Usabil.nu fyller femton

SVERIGE. Första december fyller Usabil.nu 15 år! Den startade när vi satt med våra företagsdatorer i hemmen och spelade patiens. Vi tittade på uppslagsverket Focus på CD-rom. En del slog aldrig på datorn. Internet fanns inte. Google var okänt.  Himmel vad Mats Carlsson var tidigt ute!!  Läs grundarens egna ord om hur allt började men först en tillbakablick. av Krantz

usabil2014

486_anFöretagsdatorerna hade kommit 1995. Svenska hem skulle datoriseras via subventioner. Folk fick, genom jobbet,  hem 486:or med 4Mb arbetsminne, hårddisk på 420Mb och för den som ville lyxa, en CD-rom med högtalare.

Krantz, som inte tillhörde något företag, köpte en datamaskin på måfå.

-Pris 34.000.

Internet pratades det inte om. Vad skulle man ha det till? Med en dator med Word och Excel hade man ju allt. Focus fick man på CD-rom på köpet liksom Encyklopedin och man kunde köpa det lärande resespelet Backpacker med ett flygplan som flög över en karta.

amazon1995

Atombombsrecept

På internet fanns bara atombombsrecept och porr så det var inget att ha men för de suspekta gynnare som ändå ville fanns 14:4 modem som kunde ta hem en bild om du väntade en halv minut.

Man skrev URL för hand. Google använde ingen. Webcrawler var en populär sökmotor. Sökmotor, vad var det förresten?

aftonbladet

Så kom Pentiumprocessorn och 28:8 modemet och debatten huruvida Internet skulle stavas med stort eller litet ”i”.  Hemsidor var nått fantastiskt som skulle göra varenda hemslöjd i Norrbotten stenrik med ett fönster mot världen. Vi fattade ingenting och skaffade ett fönster mot ”världen” och webhotellen blev rika istället.

Disketter och Dos

34 disketter gick åt för att installera Windows 3:11 som kunde ta sig ut på wörld wide webb. Vi åkte till varandra och piratkopierade disketter. Ibland fick man ringa halv elva på kvällen när diskettläsaren vägrade.

-Har du en frisk diskett nummer 17 Windows 3:11.  Min är repig.

SAS_sent nittiotal

SAS sent nittiotal ovan och Amazon.com nedan. . Allt var på prov.

amazon1995

Plug and play fanns inte. Doskommandon gällde och att installera en svart/vit matrisskrivare tog en hel kväll. Senare kom Windows 95 på CD-rom och NT och Windows 98. Skärmarna blev på enorma sjutton fyrkantiga tum och det kom en CD –brännare som på något otroligt vis kunde ”spela in” och kopiera CD-skivor. Lät ju fullständigt kriminellt.

-I detta nationella datamörker skapade Mats Usabil.nu !!!

Vad skulle man nu med usabil.nu till?

Det var nåt som kallades för portal för usabilar, funderade vi. Han hade liksom, liksom alltså inte ett ”fönster på internet” för sin butik som hemslöjden i Burträsk utan han ba’  … öhh, samlade andras grejer… nä … vi fattade ingenting. Vad skulle det vara bra för? En portal? Vad betydde det?

vikingsInternet är ju hur som helst inte på riktigt? Man kan ju inte ”köra till portalen” och titta själv. Det är en låtsasvärld och kompisens dator har nu stått i sex månader för han hade visst fått …virus?

Inte kompisen alltså utan datorn!!

– Det där kommer aldrig att bli något, studsade vi fram

Digital StillCamera I denna miljö skapade Mats Carlsson USAbil.nu. En pionjär, en föregångare som såg längre, som förstod.  Läs hans egna ord hur det gick till.

siestaHuva vad tiden går. 15 år… Det var den 1:a december 1999 som sidan kom online för första gången.

Platsen

Idén till det hela fick jag på stranden på Siesta Key utanför Sarasota i Florida där familjen var och firade min 40 årsdag.

Jag låg på stranden och läste Autotrader och Deals on Wheels med flera salutidningar.  Som vanligt gick entreprenörshjärnan på högtryck.

MatsCarlssonSiestaKey

autotraderIdén

En annonssida för amerikanska bilar på internet, det skulle jag fixa!

Saken var klar. När jag kom hem kontaktade jag Magnus Ivarsson som jag visste var duktig på hemsidor. Han hade hjälpt mig tidigare med hemsidan till mitt fastighetsbolag, och han var intresserad av att hjälpa mig även med detta projekt.

Redan igång

Det var faktiskt så att han fick först göra en hemsida som hette sarasota.nu, för jag hade kommit i kontakt med en svensk mäklare i Sarasota som ville ha hjälp med att slussa över husspekulanter från Sverige till henne i Florida. Det samarbetet har varat ända fram till förra året då hon pensionerade sig. Vi har tillsammans hjälpt ett trettiotiotal svenskar att köpa hus i Sarasota med omnejd.

Wheels and Wings 2007 023Namnet

Men tillbaka till Usabil.nu. Att namnet var viktigt, det förstog jag. Var inne på jänkare.nu och amerikanare.nu och liknande namn, men till slut fastnade jag för usabil.nu.

Det är faktiskt så att namnet blivit ett begrepp. För 15 år sedan sa man ofta jänkare men nu säger de flesta usabil.

Få ändringar

Tyvärr har jag inga bilder av hur sidan såg ut när den kom online 1999, men det var nog en rätt tam sida om jag minns rätt.

Jag hade en del krav som vi fortfarande kör med, och det var till exempel bland annat inga rullmenyer där du måste välja bil och modell osv. Det irriterar mig och har alltid gjort. Det skall vara lätt att söka och bara skriva in vad man letar efter.

DSC01155

Inga bilder

En annons måste innehålla bilder, och detta låter lätt idag, men 1999 hade inte alla digitalkamera. Telefoner med kamera fanns inte heller. Hur gjorde man då? Jo, de som inte hade digitalkamera kunde skicka in annonsen med bilder till mig så scannade jag in bilderna och la ut annonsen.

1:a december 1999

Det var en spännande dag, den 1:a december 1999. Man satt och väntade på de första annonserna, och första dagen kom det in omkring 10 annonser, och sedan spred det sig snabbt.

För att sprida sidan så mailade jag en hel del usabilsklubbar och annonserade även i en hel del tidningar. Besökarantalet steg snabbt, och efter 1 år hade sidan runt 50 000 besökare var månad.

IMG_8891Nytt och spännande

Vi uppmärksammades också de första åren i en del dagstidningar och i alla de ledande usabils tidningarna. Power Magazine, Bilsport Classic och Wheels skrev inlägg om sidan, vilket gjorde att besökarantalet steg snabbt.

Radio Halland var här och gjorde ett inslag i 20 minuter! Häftigt!

Nedlagda papperstidningar

Under en hel del år så samarbetade vi med Motorbörsen. De hade svårt att få in annonser i sin tidning så de tankade ner annonser från Usabil.nu varje måndag. Liknande samarbete har vi fortfarande med Bilsport Classic och Nostalgia. Att internet tagit över annonsmarknaden till 100% är helt klart. Motorbörsen är nedlagd och övriga annonsavdelningar i våra usabilstidningar lever kvar mest av tradition. Skall man köpa eller sälja bil idag så letar man på nätet.

IMG_1678

Utvecklats

Usabil.nu har genom åren utökats till att vara en komplett usabilsportal. För 10 år sedan började vi med reportage, och vi körde i många år filmade reportage. Krantz kåserier har du kunnat läsa på sidan i över 7 år, och vi har anslagstavlan där ibland diskussionerna gått höga. Sedan flera år ligger vi på en stadig besökarnivå på mellan 6000 och 9000 personer varje dag. Antalet varierar lite beroende på veckodag.

IMG_9030 copy

15 år till med usabil.nu 

Vi jobbar vidare på att försöka tillgodose det besökarna vill ha med artiklar, anslagstavla, nyheter, shop och annonser. Vi försöker även att hålla allt på en personlig nivå och svara på alla mail inom 24 timmar.

Nu kör vi vidare i 15 år till!

Häng med på resan!

Mats Carlsson

Usabil.nu

Elmia 001


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Usabil.nu fyller femton

 1. Interested in watching classic cars for sale in Sweden and the overseas market. Also interested in possibly advertising on your site.

 2. Hej!
  Jag vänder mig till alla personer i behov av deras gemensamma Jag ger pengar lån på € 2000 till € 1.000.000 till någon möjlighet att betala tillbaka det med ränta på 3% per år, och en tid av 1 till 20 år, beroende på det begärda beloppet.
  Jag gör det inom följande områden:
  – Financial Lån
  – Real Estate Lån
  -färdig Investment
  – Auto Loan
  – Skuldkonsolidering
  – Förvärv av kredit
  – Personlig lån
  – Du är fast
  Om du är verkligen i behov, kontakta mig för mer information.
  Vänligen kontakta mig via mail: finance_globale@yahoo.fr
  Tack för att förstå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *