Carlislemarknaden hösten 2014

PENNSYLVANIA. Hur det är och hur det var, Carlisle genom ögonen av Stefan Blautzik. Varje år så långt tillbaka jag minns, har jag och Chris åkt upp till Carlisle och dragit hem bildelar och sandpapper. Men genom åren har jag märkt en förändring. av Stefan Blautzik. Översättning Stefan Eriksson.

carlise03I mitt 20 åriga liv kan jag stolt säga att jag varit dit nästan varje år.

Från en marknadsplats full med  bilar och bildelar med resonabla priser för både säljare och köpare.

Till en dyster marknadsplats med gamla rednecks som ruskar på sina skallar och talar om för mig att ”du skulle ha sett det stället på 80-talet”.

Den här hösten hade jag sällskap av en av mina goda vänner från Sverige, jag ställde mig frågan hur det kan komma sig  att alla dessa svenskar och andra européer reser så långt för att kika på övervärderat skrot. Sa jag skrot? Ursäkta, projekt menar jag naturligtvis.

carlise05

Att jag ens ställer frågan borde få mina europeiska läsare att flyga upp från sina stolar med orden ”VAD NU? Carlislemarknaden är ju en guldgruva för allt amerikanskt järn med hjul!” Jodå, den enes skrot, den andres guld. Men, har ni inte varit till Carlislemarknaden nyligen tycker jag att ni borde veta vad som väntar.

carlise10

För er som inte känner till Carlisle’s glada dagar, ska jag försöka ge er en bild. Över 400 000 kvadratmeter med vackra muskelbilar som glittrade ikapp i solskenet, bra och rejäla delar till varje bil från 50, 60 och 70-talet vart du än tittade. Det var i sanning bilparadiset, oavsett om du var Ford, Cheva eller Moparfrälst.

carlisle01

carlise11Du kunde ju för sjutton se Carrol Shelby

ge Steve McQueen en high-five på väg in i området. Okej, det sista kanske inte är helt sanningsenligt, men oavsett så var Carlislemarknaden Stället. Som. Gällde.

Trots allt detta så måste jag säga att den bilden tyvärr inte längre stämmer.

Varför? Jag skyller till största delen på TV- utbudet. Som späd gosse var det enda som jag och andra ungdomar såg på TV Monster Garage, för de lite äldre var det Dukes of Hazzard som var det hetaste.

carlise08

Carlise09De sista tio åren har jag sett runt 50 bilprogram komma och gå, allt ifrån auktioner till hur man byter bil på listiga sätt. Så vad händer när miljontals människor ser en 66:ans Mustang Fastback gå under klubban för 60 000 dollar(en förmögenhet)?

Carlise12

Fantasipriser på varenda Mustang. Detta går igen på varenda bil och veteran. Jag önskar verkligen att jag hade en inventeringslista på antalet gammelbilar som rullat in på Carlisle och Hersey`s marknader innan tv visade Pawn Stars och American Pickers. Jag kan slå vad om att antalet var det dubbla!

 Carlisle med Stefan.

(Musik; Inte Krantz&Krantz men nästgårds. Det är Ellen Kay Band och hon började sin musikbana i  Krantz&Krantz . Ellen Kay är dotter i familjebandet Krantz&Krantz. Detta är hennes egna, rockabilly/country band. :0)  /red)

Så på alla svenskars vägnar uppe i Carlisle eller vart som helst i landet som är här och letar efter ett bra köp, vill jag tacka den där killen som fortsätter köpa Cadillacs från Gas Monkey Garage. Den mannen har ensam drivit upp priserna på allt i Carlisle och Hersey.

Carlise04

Jag har sett säljare som omedelbart försöker höja priset så fort det gått upp för dem att du är svensk eller europe, för att de vet att ni har djupa fickor och är där för att handla. Så till er som råkat ut för såna fula tricks, ni vet vem ni kan tacka.

Carlise01

Så vad är det ni reser till och vad söker ni? Vad är det egentligen jag och Chris åker tillbaka till år efter år? Tja, vi åker dit och kanske köper lite färg, kanske lämnar in nån kofångare på på krom, men ärligt talat åker vi mest för det har blivit en slags tradition.

carlise02

carlise06Missförstå mig inte, vi går fortfarande längsmed alla gångar och bord och leter delar till våra nyaste byggen, hör oss för och spanar efter bra affärer. ibland hittar vi vad vi letar efter, men för det mesta kammar vi noll. Men för oss spelar det ingen roll, vi har ändå skaffat oss minnen för livet under vandringarna bland bilar och entusiaster.

carlise07

Det i sig får mig att återvända varje år. Till alla bilälskare i alla dess former världen över, jag uppmuntrar ändå er att åka och uppleva de här tillställningarna, man vet aldrig vad ni kan hitta, om inte annat får ni kanske lite nya bekantskaper och får se saker ni aldrig sett tidigare.

08

Stefan och Chris är herrarna bakom 3 Crowns Custom som du kan följa här på Worldkustom och på Facebook.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *