Så minns jag Kent Åberg.

Kent Åberg har fotat klart.  Ärrad av cancer, med nyligen avslutad strålning av tumör i hjärnan, anordnade han på sitt starka och positiva sätt en sista bilhappening på Hospice i Sundsvall. Han somnade som vanligt på kvällen tacksägelsesöndagen den 14 oktober och vaknade inte mer.  

Kent Åberg var medarbetare på Worldkustom där han lyfte tidningen med sina skogsreportage om bilar.  Han var publicerad i Gasoline och Power och säkert några tidningar till också. Två böcker skrev Kent och han talade ofta om sin tredje bok ”i datorn”.

Som vän var han intressant och spännande. Bjöd gärna på kaffe och en bilhistoria. Hans bilkunnande var extraordinärt och genuint upplevt genom alla egna bilar under ett livslångt intresse. Kent Åberg kunde skilja årsmodeller av ovanliga amerikanare och visste vilka lister och bakljusarrangemang som gällde från år till år.

Jag lyssnade ofta och ställde motfrågor till detta uppslagsverk som vittnade om djup kärlek för gamla bilar och bjöd på massor av intressanta fakta.

Så mycken kunskap är borta och så mycken genuin berättarkonst har tystnat.

 

De mest delade reportagen i Worldkustom har Kent Åberg skrivit.  Hans bildreportage från skogsfynd samt hans reportage om den customiserade Volvon satte rekord. Han kunde hitta de mest fantastiska bilar i skogen.  Den mannen visste var det stod bilar.Vi skulle ju plocka upp en grön fyrtiosexa Oldsmobile ur en skogsjö du visste om, punkta fast den på ett färdigt chassie under dagen och cruisa på kvällen. Vi hann inte.

Ur en av böckerna.

Kent Åberg tyckte själv att hans senaste år var de bästa. Han levde för bilarna men också för sin nya familj med maka och barn. Hans sista tid styrde och ställde han för deras framtid.
-De är de bästa som hänt mig, sade Kent ofta som också kunde berätta om en jobbig uppväxt- och ungdomstid följd av ett arbetsliv inte utan komplikationer.
Idag har jag fått ro poängterade Kent i våra samtal och refererade till ” han på övervåningen”.Åberg blommade precis nu i det han levde det goda livet, anordnade träffar, delade ut hederspriser på andras meetings, skrev böcker och var en välkänd profil på cruisingarna med sin stora kroppshydda och lilla kamera.

Man skrattade ofta tillsammans med Kent Åberg.

Orden flödade när han berättade om hur han, sittande i sin 1958 Bel Air, blev rammad av en galen traktor på väg 331 exempelvis. Tack för alla stunder, hos dej, hos mej och på event.

Kents sista jänkare.

Min son Gottfrid köpte din 1960 Bel Air och bad dig skriva autografen på solskyddet.

Du planerade och fixade. Bilutställningen på Hospice där du bodde den sista tiden blev ett livslångt minne för oss som har några dagar kvar att göra. Många var dina vänner och du var så lätt och glad och trygg att umgås med där timglasets sand rann ut. Insamlingen till Barncancerfonden pågår fortfarande  och dina tavelramar du ville jag skulle köpa ligger bak i Lincoln.

Ditt fantastiska humör och din framåtanda följde dig till sista timmen.

I söndags lade du dig att sova för att aldrig mer vakna. Din kropp orkade inte mer.
– TACK min vän för allt.

Kent Åberg föddes den 27 oktober 1960.
– Han blev 57 år.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

15 reaktioner på ”Så minns jag Kent Åberg.

 1. Ja, det här vart som en chock. Jag visste ju att Kent var sjuk. Men sista veckorna verkade det som han piggnade till och man hoppades. Jag kan bara hålla med i det du skriver om honom. En mycket god vän har tystnat. Men änglarna har fått en kämpe vid sin sida. Vila i frid Kent.

  1. Underbart skrivet om en fantastisk person!
   Vila I frid Kent! Vi ses I himlen och då blir det Cruising!

 2. Ja det blev en chock, man är optimist in i det längsta o litar på att läkarkonsten har funnit nya botemedel. Denna sjukdom kryper allt närmare bekantskapskretsen och man vet aldrig när den slår till.
  Fint skrivet om Kent som bar på så mycket kunskap och alltid pratade med alla som ville lyssna
  Vila i frid Kent så ses vi himlen

 3. Tack för en som vanligt bra skriven krönika. En maskot och ambassadör för bilhobbyn är borta. Vila i frid Kent!

 4. Tack för en så målande beskrivning av en härlig vän
  Det gick så fort allt fast man visste pratade med han bara några dagar innan då va han i full färd med att planera för nå musik uppträdande där på hospice
  Tack för din fina krönika

 5. En Brutal sjukdom !
  Som alltid slutar tragiskt och fort .

  Kent var en fin vän som var en vön som kom och hälsa på sådär som Gubben i lådan.

  Var och hälsa på kent 3 ggr och varje gång jag kom blev jag lika förvånad!
  Kent var bara så positiv skämtsam varje gång och Glad.

  Du lever kvar hos oss alla kent och nu får du följa oss där uppe och vara publik med Bill Millebjer, Göran Jansson och alla andra som lämnade Jordelivet alldeles för tidigt.
  Kent !
  Hälsa Bill och Göran .

  Tänker på din familj och det stöd du kent givet dem .

  Glenn.

 6. Trots allt så kom Kents bortgång som en chock.Efter cancer beskedet var det motgångar och framgångar om vartannat … Kent hade en fantastisk livsgnista, och spred in i det sista glädje bland vänner och bekanta. Jag trodde verkligen att Kent skulle få ytterligare några år…
  Men till slut orkade inte kroppen med alla tuffa behandlingar, och i sömnen lämnade han jordelivet.. Han ville leva, men hade som jag förstod inga problem med att åka vidare när det var dags.. Det sista året hittade han en frid som gjorde att han orkade kämpa mot den hemska sjukdomen och samtidigt verkligen ta vara på dagarna. Jag vet att Kent ville förmedla den insikten till alla sina vänner och bekanta,.. Ta vara på livet, var rädda om varandra och förlåt oförätter ni drabbats av, så ni slipper gå omkring och vara bittra…. Kent har det bra där han är nu, där finns inga brister eller sjukdomar. Nu får han träffa våra andra vänner som fått lämna oss allt för tidigt, där uppe i himmelen. Tack Lars Åke för en fin artikel om Kent Åberg

 7. Kent lärde jag känna i början av 80 talet. En verbal, skämtsam , trevlig prick . Sen i livets kringelikrokar tappade vi kontakten , tyvärr. Cruisa lugnt, njut av fina Amerikanare. Vila I Frid.Cathrine

 8. Du är duktig att skriva Lars-Åke och det här kunde ingen skrivit bättre! Strax innan min far dog i cancer bad han Kent ”hålla ett öga” på mig då jag knappt tagit steget in i vuxenvärlden. Kent är en sån där figur som alltid funnits. Alla minnen. Allt han lärt mig. Jag vill inte förstå att han inte är här längre. Men jag glädjs åt att han och farsan nu mer ”sitt å lög ikapp” och pratar bilar och minnen. Snart ska vi ses igen…men inte än på ett tag.

 9. Du är duktig att skriva Lars-Åke och det här kunde ingen skrivit bättre! Strax innan min far dog i cancer bad han Kent ”hålla ett öga” på mig då jag knappt tagit steget in i vuxenvärlden. Kent är en sån där figur som alltid funnits. Alla minnen. Allt han lärt mig. Jag vill inte förstå att han inte är här längre. Men jag glädjs åt att han och farsan nu mer ”sitt å lög ikapp” och pratar bilar och minnen. Snart ska vi ses igen…men inte än på ett tag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *