Prövotid.

Jag har fått tillbaka den. Prövotiden eller nä … jag har aldrig haft någon men nu har jag fått den.  Beskt.

Sonen har tagit körkort. Jag vägrade att gå den där fjollkursen.  Har jag lärt två ungar köra bil så inte skall jag sitta på skolbänken för att lära minstingen. Nu har han tagit lappen och köpt en grön Merca.

Himmel vad han håller på och byter lampor, trasslar med bälten och mäter däckmönster.
-Jag har prövotid, säger han.
– Vad är det, frågar jag. Minsta avsteg från reglementet  och lappen ryker, informerar den nykläckte bilisten.

Jag minns min egen körkortsdag i januari 1976.  Mamma tankade Opel Rekorden  från 1966.  Min lapp hade bara kostat 370 kronor så hon var generös.
-Nu sticker du ut och kör så mycket du orkar, sade hon.
Jag åkte till Kjell och utmanade hans 1965 PV-sport.

Vi tryckte gasen i botten på Skuleskogen. Hans B18 var råstarkare och högre växlad. Opeln skrek som en gris i 150 när han seglade om och vinkade.  Sedan dess har det varit 36 år under radarn men nu har jag fått prövotid.

Stan är liten. Snutarna har ögonen på den gröna föraren med den gröna Mercan.  Det är bara det att jag lånar den ibland.  Kör som vanligt på trottoarerna och klistrar affischer, kör på gångbroar och letar fotoplatser, genar i rondeller och härom dagen drog jag på fel sida om korkad trafikdelare men en sån där blå pil.

Vid 56 vill man åka rakt och bekvämt och inte gira runt som en slalomåkare. Det  gör ont i revbena.

ledareDå mötte jag lagen. Utan lyse, det var mitt på dagen och utan bälte, jag är född på frihetens tid.

– För tusan Krantz. Du får ju tänka litet. Hade det varit sonen din hade han blivit av med körkortet, sade den unge konstapeln.

Nu är jag moloken.
-Hur lång är den där prövotiden?   


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

6 reaktioner på ”Prövotid.

  1. Oslagbar avslutning! ”Jag är född på frihetens tid”. Underbar betraktelse.

  2. Tog körkortet -71 när jag gick på sjöbefäl, vi hade tagit en öl på Atena och när vi for hem med vår femtikronors-folka så råkade vi sladda in i en trafikdelare så bilen välte på sida, stockholmsettan (dåtidens mest hatade polis) var på plats sekunderna efter och rusade fram medans vi klättrade ur höger dörr som nu blev taklucka. Va f-n gör ni? han sniffade på oss, sedan sa han: packa er härifrån genast, så vi välte bilen på hjulen och for hem, sedan utbröt veckans gladaste skratt, väl hemma. Det var då det.

  3. Detta är dock en ren myt. Prövotiden innebär inget annat än att ett brott som gör att du blir av med körkortet innebär att du alltid måste ta om det. Det är aldrig tidsbegränsat, vilket det i vissa fall är för oss utan prövotid. Däremot blir du inte av med det lättare.

  4. Myt eller inte. Nu har prövotiden gått för mej och junior och kör mot röd gubbe i barnvagnsfilen med hazarden på backen i framstupa sidoläge igen.
    -Skönt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *