Hur parkera 12 kvadratmeter Buick.

SVERIGE. Nu skulle tolv kvadratmeter Buick  tråcklas in på en svensk parkeringsruta designad efter Ford KA och Hyundai Atos. av Jan Silén. 

Det var dags att trä Buicken genom  förnedringsmyndigheten ”Bilprovningen” där vi måste inställa oss vart annat år. Fia skulle också med för hon hade några ärenden att uträtta. Efter besiktningen  åkte vi ner på stan och hon uträttade sina ärenden, men när vi ändå var där  skulle hon också springa in en ”snabbis, fram å tebaks” i ett köpcentrum med klädaffärer. – En snabbis ”in fram å tebaks”  i klädaffärer betyder  1½-2 timmar. Buick1 Så nu skulle tolv kvadratmeter Buick (6meter lång 2 meter bred) tråcklas in på en svensk parkeringsruta designad efter Ford KA och Hyundai Atos. Vi backar in i parkeringsrutan men hon kommer ju inte ur bilen!  Det går inte att öppna dörrarna.

Det är  10 centimeter till bilarna bredvid så jag får köra fram så hon kan komma ut.  Själv sitter jag kvar i bilen ifall dom som står parkerade bredvid kommer och ska in i sina bilar. Jag har backat så långt in i parkeringsrutan som det går, men ändå så sticker nästan en tredjedel av Buicken ut, utanför rutan. saab2

Jag sitter nästan jämsides med bakluckan på bilen bredvid. Kollar lite på vilka bilar som står parkerade runt mig och rakt framför mig. Fem meter bort  står en gammal SAAB.

Undrar vilka ägarna är till den? Säkert några äldre personer. Nu blev det möte mellan två bilar framför mig och en dam fick stanna för att Buicken  sticker ut framför henne. Då börjar hon att vifta med handen att jag ska backa längre in. Jag visar med händerna att jag inte kan komma längre in och får en sur, blängande blick tillbaka.

Så kommer ägarna till SAAB’n och mycket riktigt är det ett äldre par som sätter sig i den. Jag slår på tändningen och sitter beredd med handen på signalringen i fall dom blir för närgångna. Men det går bra. Gubben har koll på vart han har hörnen på  bilen. När man sitter där  ser man att det är trångt att öppna dörrarna för ”vanliga” bilar också.

Nästan alla slår emot bilen bredvid. Sitter  en timme i bilen. -Nästan alla som ska i- och ur slår upp dörren på bilen bredvid. Att köra in en barnvagn mellan bilarna är  omöjligt. För att inte tala om dom som kommer med en kundvagn med 4-5-6 stycken matkassar.

Det går tydligen bra att låta kundvagnen vila mot bilen bredvid. Undra hur många parkeringsskador som uppstår per år? myrans parkering

Om det är trångt ställer sig Krantzens fru Myran rätt över två rutor för att ge sin syn på saken.

Körkortstestet säger så här om det men frågan är om inte Myran har rätt.

Varför måste det vara så trångt på                                                                                                         svenska parkeringar?

I änden på parkeringarna kan det vara en plantering eller ett träd, ta bort dessa och gör bredare parkeringsrutor. Men om svenska kommuner tar bort planteringen så klämmer dom väl in en till parkeringsruta till istället för att göra de bredare. Buick2 Även vid bensinmackar är det trångt.  En gång när jag stod och tankade så small det till i fronten på Buicken, 6 meter bort. Det var just en Hyundai Atos med en äldre man bakom ratten som muckade gräl med Buicken.

Som tur var blev det inga skador på kofångaren men den asiatiska minibilen fick en rejäl bula på bakskärmen.  Amerikansk 50-tals plåt mot asiatisk folie kan bara sluta på ett sätt, jänkaren vinner. En annan sak jag inte förstår är varför man inte backar in på parkeringsrutan?

Det blir ju så mycket enklare när dom ska åka sedan. När jag satt där på parkeringen  ser man att damerna har bråttom in i affärerna och slänger in bilen på första tomma parkeringsruta. Vissa tar om när det blir snett men många lämnar bilen  på trekvart i rutan. cadillac Jag tror inte att kunderna bli färre om parkeringsrutorna vid svenska köpcentrum blir bredare, snarare tvärt om. Vem vill parkera sin nya bil på dessa parkeringar? Dom har garanterat en liten bula och lackskada när dom kommer ut.

Kommuner och köpcentrum borde få stå för självrisken på försäkringen.

Då skulle vi snabbt få bredare rutor. parkskada

Och vem är det egentligen som bestämmer bredden på parkeringsrutorna? Säkert någon som aldrig ägt en bil och åker buss/tunnelbana jämt och vad går dom efter? Tar dom måtten på den minsta bilen på marknaden och plussar på 20 cm runt om?

-Politikerna vill väl att alla svenskar ska åka i minibilar.

sillen-400x270

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

7 reaktioner på ”Hur parkera 12 kvadratmeter Buick.

 1. Du har så rätt!

  alla dessa pyttesmå rutor, har alltid samma problem då man rullar in med Cadillacen… Slutar ofta med att jag parkerar så långt bort från ingången det går, och inte sällan på fler än en parkeringsruta.. För övrigt brukar jag vara försiktig då jag parkerar vinterbilen….

  Parkeringsgarage, är helt uteslutet då de är gjorda för kundvagnar endast

 2. Hej Johnny, ja man kan ju fundera hur dom tänker när dom planerar parkeringsplatser. Parkeringen vid Biltema i Sundsvall är ett riktigt skräckexempel där får man knapp upp dörrarna på PT Cruisern.

  1. Johnny du har så rätt. Har retat mig på dessa rutor i alla år.Vissa marknader har ju börjat med barnfamiljsparkering. Mycket bra , bara det att så skulle alla rutor vara.
   2dörrars jänke på sommrarna och Dodge pickis på vintrarna gör ju att man letar ytterparkeringar för jämnan.

 3. Helt rätt.! Och dom nya vägar som byggs,som nya E4 mellan Hudiksvall-Söderhamn har staten en ny strategi.Man bygger minimalt med parkeringar,och dom få som finns är i uppförsbacke med massor av sten som ska vara så snyggt..suuck,inte lätt vintertid när man ska rasta med 24 meter där.. (Har en kompis på vägverket,som känner han som var med och projekterade denna väg,fråga han sa jag..varför alla parkeringar är i uppförsbacke..det var väl 2 år sedan och jag får nog fortsätta vänta på ngt svar..för vad ska dom svara..att dom gjort bort sig helt.)

 4. Med tanke på att Norrland nästan är tomt på folk borde vi i alla fall här uppe kunna ha rutorna större. Gott om plats, flera kilometer mellan husen. Finns ingen trängsel här :)

 5. Håller med Stina, ta parkeringen utanför Jula i Sundsvall, en jätte parkering som aldrig är full men ändå dessa pytte rutor. VARFÖR??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *