Krantz Challenge travar med Benny Grafström

Ny ort för Krantz Challenge är Bergsåkerstravet och Sundsvalls Motorveteraners årliga veteranbilsmarknad 27 maj.  Norrlands största som hållit på i 20 år.  bergsakerKrantzen åkte dit för en koll och mötte en blandmissbrukare. Benny Grafström går igång på både trav, travvagnar, gammelbilar och raggar-T-birds.
Jodå man får blanda. På Classic Car Week står många amerikanska femtiotalare utanför golfklubben. Ser coolt ut .
– Järn V8:orna kallnar på parkeringen medan järnåttorna svingas i gröngräset.

grafstrom-01

Tebax till Benny. Han är Powermeetvinnare.
grafstroms03Big Winner Power Meet Sundsvall 1998. T-Forden från 1914 är en säker pokalplockare och priserna har blivit många genom åren men Benny vill gå längre in i garaget. grafstroms02
En 1915 T-Ford står startklar längst bak.
-Min farfar, Nils-Oskar Grafström vevade igång den här i Bäckland, Ramvik och sladdade ner till Sundsvall där han bosatte sig, säger Benny som alltså har bilen kvar.
Fjällan i Sundsvall blev nog impad när han svängde in med Forden i kvällningen efter den långa resan. (8 mil)

Vägg i vägg ligger Grafströms tillverkning med fyra anställda. grafstroms05grafstroms12Kolla. Det ser ut som en hotrodverkstad med ramgigg och färdigsvetsade chassiedelar!   T-Birden från 1955 har han på annat ställe.grafstroms14

Det är fredag. Helgen ligger framför.

Benny berättar om ett förflutet som turnerande musiker med som mest 108 spelningar på ett år.
grafstroms07Han fikar lugnt vid bordet i butiken. Ändå skall en till sådan här tryckrockard ( träningsvagn för hästar som bromsas hydrauliskt så hästen blir starkare utan att kuta så fort)  vara klar för leverans om två dagar och han har inte börjat ännu. Helgen räddad och en till egenföretagare som jobbar jämt alltså.

Men en ratt till höger bromsas vagnen steglöst under träningen.  Coilovers skulle vi säga om fjädringen och Benny låter tillverka unika ”Grafströmsdämpare” efter egna erfarenheter.

Pinstriping.
grafstroms06
grafstroms08

Efter lackering pinstripar Benny för hand !!!
– Vicken lirare och vilka många beröringspunkter med annat fordonsbyggande han har.

På lördag är det årets happening för bra-och-ha-grejer när Bergsåkersovalen fylls med säljare och köpare.  Många marknadssäljare kommer redan på torsdagen för att få en bra plats när grindarna öppnas.

 

kzchall-maxar-ut-bergsaker

Denna lördag alltså extra med världens nyaste bilshow, Krantz Challenge mitt inne på gräset.  Då har Benny Powermeetvinnare Grafström hunnit bygga några chassien till och lackat och pinstripat.  Kolla rullen med T-Fordåka, svartvita bilder och chassiebygge !

grafstroms-annons

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *