NI VANN som röstade på Gottfrid Krantz i måndags

Gottfrid satte bollen i krysset när det gällde men huvudpersonerna i dramat var alla ni som bar honom fram med era röster.  Hans röst var inget värd utan er röst och röstade gjorde ni så diagrammen sprätte på TV4 till den grad att programledaren Per Lernström nämnde det i tisdagens Idol.  NI GJORDE DET FANTASTISKA! 

Fem sångare gjorde upp om två finalplatser i måndags när Gottfrid Krantz hamnade i gruppen med Tusse som är årets favorit.  Den fanns bara en plats kvar för de övriga fyra att kriga om. Raggaren från Härnösand måste alltså vinna den enda platsen.

Familjen enades om att  ha kul.
När vi köade in till studion kände vi att vi gjort rätt som åkt ner till Stockholm för detta var Gottes sista framträdande i Idol. Familjen enades om att ha kul, njuta av varje minut och vara tacksam för det som var. Guldbiljett, slutaudition och nu live i TV.  Att vinna den enda platsen som var kvar av fyra tävlande var för mycket att hoppas på.

Många begåvade.
Kim Lilja såg stark ut på papperet och i verkligheten. En snygg hårdrocksbegåvning med massor av mjuk charm. Hans familj var jättetrevliga att prata med för övrigt. Publiken skrek av förtjusning när han drog på i refrängerna.
Sedan kom en fantastisk countrypipa från Falun och levererade perfekt sång och applåderna ville aldrig sluta. Efter det var det Gottfrids tur.

Gottfrid illa ute.
Plötsligt slog det mig hur illa ute han var. Hur skulle han komma runt dessa moderna låtval  med en gammal dammig, utsjungen dänga?  En kareokelåt och firmafestlåt som flera skrivit på nätet. Hur skulle han kunna göra något med den?

Moderna verktyg
De andra hade valt sånger av modernt snitt. Om uppdraget varit att borra hål i en bräda på kortast tid kändes det som att alla de andra valt moderna borrmaskiner.  Nu stod de på startlinjen med sina luftdrivna borrar, sina elborrmaskiner, sina förfinade verktyg  från senaste hyllan stylade  i grönt och rött med ergonomiska handtag och inbyggt lyse.
De hade valt det mest gångbara, som skulle ge dem störst chans att borra bäst och snabbast. Gottfrid Krantz då?

Trubbig träborr.
Han hade sökt i lådan från träslöjden och lånat en handdriven borrsväng från femtiotalet. En manuell historia från hedenhös, uttjänt och passé. Hur skulle han kunna göra något med den?  Hur dumt är allt det här egentligen?

Ingen återvändo
Han tog miken och nickade till bandet. Pianot spelade upptakten som en hel värld hört till leda under ett halvt sekel och så . . .

-You shake my nervs and you rattle my brain. . .


Han rattlade omedelbart hjärnan på studiopubliken, kameramännen, juryn och halva Sverige med sin borrsväng. Han fick oss att explodera.

Alla stod upp. Hela havet gungade. Trummisen garvade och Tusses fans som stod till höger om mig skrek av förtjusning.

Gottes röst

Om Gottes röst. 
Gotte väljer röst. Han kan sjunga med mage, hals, mun,  näsa, panna, och låta hela kraniet vibrera på operavis. Inget ovanligt bland sångare men han har alltid haft en exakt beskrivning hur han upplever sitt verktyg, rösten.

Egen ljudverkstad
Han tar till  tekniker som inte är vederlagda och som han kunnat förklara sedan barnsben. När han sjöng för oss i köket innan han åkte till Stockholm visade han tre fyra olika versioner och sedan sade han:

Storstocken
– Jag kommer ta Jerry Lee Lewis-touchen de första sekunderna när jag är ensam med pianot. Jag kommer sedan smyga på min vanliga stora-stock-röst, fast mera nerpressad i svalget och skjuta ut tonerna genom popp-pannbenet.
– Jag kommer låta tonen kisa under lugg. Köra på bottenstocken men rikta slutresultatet ut bakom ögonen för att ströa en aning glimmer. Yttersta lagret, klarlacken blir en mix av Tom Jones och Tommy Körberg.
– ????
Är det någon som fattar något?
– Inte jag heller men så har Gottfrid alltid beskrivit sitt sjungande.
Titta på hans högra hand. Han sjunger med den också.

Alla står upp och  klappar i TV4:as studio.
Nu stod hela Idolläktaren upp. Jag stod, alla stod. Gotte spelade luftpiano, tittade i rätt kamera och gjorde de galna dansstegen från julkonserten på Söråkers Folkets Hus när alla gästerna släppte besticken och reste sig i en stående ovation.
Juryn skrek och Alexander slog ut med armarna i en kapitulerande gest. Alexander är skön. Han försöker vara nykter när de andra tre knockas  men nu slog han ut med armarna.
-Jag ger upp, det här är kul.
Gottfrid slutade med en 360 jag aldrig sett förut och great balls of fire sköt genom studion.
– Jublet åskade.

-Han hade vevat på sin uråldriga borrsväng. Sången och movsen har han alltid haft. Han sjunger aldrig surt. Kämpar aldrig med tonerna. Han åkte på autopilot med sin stora-stock-röst, dansstegen, ögonkontakten och kunde fokusera på det som var nytt för honom.
– Att sjunga för kamerorna.

Ni  tittare satte er bakom ratten på Idol och det märktes hos TV4
Bagge diggade loss totalt men det var värt noll. Ingen jury bestämde idag.
– Det hade blivit zip, nada, nothing om inte NI satt er bakom ratten på Idol och plockat fram era mobiltelefoner.

– Vi hade ovanligt många röstande igår, sade programledare Per i tisdagens program och juryn återkom till Gottfrids fullträff två gånger under den påföljande kvällen.

Gottekakan !

Det är inte Gottefeber i Sverige men tempen for upp på Öland där Daniel & Jenny på
www.rallapaviljongen.se  skapade Gottekakan direkt på kvällen.
– Alla som plockar upp mobilen och visar sitt sms att de röstat på Gottfrid får en kaka till kaffet, hälsar de.

Är känslan obeskrivlig? Inte alls. 
Kärleken är stor i medierna och allt är er förtjänst kära röstande.
– ”Hur känns det” brukar reportrar säga och då brukar många svara ”det går inte att beskriva”
– Töntigt svar.  Allt går att beskriva. Det känns precis så här:

Att se era röster och se Gottfrid explodera av lycka över finalplatsen är som att bli kramad av hela världen.
– Det är som att kliva ut på morgonen i Gussjö och märka att granarna börjar viftar på grenarna.
Det är en fysisk ström av lycka, en pirrande stöt genom kroppen som mejslar runt och inte går över.
– Känslan är där när du går och lägger dig på kvällen. Den är kvar när du vaknar på morgonen och hela tiden viftar granarna på grenarna.

Spelat ut Rock-and-roll-kortet.
På fredag sjunger Gottfrid Krantz live igen och denna gång gäller det att ta sig in bland de tolv i  ”riktiga Idol”.
Nu kan han inte ta Johnny B Good. Det fattar alla. Nu kan han inte köra en repris.


Ni som röstat på måndagens röjarrock kommer få se en annan Gottfrid.
– Skön musik av en god årgång men . . . en annan stil.

På fredag åker Gotte ur Idol
På fredag röstar tittarna fram vilka tolv som får fortsätta in i riktiga Idol. På fredag åker Gotte ur.
– Om inte . . .  ja ni vet . . .


Ett megatack från oss alla till er alla som röstade i måndags.
– NI VANN.


Här är framträdandet.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”NI VANN som röstade på Gottfrid Krantz i måndags

  1. Kanonbra performens och att alla raggers röstar på Gotte . Hoppas jag i alla fall .

  2. Måste säga har ju lirat lite med Gotte och K&K men här dök han ju verkligen upp ur ingenstans, fantastiskt att plocka fram dessa resurser han innehar när det gäller som mest, en härligt positiv männska! Hoppas han hittar rätt låt på fredag då kan det gå vägen!

  3. Nu fina ragger & musik lovers så påbörjas bakningen av Gotte Kakan på Öland. Till helgen kan den avnjutas i vår Diner och vår förhoppning är att den skall ge oändligt med röster från Sveriges vackraste ö. Alla som röstar och visar upp det bjuder vi på kakan, och alla som vill köpa den sätter priset själv. Alla pengar som kommer in röstar vi för, och vi dubblar summan från egen ficka. Nu jäklar skall vi tillsammans med alla er visa att Gotte sätter det blå skåpet på plats i idol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *