Hälsingland-Sveriges Detroit.

Jag trodde att Sverige bara tillverkade bilarna Volvo och SAAB, men vad fel jag hade. Det fanns många fler bilmärken i början av 1900-talet. by Jan Silèn.

Automobilen SAF

Det var många lycksökande biltillverkare här i landet liknande de i USA men väldigt få lyckades. Misslyckandet berodde på dålig finansiering, bristande kvalité och dålig prestanda. Vem ville sitta i en bullrig, motorförsedd hästvagn när man dessutom kunde få kliva av och skjuta på bilen i uppförsbackarna och även på den tiden fanns det krafter som ville förbjuda bilar på grund av störande buller.

HöckenströmHöckenström.  En av lycksökarna var lokföraren Lars Höckenström i Bollnäs som började tillverka bilen Höckenström. Bilen var ett typiskt bonnsmide.  Varje skruv och mutter i den tvåcylindriga, egentillverkade motorn hade en egen gänga som bara passade på sin plats. Motorn var på bara några få hästkrafter och köparna var inte imponerade över bilens prestanda. Det gick fortare att färdas med häst och vagn.

Unicabox

Karossen var till största delen tillverkat av ett pappersmaterial liknande det som var i Unikaboxarna. Karossen var lackerad med tjära. Den första Höckenströmaren registrerades 1910.

I registreringspapperen benämndes fordonet kort och gott ”Bilen”. Lars Höckenström avled 1928.

 

Automobilen SAFSAF. En annan bil som tillverkades i Bollnäs var SAF (Svenska Automobil Fabriken). 22 bilar av märket inregistrerades, innan företaget gick i konkurs.

 

SAF-Rengsjo-bilen-0003Regnsjöbilen. Tredje bilen från Bollnäsområdet var Regnsjöbilen. Första bilen färdigställdes 1913.  Uppgifter finns att ca tio stycken byggdes med olika motorer, en på fem hästkrafter och en värsting på tio hästkrafter

GEA-0002

GEA. I Stockholmsområdet tillverkades GEA-bilen, (Gustaf Erikssons Automobils Fabrik) tillverkningen lades ner 1909. 

 

GEA-0009

Venus Bilo. Gustaf Eriksson skapade även en framtidsbil Venus Bilo. Denna kom 1933 och baserades på Volvo PV 655.

 

ERL-0001

ERL. I Mölndal byggdes bilen ERL.

LT-Bilen0004

LT. Bilen byggdes av Specerihandlare Anders Rudolf Lindström i Torsby, året var 1909.

Tjorven2

Tjorven. Kalmar Verkstad byggde dessa åt Postverket.

 

Why-Not-0006

Why Not. Ingenjören Börje Hallèn, Motala. På en egentillverkad ram byggdes en kaross av Masonit.  Motorn var en tvåcylindrig Husqvarna på 13 hästkrafter. Året var 1948. Endast en bil byggdes.

 

776px-Cederholms_bil

Cederholm. Bröderna Anders och Jöns Cederholm från Ystad började 1890 att bygga en ångdriven bil med mitt monterad motor. Vid provkörning 1892 gick det mest rakt fram. Styrningen hade man inte så bra koll på. Den bestod av en stel axel med centrumtapp så kallad Pivotstyrning, lika som på hästvagnar. Provturen slutade med en krock vid sidan av vägen och bärgning fick göras med häst.

Bil i sken. Sveriges första fortkörningsböter utdelades i Stockholm till en chaufför som hade kört bilen i sken. Länsman sprang ikapp bilen och skrev ut böterna.

Det har nog funnits åtskilligt fler bilmärken i landet, varje stad hade nog sin egen lycksökande biltillverkare. Hade vi haft tur så kanske det blivit som i USA med flera bilmärken och flera fina, kromtyngda fordon.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

6 reaktioner på ”Hälsingland-Sveriges Detroit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *