Nazisternas krigsbyte

SVERIGE. Under 2005 fotade jag en Citroen lastbil ombyggd till Epatraktor uppe i Fiskviken Jämtland men visste inte så mycket om den vid det tillfället men det skulle ändras. av Kent Åberg

citroen1

Det skulle ta 13 år innan bilden klarnade. Bilderna låg på hårddisken och mognade. Det gick fyra år.Så en dag 2009 kom en intressant upptäckt. Lastbilen hade koppling till andra världskriget.

citroen14

Av ännu större värde för finska militären än Latillastbilarna var de  189 Citroen T45 lastbilar som skeppades till Finland i ökande antal mellan december 1939 och  april 1940. T45:an som också benäms P45 var en tung lastbil som vägde 4,1 ton. Den kunde lasta 3,5 ton med en maxhastighet av 60km/h . Motorn var sexcylindrig på 4,5 liter och 73 hästar. Längden skrevs till 6,38m, bredd 2,33 och höjd 3m. 1940 var 4000 sådana här i omlopp för den franska armen.

citroen13

Citroen T45:an var avsedd för fältartelleriet när de kom till Finland och många stannade i landet under hela världskriget servande i en mängd olika uppgifter. Robusta och tåliga köpte Finland 1126 till utav Tyskarna 1941 sedan Frankrike fallit.  Källa

Det fanns även lättare lastbilar från Citroen.  citroen11

1940 M35

Citroen12

Citroen truck typ U23 byggdes 1939 för den franska armen. 1940 efter att tyskarna intagit landet byggdes dessa om till civilt bruk. Denna tillhörde bildens fotograf Peter Jacques kusin fram till 1985. Den användes varje år i slåttern. Bilden från 1982 i  Riquewihr (Haut-Rhin 68) Alsace, Frankrike.

citroen2 Den 14 juni 1940 marscherade nazisterna in i Paris.  Tyskland hade intagit  Frankrike. De franska lastbilarna togs omedelbart i beslag och  dessa Citroen lastbilar användes sedan av nazisterna under resterande delen av kriget.

citroen16citroen17

Den sexcylindriga motorn fotograferad i Fiskviken 2005. EPAN var mest troligt den kraftigare T45:an med raka grillen.

Insikten gav bara mera frågor

citroen15

En del av dom togs med till Norge där dom lämnades när kriget var över. Citroenen i Fiskviken var just en sådan som därefter hittat till Sverige och blivit EPAtraktor

Där tog informationen slut och jag visste inte något mer om denna Citroen lastbil mer än att den bytt plats från Norge till Sverige men av vem och varför hade jag inte en aning.

Sju år gick

Sju år senare ramlade jag av en händelse på en till av dessa Citroen lastbilar som stod uppställd bakom en ladugård.

citroen4Då fick jag även veta historien hur dessa Citroen lastbilar hamnade i Sverige.

citroen3

Några av dessa inköptes av en man från Sverige och togs med till en by vid namn Ede utanför Kälarne i Jämtland och såldes vidare därifrån varav en hamnade i Fiskviken där den byggdes om till Epa traktor. Det var den jag fotade 2005.

citroen5

Skrotades av ett museum!!!

Den hämtades senare av en man som driver ett traktormuseum i Ångermanland men efter ett tag ledsnade han på den och skickade den på återvinning så tyvärr försvann den för gott.

citroen7

Den andra Citroen lastbilen (denna)  såldes till en man som bodde strax utanför Bispgården i Jämland .

citroen6

Historien om den är densamma men bakdelen till den bygges om till en vagn som det monterades en brandspruta på och den vagnen ska troligast finnas kvar i en annan by.

citroen3

Av framdelen gjordes en Epa traktor av denna Citroen lastbil.  Fästena för karbingevären kapades bort för dom skulle ha batteriet där.

citroen8

Söker den tredje

Det lär finnas en till Citroen lastbil kvar av dessa så jag ska ut och försöka finna den  för man kan höra historiens vingslag i dessa lastbilar och tänka sej soldaterna som körde dessa under kriget.

citroen10

Det här är verkligen något som bör bevaras.  ”Nordiska” krigsfordon från andra världskriget är sällsynta idag.

Kent

Kent Åberg


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *