Pissa inte i mitt revir

Det här med hyrda parkeringar kan väcka mycket ilska. Av: Jan Silèn

 

Mid Sweden nats Gnarp_2

Jan Silén i mitten

Det här med att ordna en bilträff är inte ”bara” i vårt land, speciellt inte om man vill sälja alkohol i serveringstältet. När vi drog igång träffen Mid Sweden Nat`s var vi ganska ovetande om vilka regler som gällde.Banderoll mid Sweden Nat`sMen med ett samarbete med en krögare så fick vi lite hum om vad som gäller. Trots att krögaren har serveringstillstånd för alkohol så måste ett nytt tillfälligt tillstånd sökas för servering på annan plats, och det tillståndet kostar åtskilliga tusenlappar.

gnarp

 

Staket

Runt serveringsområdet ska finnas ett staket fick vi reda på. Vi byggde ett staket och en av kommunens alkoholhandläggare kom och godkände staketet. Träffen genomfördes och ett antal av kommunens socialarbetare kom och inspekterade under kvällen.

Efter någon vecka så blir jag uppringd av en alkoholhandläggare och får höra att vårt staket inte var godkänt trots deras tidigare godkännande. Och hon som ringde var samma person som var och godkände vårt staket, och hon skyllde på att hon var stressad när hon inspekterade staketet så därför så slank det igenom.

Till träffen året där på blir vi kallade till Polisen och informeras om vad som gäller för staketen. Det ska vara ett tätt staket med en höjd på minst 1,2 meter så det inte går att skicka ut en ölburk mellan spjälorna.

staketHelst ville Polisen att vi skulle ha ett 2 meter högt nätgaller staket, trevligt att sitta vid ett sådant och dyrt.

industristangsel

Vi undrade varför staketen runt restaurangernas uteserveringar i stan kunde godkännas som bara är ca 50 centimeter höga? Vi fick inte direkt någon förklaring på varför de är godkänna.

TuborgMen ett kravallstaket skulle vara godkänt, men där går det ju att skicka ut en ölburk genom staketet, men det utgjorde tydligen en godkänd avgränsning.

Man blir inte klok på dessa regler. Träffen löpte på under flera år och vårt staket var godkänt, men vi måste på ett möte varje år med Polis och Kommunen.

Och nu fick vi helt plötsligt höra att vi inte hade något danstillstånd?! Men vi ordnar en bilträff med underhållning med orkestrar på en scen på kvällarna och ingen dans.

Mid Sweden nats Gnarp

Nu hade tydligen kommunens kontrollanter sett att några dansade nedanför scenen och det fick dom inte göra om vi inte sökte danstillstånd. Det är mycket regler i Sverige.

Ordningsvakt

Sedan har vi ju det här med vakter som det också är krav på. Det första fem sex åren var antalet och kostnaden godtagbart för dem, dom utför ju ett bra jobb och håller ordning.

Men så ett år var det en tokskalle som sprang och viftade med en kniv inne på området en natt. Men vakterna ingrep och killen fick åka till Polisen. Året efter när vi sökte Polistillstånd så skulle vaktantalet nästan tredubblas efter fjolårets händelse.

gnarp2

Och med en vaktkostnad på närmare 70 000 Kr så måste vi ju försöka att förhandla ner vaktantalet. Varför ska det behövas sex vakter från när träffen öppnar och det är mest barnfamiljer och vanligt skötsamt folk där?

Polisen

Vi bokar möte med Polisen i Hudiksvall och vi åker dit, vi och vaktchefen. Vi lyckades förhandla ner vaktstyrkan till en acceptabel kostnad, dock betydligt högre än tidigare år. Och det är även skillnad på vakter och vakter, vi brukar ha vakter från Sundsvall som ligger i Västernorrlandslän och Gnarp ligger i Gävleborgslän, tror ni vakterna från Sundsvall är godkända i Gävleborg?

-Nej nej, då måste ett tillfälligt tillstånd för godkännande för dessa sökas .

pplats

Vi kom till Polishuset vid 16-tiden och besöksparkeringen är avspärrad och uppgrävd. Men på personalparkeringen finns det lediga platser så jag ställer mig på en hyrd plats, dom slutar väl 17.00 så det är nog lugnt ”trodde” jag dumt nog.

Vi hade en till kille med som gick ner på stan och satte upp affischer medan vi gick in på mötet. På personalparkeringen stod en fin Ford Mach Etta, som vi tittade på när vi gick förbi. Fränt, en Polis som åker jänkare.

mach-1

När mötet nästan är färdigt så ringer han som satte upp affischer mig och säger att jag måste genast flytta bilen för jag har taget en plats som var hyrd.

 

 

Vi skyndar oss ut och går mot min bil men ser ingen bil som står där och ska in på parkeringen. Så jag frågar vart han som skulle parkera var? Får då reda på att det är en person som står vid Ford Mach Ettan.

Fordägare

Nu kommer han snabbt gående mot mig och börjar skälla nått så fruktansvärt.

-”Hur i h-ete kan du parkera på en hyrd parkeringsplats? Är du inte läskunnig? Ser du inte skylten? Och din f-bannade **#-*¤……osv”, skället och svordomarna fortsätter, jag tror aldrig att jag någonsin fått en sådan utskällning.

Jag orkar inte svara utan totalt ignorerar honom, vilket gör att han blir ännu argare,

Arg Ford ägare

han traskar runt mig och skäller men jag ser honom inte, han finns inte.

Vi sätter oss i bilen och kör ut från parkeringsrutan och den skällande manen sätter sig i Ford Mach Ettan.

Jag stannar vid utfarten på parkeringen för att se om han med Ford Mach Ettan parkerar där jag stod, men han stannar också när jag stannar.

Jag kör ut på vägen och det gör han också, jag stannar igen och han stannar efter mig. Då kör vi iväg och Ford Mach Ettan kör och svänger in på en annan gata. Om jag nu hade tagit hans parkering så måste ju han ha stått på någon annans hyrda plats.

DogOch han slutade ju tydligen för dagen och skulle ju inte parkera där, så vad var problemet?

Men det var väl så att ”Pissa inte i mitt revir” var väldigt viktigt för honom.

Kronofogdemyndigheten ligger ju i samma hus så han kanske var en vresig fogde.

sillen

Många regler blir det att hålla reda på

 

 

Fordägaren skällde ungefär som i denna film 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *