efter en krockskada.
Nu händer det otroliga. Bilskrotaren vet vad han gör och han vecklar ut den kvadratiska järnklumpen. Allt är skrot. Förgasare och insug har mosats ner i plenumet mellan topplocken. Hela bilen är en tärning men . . .  gubben sparar motorklumpen.

Efter att ägaren i Hälsingland visat sig värdig att köpa den pressade motorn genom att skicka över fotografier på Shelbyn kommer klumpen till Sverige med växellåda. Fästöron har tryckts sönder och kringutrustning är bara att glömma men . . . det har ju ägaren från sin egen sönderfysta motor.  Denna dag mullrar den åter och fler än Fordvänner vill gråta över den vackra bilen återuppstånden från de döda.
-Den flyger ur direkt.
– Sandra Bergqvists kompressormatade 55 Cheva levererar. Hon går vidare i tävlingen och kanske blir detta Sandrabilens största seger någonsin. Det skedde i Hudiksvall 2019.
Två ”nya” bilar. Corvetten med Leif Nordlund vid ratten från 1975 andades ny med sin oslitna lack, nya hjul och frisk utstrålning. Lenas 57:a Cadillac är inget annat än ny. Allt är genomgått och genomrenoverat av maken Leif Eldh.


The counters (räknarna) visade vem som fick flest röster och Cadillaccaben går vidare i solen. En rasande grann Vette var det dock.

ÅK TILL KRAMFORS KRANTZ CHALLENGE 10 AUGUSTI.
Fredag lördag. Rockband, crusing. Riverside Cruisers är arrangör.  Vi ses där!

Klicka på bilden för info.   Idylliska Ärstaparken.

 


Sundsvallare på äventyr. I rött Anders med Nina Olsson som åkte svenssonbil idag trots att de kunde tagit packmoppen, eller PV:n eller Chev Impalacaben från 1960.  Maud och Tomas Nordin kom i en Chev pickup 57. Gänget bor i husvagn över helgen. Många Krantz Challenge har det blivit och gänget möter upp i Rättvik till helgen.
Fråga: Varför var det inget Krantz Challenge på Sundsvallsveteranernas veteranbilsmarknad på Bergsåkerstravet i år?
Svar: Krantz säger alltid som det är. Ibland är det succé ibland inte. Sundsvallarna på Bergsåkersmarknaden har inte varit tillräckligt leklystna. Därför var vi inte där i år.


Sven Dehlin, Chevrolet 59 härjade med Beatrice Berntsdotter hela fredagskvällen.
-Vi måste tävla sade han till Beatrice som också har en 1959 Impala.  Eftersom hon vann 2018 hade hon inte alls tänkt tävla med Sven gav sig inte. Här går Sven Dehlins Impala segrande i duellen mot en låång, vacker Bonneville 1966 som ägdes av Erik Larsson från Bergsjö.

Jaaa, seger.  T-bird 55:a (den första årsmodellen)
-Enkel vinst, ljublade barnbarnet Filip Fors glatt.
– Hö, hö skrockade ägaren Per-Åke Fors som hade kul över generationsgränserna.
Det var första gången han tävlade och första gången Filip fick åka i bilen.

Fordkeps fick junior enligt farfars anvisningar. Själv drog han på sig cowboyhatten.
Per-Åke ville även tävla i Ladies Run.
– Hmm, sade fotografen Alfred Krantz . Och hur ska det gå till?
– Mäh, tjejer går alltid att ordna skrattade bilägaren som trivdes på Glada Hudik Summer Meet.

Krantzjackan 10 år.
Vinn en Krantzjacka på Classic Car Week i Rättvik 2019. Med anledning av jubileet skänker vi jacka 1.200 som tack till alla er vintageälskare som uppskattar äkta, genuin, svensk vintage. Se till att vara vid stora läktaren på travet lördagen 27 juli när Krantz Challenge drar igång 13:00.
Krantzjackan har sålts i över 1.200 exemplar. Skinnpajen med det äkta, genuina, svenska arvet och femtiotal med rötter i vår egen historia.

Det har sålts en Krantzjacka i snitt var tredje dag i Sverige.  
Nu har jackan fyll tio år och Lasse Söderqvist på Din Jacka i Hässelby,som sköter allt praktiskt,  säger att vi skall ge bort jacka 1.200. Jackorna har serienummer i svart skinn präglat i fodret. Jacka 1.000 fick siffran i guld och det får även jubileumsjackan med nummer 1.200.Vi ger bort en jacka innan Superfinalen. 
Utlottningen sker på stora läktaren i Rättvik lördagen 27 juli 2019 innan Superfinalen. Kom  till tävlingen startar 13:00 så har du chansen.
-M-men ska man inte köpa en lott, eller anmäla sig eller registr…. ??
-Nä, kom dit ba.

Kalabalik som vanligt.
Ingen vet hur vi ska göra. Jackan skall ut i alla fall.
Det blir kalabalik som vanligt när Krantzen håller på men en jacka ska ut gratis.
– Värde 3.350 spänn.
Prisutdelare Elina Foander har svidat om från skidkläder till sommarklänning. Tävlar gör Olle Westman i en Chrysler New Yorker från 1965 och Erik Högberg i en Chevrolet Bel Air 1957.

Gillar Glada Hudik Summer Meet.  1957 Ford Ranchero med 58:ans front. Från Uppsala, Harbo, Carina och Jörgen Peters.
– Vi har varit här hela veckan efter att ha varit upp en dag i fjol.
Rätt bil och rätt klädsel och frisyren frågar Carina plötsligt Jörgen om.
-Sitter tofsen rakt, sade hon varvid den vanliga manliga osäkerheten vi alla män känner till infann sig.
– Jae, joorå v-visst.
De åkte Packard 55 förra året men nu kom de med åkbilen medans Packarden skulle färdigställas.

”Åkbilen” blev en mastodontrenovering på ett år där Carina inte såg mycket av sin man annat än i garaget. Hon gjorde inredningen och var med vid lackeringsplanerna så renoveringen är ett lagjobb. En 302 Ford med C4-låda sitter under huven.
Inte ovanligt att det urartar.
Rancheron var kanonsnygg. Lacken gjorde verkligen karossen rättvisa.
Snyggt jobbat Jörgen och Carina och grattis till en fin renovering. 


– ”Glada Hudik Summer Meet är fenomenalt bra”.
Det såg planerat ut men faktum är att var man landar mikrofonen så är domarna himla ”på”.  Den här tjejen lade ut texten snabbt, snyggt och effektivt.

– Hudiksvall är fenomenalt. Kanonvecka oftast med bra väder och trevligt folk och kul aktiviteter.  Det är jättebra här i Hudik.

-Jag var med på första Krantz Challenge för tio år sedan i Hoting. Fantastiskt upplägg. Vi var i ( hon räknar upp flera orter) och jag såg er spela i Viksjö nyss och . . .


Åtta bilar kvar efter en stund och där står dom längst ut till höger.  Sven Dehlin, Hudiksvall och Beatrice Berntsdotter. Stockholm i var sin 1959 Impala. Båda har överlevt grundspelet och får pokal. Vidare från vänster Roger Sundfors i sin Nostalgiska 1932 Ford med gammal 4:71 kompressor driven av fläktremmar på ursprungligt vis. Norges Susanne Aspaas i en vit 1961 Chrysler Windsor. De kom från den fantastiskt fina gammelstaden Röros. Sandra Bergfors kompressormatade 55:a Chev fick också pokal.   Snyggamazonen med tusentals timmar i karossmodifiering, Stefan Lundal Bollnäs, Hasse Hudson Johansson från Hallstavik i en 1947 Hudson pickup och Lena Eldh Cadillac 57 cab.


Sundfors nostalgirod lottades mot Lenas Cadillacrenovering. 7-5 till Sundfors blå bana på bilden men när alla 99 röster räknats drog Lena det längsta strået.


Glada Beatrice Berntsdotter hade en 409:a under läppen och en kram på kinden.


Slutspelet fortsätter. Hasse i den gröna Hudsonpickisen hade en orörd motorcykel från Hudiksvall på flaket.  Ägaren till motorcykeln drev en mekanisk verkstad vid Möljen på ca 20-30-40 talet. Hasse är en fantastisk samlare av historia som synes och vill gärna komma i kontakt med dej som minns något om verkstaden på Möljen.

Domarna vinner. Maria Jonsson, Sundsvall drog vinstlotten idag. En bok av den framlidne Kent Åberg som fotat bilskrot i skogarna.


Lena vann igen! Leif Eldh har utvecklats till en renoverare av rang. Bilen hade de åkt med i tolv år i orenoverat skick. Renoveringen tog tre år.  Allt är enligt id-brickor och built sheets. Leif staplar förstapriser för sin Cadillac 57:a Series 62 Convertible. Barnbarnen heter Oscar Eldh och Olle Hildingsson.

Hög klass rakt igenom.


Grattis Leif Eldh. Ska du och Lena bli de första att vinna Krantz Challenges Superfinal TVÅ gånger?!
-Det får vi veta på lördag när Classic Car Weeks stora dag på travet rullar igång nästa lördag 28 juli.

 

Här kan du försjunka i Memory Lane Krantz Challenge

Krantz Challenge genom tiderna

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *