Plötsligt händer det 2

På reklamfilmen för Trisslotterna på TV så skrapar dom ju fram högvinsten och allt ordnar sig. Tänk om man kunde få vara med om att saker löser sig utan problem men som vanligt brukar det vara ett steg framåt och tre steg bakåt som gäller för mig. Tänk att det ska ta över 2½ år för att byta rattstång. avJan Silèn

buick custom

Fortsättning från förra numret.

Ska det ta två och ett halvt år att montera en rattstång? 
2013 hade jag haft Buicken i 18 år och kört utan servostyrning, det har ju funkat bra men efter en kraftig infektion med Stafylokocker i vänster armbåge och operation så försvann mycket av kraften i vänster arm och bilen kändes väldigt tungstyrd.

persaker_logo

Hösten 2013 börjar jag leta efter en servorattstång till Buick -55.  Ingen hittades i Sverige. Jag kontaktar två firmor och båda skulle över till USA och skrota bilar till vintern bland annat Buick -55:or.

I förra numret fick jag tag i en stång . Läs om det här.

Svårt igen
Med rattstången hemma började sökandet efter en original servopump och det visade sig nästan vara lika svårt som att hitta en rattstång. Men efter mycket letande blev jag tipsad om en firma som heter Magic by Apart.madgic by apart Han skulle leta fram en pump och remskivor med två spår. Han hade servopump, remskiva till vattenpumpen men inte remskiva till vevaxeln. Nu har jag ju den lilla 264:an i min bil men det är ju i stort sett samma motor som den större 322:an så då borde ju den nedre remskivan passa,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nedre remskiva Buick 322

Rixglas7Rixglas_5Nej, inte då, det var långt ifrån samma. Så nu var jag där igen, bara att börja leta på nätet men som vanligt hittades ingen när man söker på svenska.

Det där språket igen
Får åter igen börja leta på det där andra språket, men vad heter nu remskiva på engelska? Beltwheel? Nä. Downbeltwheel (nedre remskiva)? Nä. Fick ringa Norin med engelskkunskaper och nedre remskiva hette visst Crankshaft pulley. Och med två spår hette den Two grow crankshaft pulley.

Börjar leta på ebay men one growe crankshaft pulley finns det massor av men ingen med två spår. Det verkar som om alla som valde att köpa en Buick 1955 valde den större motorn när dom skulle ha servostyrning. Efter flera veckors letande så dyker det upp en two grove pulley och nu får inte detta tillfälle gå förlorat.

World of Classics Museum and sales.

Nu då ska det väl lyckas
Jag känner mig nu igen som dom där Trissvinnarna, när det plötsligt händer och allt löser sig, eller? Är dom så sällsynta så gäller det att slå till snabbt. Jag hade nu en som lovat hjälpa mig att köpa på ebay så nu måste jag få tag på honom snabbt. Hans tel nr hade jag nu lyckats slarva bort så jag söker på eniro och ett hemnummer och fyra mobilnummer kommer fram, jag ringer alla nummer men bara mobilsvar.

verktygsfilmNu börjar det också bli sent på kvällen men nu får jag inte missa denna remskiva så jag fortsätter att ringa och får ett SMS att han sitter i ett möte.

Svarar att nu har jag hittat en remskiva och att nu är det bråttom.
Maila mig annonsen så lägger jag ett bud får jag till svar.
– Nej, klicka på buy it now, kosta vad det kosta vill, jag ska ha den där remskivan.
-Ok fixar det. svarar han.

Sängdax
Jag sätter mig vid datorn och ska skicka iväg annonsen till honom, men nu är det tydligen någon som inte vill att jag ska få den där remskivan. Har ni hört talas om Mr Murphy? Nu kommer det upp en ruta på datorn där det står ”Monitor going to sleep” sleepNämen va FAN!!! Typiskt! Hur mycket jag än rör musen så händer inget, startar om datorn och den fungerar en liten stund och sedan kommer samma ruta upp igen och allt blir svart.

SMS:ar och förklarar hur det blev och att vi ska försöka igen nästa morgon, men med min otur så är den väl såld då när den verkar vara så sällsynt. Morgonen efter så funkar datorn som vanligt utan problem och han får mailet.

Någon vill mig ont
Det var bara den kvällen detta hände med datorn felet har aldrig hänt efter det, var detonda kafter onda krafter som var framme? Nu ringer han upp mig och säger att vi har ett problem, nä va förvånad jag blir, jag råkar väl aldrig ut för några motgångar. Det står i annonsen att säljaren inte skickar to Sweden.

Sverige svartlistat?inte till sverige
Nähä, och varför just inte till Sverige? Går det bra att skicka till alla andra länder i världen men inte just till Sverige?
Går det bra till Irak, Iran, Afghanistan, Nord Korea men inte till Sverige.

power

Norins säljer på marknader

JarmosMen det betydde tydligen att han inte skickar till något land utan för USA. Nu gäller det ju att hitta någon i USA som kan ta mot paketet och skicka det hit till mig och personer jag känner i USA är lika med ingen.

Men Norin som översatte engelskan har ju en bror som bor i Kalifornien så han kan kanske ta mot mitt paket. Ringer Norin och hör om vi kan uppge hans brors adress och det skulle gå bra, han skulle skicka hem en låda med delar som dom skulle sälja på Power Big Meet i Västerås om två veckor. Vi uppger hans adress i Kalifornien och betalar 1800 Kr för remskivan inklusive frakt och får ett mail om att remskivan ska levereras senast måndag nästa vecka och nu var det onsdag.

Flera hundra mil
Säljaren bodde i Wisconsin nästan på andra sidan USA från Kalifornien. Map_of_USA_with_state_names.svg[1]Den kommer säkert inte hinna fram i tid, det är ju flera hundra mil mellan Staterna. Och här i Sverige ska ju Schenkers snigel– frakt ha två veckor på sig att skicka ett paket 30 mil så det kommer ju inte att gå. Men ta mig tusan, paketet kom på måndag som utlovat och skickades hem hit. Skicket på remskivan var ju nästan nyskick, äntligen har det hänt.

Äntligen kom vinstenOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nedre remskiva Buick 264

kusenEller som i reklamen ”Plötsligt händer det” men än är det inte slut på motgångarna. Nu är det sommaren 2016 och Sundsvalls Custom & Styling ska byta denna förbannade rattstång, och byta till en rattstång från en Buick -55:a till en annan rattstång från en Buick-55:a borde ju vara bolt on.18597170-origpic-e8c64d

Haha, nä så enkelt var det inte. När vi bytte kablarna som hade smält så bytte vi mot nya kablar i samma färg, men nu stämde inte färgerna med varandra och inte funktionerna heller, så nu var det bra med den där shopmanualen i igen, det var nått mer som inte heller stämde mellan rattstängerna.

Mera motgångar
När allt var klart så visade det sig att servopumpen läckte olja så jag ringer Kjells veteranbildelar och beställer en renoveringssats till pumpen (Tack Kjell för att du finns) men det verkar inte vara en renoveringssats till den pumpen jag har fått tag i . buick pump
Maskinkonsult3Jag trodde jag hade köpt en servopump till en -55:a men det var det tydligen inte. Efter mycket sökande på nätet så kom jag fram till att min pump kom från en 57:a så det blev till att skicka tillbaka och byta renoveringssats.

 

Felen avlöser varandra
Nu borde väl alla problem vara löst, nä det bara fortsätter. Bilen hade fungerat bra när jag körde de till Sundsvalls Custom & Styling och när jag hämtade den. Den stod nu still några dagar innan det blev dags att åka till Sundsvalls Street Meet. När vi ska fara så lägger jag i driven och bilen rör sig inte. Provar alla växellägen men inget händer.

Efter mycket gasande så kommer vi i slut i väg men lådan drar inte som den ska men det blir bättre och bättre ju längre vi kör och vi kollar oljan och det är rätt nivå och den är röd och fin. Nu skulle bilen på återbesök hos Sundsvalls Custom & Styling för lite små justeringar av rattstången.buick custom3När jag hämtar bilen så frågar jag hur lådan hade funkat och den hade fungerat klockrent och den drog genast när jag lade i driven och åkte hem. Nu står bilen några dagar igen tills jag ska ut och åka och åter igen drar den inte när jag lägger i driven.

Bilskadeservice-Leffes Lack2Varför fungerade det när jag hämtade den för några dagar sedan? Funderar ett tag och kommer på att jag backade ut från verkstaden där så jag lägger i backen och backar några meter och sedan i med driven och den drar på en gång.
-Jaha, ska lådan börja krångla nu?

buick custom4

Ingen förklaring till felet
Den har bara gått 100-150 mil sedan helrenovering. Ringer till han som renoverat och han har aldrig hört talas om detta fel och då har han hållit på med automatlådor i minst 40-45 år. Så hela sommaren har lådan krånglat i bland fungerar den hur bra som helst och ibland måste jag backa några meter innan den drar framåt.

ES5Renoveraren säger att detta fenomen till fel inte kan finnas, det finns ingenting som hör ihop mellan backen och drive, det ska bara inte kunna bli så här. Så nu blir det till att ta ur lådan igen och det är ju jätte roligt på dessa bilar efter som man först måste ta bort bakaxeln.

Nämen ett fel till
Och när vi for hem från cruisingen i Sundsvall så börjar hastighetsmätarenpg01026[1] flaxa fram och tillbaka och det rasslar under instrumentbrädan. Provar att byta hastighetsmätarvajer men det blir inte bättre. Nu har mätaren åkt på renovering den också och lådan står nu på tur.tusen Tusenlapparna rinner iväg som när man spolar toaletten. Man skulle ha en billigare hobby, samla frimärken eller nått. Nej, på nått konstigt vis så är det roligt ändå.
buick custom2

sillenMen vilken skillnad det blev med styrservo och en styrsnäcka utan glapp.

Nu slipper man sitta och parera ett kvarts varv med ratten. Plötsligt hände det – ändå.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *