Måste det vara så besvärligt att skicka ett paket?

En del företag verkar göra allt för att krångla till det så mycket som det bara går. När jag var liten på 70-talet pratades det mycket om byråkratsverige men frågan är om det inte är värre nu.  Av: Jan Silèn

X-up annons

Jag städade ur garaget och hittar en massa delar som kunde svetsas ihop och bli nått kul utanför. Det som fattades var en 30-tals grill så jag börjar leta på annonssidor och som vanligt när man söker delar så finns det inga. Tänkte köpa en ny i glasfiber, det kostar ju inte så mycket bara 1200 Kr.2018-01-13_172607

Ett fynd
Men jag hittar en Ford 32 kylarmaskering i glasfiber i en annons för 600 Kr (ett fynd) så den köpte jag. Frakten kan ju inte vara så många hundringar. Den väger ju nästan ingenting. Men nu blev det så att paketet blev skickat med Schenker och den fraktfirman kan verkligen krångla till det. Undrar om dom inte skulle ha nobelpris i byråkrati.  

583190a9303b8

Vi har ett utlämningsställe i byn för både Post, Schenker, DHL men mitt paket hamnar i en terminal i Timrå sju mil norrut och skulle hämtas där.  När jag kollade spårningen på mitt paket så stod det att paketet skulle till Gnarp. Ringer till Timrå och förklarar hur det är och undrar om dom kan skicka det till utlämningsstället för jag har 14 mil tur och retur till Timrå.

Posten kan men inte Schenker
Men det gick inte, så kunde dom inte göra. Posten har också lyckats med att få mina paket till helt fel platser i landet men då har man kunnat ringa dit paketet hamnat så har dom skickat paketet hit utan extra kostnad. Men på Schenker är man inte serviceinriktad och mån om sina kunder så det gick inte. Det var bara att hämta där paketet var.

Jag har en kompis i Timrå så jag undrar om han kunde hämta ut mitt paket. Det skulle bara gå om han hade mitt leg.  Jag frågar om jag kunde skriva en fullmakt åt honom med mitt personnummer och att han fick hämta mitt paket men det gick inte.

Nu krånglar vi till det!
-Jaha, hur ska jag göra nu, undrade jag?
Fick till svar att jag skulle kontakta avsändaren att han skulle boka om frakten hit till Gnarp, eller så bokar du om själv. Kan ni inte göra det nu på telefon? Nej det går inte, jag skulle gå in på deras sida ”skicka enkelt”  som sidan hette.
-Sidan skulle egentligen heta ”krångla till det maximalt”.

När jag går in på sidan så måste jag veta storlek och vikt på paketet. Ringer igen och undrar hur jag ska veta det när jag inte sett paketet?
-Ja, då får du ringa avsändaren och fråga efter måtten.

Det tog några timmar innan jag fick tag på honom och fick måtten. Går in på sidan och börjar knappa in måtten och att paketet ska till utlämningsstället i Gnarp, men det går inte.

5 CENTIMETER!!

5-cm

Ringer Timrå igen och frågar varför det inte funkar.
Nu visar det sig att paketet är 5 cm för stort för att skickas till utlämningsstället. Jag har beställt 2 stötfångare till en Bullmercedes och det levererade posten utan problem till utlämningsstället och det paketet var mycket större men det kunde inte Schenker.

Enda alternativet var att boka om och beställa utkörning. Så det fick jag göra. Nu kostade frakten från Timrå till Gnarp 396 Kr och utkörningsavgift 300 Kr. Totalt med vad grillen kostade 600 Kr och första frakten 550 Kr så kostade det totalt 1846 kr.
-Det hade blivit billigare att köpa en ny grill.

3d0ebfecee3adb7d2e28e19932d5a44e

När jag bokade om paketet så kom fraktsedlarna på mejl till mig och skulle mejlas vidare till Timrå. För säkerhets skull så ringer jag igen och frågar om fraktsedlarna kom fram och det hade de gjort. Efter en stund får jag ett mejl från Schenker i Umeå där det står:

Hej Jan,
Jag har vidarebefordrat sedlarna till terminalen i Timrå.
Med vänliga hälsningar,
Mattias
DB Schenker Kundservice Telefon: 090-71 66 10”

.???!

Leverans nästa dag? Glöm det
Men nu var det ju bokat och paketet skulle levereras nästa dag men inte kom det något paket. Tittar på paketspårningen och nu står det att paketet ska levereras till en terminal i Hudiksvall!?

Ringer Timrå igen och undrar varför paketet ska till Hudiksvall. Jo, det var så att Schenker hade ingen utkörning från Timrå till Gnarp. Det är ju en länsgräns där emellan och den verkar vara svårare att passera än gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

23

– Jaha, måste jag till Hudiksvall och hämta paketet nu?
-Nej, det körs ut till dig från Hudiksvall.
Nu har paketet lastats på lastbil i Timrå. Det åker på E4:a från Timrå genom Gnarp 20 meter från utlämningsstället och levereras ända ner till Hudiksvall.  Där  lastas det om på en ny lastbil och transporteras norrut, tillbaka till mig.

Aldrig mera Schenker
Snacka om byråkrati. Det pratas om miljö och utsläpp från oss privatbilister men fraktbolagen kan åka kors och tvärs med paket bara för att dom är så byråkratiskt stela.
-Jag kommer aldrig mer att anlita Schenker.

ornament

kzchall2018annons_s4

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Måste det vara så besvärligt att skicka ett paket?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *