Nu kan du kasta skärmarna till rodden

Det är lagligt att köra skärmlöst från i fredags. Jepp. Knappt har vi landat efter glädjeruset att slippa besikta bilar som är 50 år eller äldre så kommer Transportstyrelsen med nästa godbit.  Släng skärmarna.

Grattis till skärmlöst i sommar
Att hotrods måste vara försedda med stänkskärmar har länge varit ett gissel. Först bygger man en supersnygg rod bara för att, till registreringsbesiktningen, hänga på diverse plåtbitar från släpvagnsvärlden i en nationell förfulning.

jervstromMånga skruvar av skärmarna direkt efter besiktningen och tar de böter som polisen haft trängande behov att skriva ut till brottslingarna. Hans Jervström från Hudiksvall är en respekterad estet i branschen med många år som bilmekaniker.

gardiner

Gardiner
-Jag krigar om att få slippa fotsteg och därmed även skärmar så jag kan komma i och ur bilen, sade han för något år sedan när Worldkustom gjorde reportage.  Skärmlöst var en självklarhet.  Nu slipper han kriga och kan fortsätta ha skärmarna som gardiner.  Läs mer om Hans fantastiska 32:a roadster här.

z59

Nu är det slut med det. 
Om din bil är av årsmodell 1952 eller äldre befrias du från skärmtvånget. Det blev klart i fredags, fredagen 26/maj 2017 .  D.v.s. alla roddar som har sitt ordinarie tillverkningsår i papperen.  För dig som byggt din hotrod som amatörbyggt fordon och har årsmodellen inskriven efter det år du registreringsbesiktade första gången gäller inte befrielsen.  Om det står 2006 i papperen hjälper det inte att det är en Ford 1931 du byggt.  Inte i nuläget i alla fall.

flygrod01

Diskussion förs 
Diskussion förs med Transportstyrelsen om det finns ett utrymme för ytterligare justering av skärmbefrielsen så även bilar av gammalt snitt som färdigställts med nya papper kan omfattas.

Källa: Lars-Åke Krantz Worldkustom  ;o)

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Nu kan du kasta skärmarna till rodden

  1. Det är nästan så man funderar om det ligger en hund begraven här! Besiktningsfritt och skärmfritt. När kommer bakslaget!?

  2. Hej, jag vet inte om någon ser det här då det är ett tag sen artikeln va aktiv men tänker lite på dom/oss som vill bygga rod av bubbla, Så kallad Volksrod. Den här lagen hjälper inte särskilt mycket då ingen troligtvis vill bygga om en splitbubbla. Allt mellan 50-tal och 70-tal kan ju byggas till fina bilar men väldigt tråkigt med besiktningsskärmar som sagt.. Tycker inte det ska vara farligare eller att det stänker mer från ett däck på en 70-talare än en 30-talare? Vore kul om det fick en lösning, iaf att det gick att enkelt söka dispens för enskilda fordon annars om de är nyare än 52 då kanske eller om det följer besiktningslagen att det blir besiktningsfritt och får vara skärmfritt efter 50 år. Mvh Jonas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *