Tidiga raggare bröderna Krantz

Året är 1960 i Ullånger.
– ”Vad ni än gör gå inte på svagisen och åk inte med Krantzpojka”.
Ett talesätt som figurerade i bygden främst hos föräldrar till bygdens flickor.

a20
Krantzpojka var mina äldre bröder Lennart Krantz (på bild) och Stig Krantz. Fotot taget hemma på gården i Ullånger.

a38

Lennart Krantz

De slog bl.a. sönder en biograf i Kramfors. De gick rätt in utan att betala.
Då biografvaktmästaren skulle ringa polisen slet Lennart Krantz ner telefonen från väggen och kastade ut den på gatan.PB28182

 

 

 

 

a58

Stig Krantz

Lillebror Stig brukade reta upp folk och sedan kom Lennart och så slogs de sida vid sida.

En natt knackade polisen på dörren i det lilla torpet. Mamma Krantz gick ner och öppnade den olåsta dörren och tittade ut på två konstaplar.

-Vi vill meddela att Stig Krantz har hoppat från Sandöbron, sade de.
-Va, men det kan inte vara sant sade en förtvivlad mor.
-Tyvärr, sade poliserna, det är de uppgifter vi fått. Han är död.
-Men han ligger ju uppe och sover, sade mor. Låt mig se efter.
Trappan upp till övre våningen var oändlig den sextiotalsnatten. Sonen Stig var bara 17 år.Hon öppnade dörren till brödernas rum och gick fram i mörkret och fann sin älskade son ligga och sova.
-Jaha, tack då. Då vet vi det, sade poliserna utan att ursäkta sig.

a41

Dodge Kingswayen från 1955 hade V8 men den tog slut snabbt.  Söderlinds bärgare och verkstad i Ullånger satte då in en sexa . Tidigt en morgon 1960 lade de Dodgen på taket i Gallsäter.

De hade för hög fart i innerkurvan på väg norrut hemåt till Ullånger. (Vänstertrafik). De sladdade över på höger sida rullade ner i diket och ut på en åker strax efter en stor sten och strax före en bergvägg . Dodgen blev totalkvaddad endast fem år gammal.

Den ende som var nykter och hade körkort var Lennart Krantz men han låg i baksätet och sov. Bröderna skapade nya rubriker i tidningarna.
Vid förhör sade Lennart, för att rädda föraren,  att han körde  och fick körkortet indraget i två år. Han gick då till sjöss, utbildade sig och blev så småningom Steward ( kökschef och inköpschef för mat och material) på oljetankers världen runt. a47Lillebror Stig (t.v) gick också till sjöss eftersom han blivit tagen på motorcykel utan körkort och inte fick något lämplighetsintyg för körkort vid 18 års ålder.  Tre bröder Krantz.  Stig och Lennart hade inga körkort och var båda på väg till sjöss efter några stormiga år. De ägde  bilar i smyg som de aldrig tog hem till gården.  Den lille är artikelförfattaren Lars-Åke Krantz.

Innan hade de båda avverkat lumpen. Lennart fick medalj och Stig hamnade i buren.
Vid en uthållighetsmarsch på I-21 i Sollefteå fick rekryterna anmäla till befälen om de ville ”ge upp”. Många bad om det efter  miltals marscherande i högt tempo. Några satte sig helt sonika i vägkanten och andra kontaktade befälen men inte Lennart.  Han gick tills han svimmade och fick föras till sjukan med hjälp av flera befäl. För detta fick han diplom i uthållighet och mod samt en hedersbetygelse i form av en medalj.

a40Stig (mitten) hamnade på minsveparfartyget HMS Dämman.  HMS Dämman (M45) var en minsvepare i svenska flottan av typ fiskeminsvepare

Den var byggd i trä avsedd att utbilda besättningar för mobilisering till tjänstgöring ombord på trålare modifierade för hjälpminsvepning. Användes även till ubåtsjakt som utläggare och avlyssningsplattform för passiva hydrofonbojsystem.
minsvepare

Stig gick ensam  nattvakt på kajen i Karlskrona med skarpladdad K-pist. På småtimmarna hördes sex skarpa skott i natten och hela besättningen inklusive befäl stormade ut.
-Vad står på Krantz?
-Nä, jag blev less på att gå här och inget hände.
-Men vadfalls, vad säger ni??
-Ja, jag krutade på en salva på en mås. Den ligger där borta och flyter.
Stig Krantz fick ett dygns fängelse för varje skott som avlossats ur K-pisten, totalt sex.

Krantz brothers

Lennart (t.v) hade familj och barn men dog ensam i en soffa i Skåne 69 år gammal. Han använde inte alkohol men var sjuklig och hjärtat orkade inte mer. Han ligger nu begravd bredvid sin mor och far på Ullångers kyrkogård.

På bilden bröderna  i full kraft med livet framför och minsann har inte lillebror ett blåöga på bilden efter mera bus i utländsk hamn.  Stig Krantz (t.h.) blev 66 efter en tids kamp mot cancer, älskad och saknad av maka och barn för sin stora humor. Mor  fick följa dem båda till graven.
-Det är kort datum på Krantzpojka.

Källa:
Lillebror Lars-Åke Krantz


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

13 reaktioner på ”Tidiga raggare bröderna Krantz

 1. Otrolig stark skrivet Lars- Åke och det finns en värme och stolthet i dig om din uppväxt och familj, no doubt .

 2. Beklagar verkligen att dina bröder behövde lämna livet så tidigt. Fortsätt njut av din resa Lars-Åke.

 3. wow vilken story, busiga var dom men dog onödigt tidigt, men du får fan i mig ta igen det så vi får åka raggarbil i Florida i många år till du och jag,

 4. Tack alla för era varma kommentarer och ja Leif-Ivan .

  Vi ska cruisa under palmerna länge än och jag skall skaffa en Cadillac 59 en gång till så du får konkurrens på boulevarderna.

 5. En Stark berättelse , man kan beundra dessa herrar, Livet lekte om än hårt ibland. Men dom kämpade på sitt sätt.
  Med vänlig hälsning,
  Kenneth Wallin

 6. Köpte en burk surströmming på Arlanda, att ha med ombord. Fartyget låg ute på redden, resan hade tagit lång tid. Gick till steward med surströmmingen. Lätt att ringa in varifrån jag kom. Stewarden, var Lennart Krantz. Visade sig att vi gott i söndagsskola tillsammans i Håll, i ett hus som ägdes av en sjöman. Själv blev jag relegerad, efter att påskyndat Israels barns flykt fån Egypten, som åskådliggjordes i en sandlåda på ett bord. Enda svala stället ombord var matförrådet, kallskänken. Där bjöd Lennart på aperitif, Hollandsexpressen kalla han den. Sval, läskande, nyttig och god. Lennart underhöll med berättelser från sina resor i Sydamerika. Han hade skrönor som räckte till de längsta sjöresor. Glad att ha seglat med honom. Frid över hans minne.
  Åke Nyholm

 7. Vilket trevligt reportage om de tidiga raggarna Krantz…..speciellt det där med biografen I Kramfors…brutalt roligt !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *