I Brunflo i Jämtland jäste det av bucklad plåt och Moparmuskler när Worldkustom besökte den nya Speedshopen i Byn. Hos Dead End har såväl GM som Ford masserats genom åren. by Krantz
Dead End Speedshop har funnits ett tag men nu har Peter Eriksson (t.v) materialiserat företaget i en stor, fin, nymålad lokal .
Worldkustom får som första tidning dokumentera rörelsen jämte ett Moparbygge så fränt att mejslarna roterar i smörjgraven.
Kunden (t.h.) heter Mikael Blomberg och kommer också han från Brunflo. Han ägde för några år sedan en AAR ’Cuda i superskick. Senare en Dodge Super Bee 1969 med Hemi som han rullade till Classic Car Week i Rättvik med och nu åker han Polara -64 med 440. Hans garage ser ut som en racingdepå.
-Ni fattar. Inga pingisbord och saftmajor.
Kaffet smakar gott. Vid bordet sitter Dead Ends Peter Eriksson och Mikael Blomberg som alltså har en ny Dodgeidé och detta är ingen återvändsgränd som ju Dead End betyder på engelska.
– Däremot är det ingen återvändo i bygget i Brunflo.
Grundämnet de behövde var en 1968 Dodge Dart. En jättefin och så nylackad Dodge Dart att den fortfarande luktade färg inköptes i Vilhelmina och blästrades omedelbart ner till plåten.
-Var det verkligen nödvändigt, frågar tidningen?
Mikael plockar fram en modellbil ur hyllan i vardagsrummet och ställer bredvid brödfatet.
-Dick Landy, säger han och båda nickar tyst.
Det är i de här lägena det är så jobbigt att var en motorreporter med namn.
Pojkarna tror att jag kan allt när jag i själva verket inte kan någonting.
-Vem i hela friden är Dick Landy, säger jag och tar en bulle till.
Det blir alldeles tyst. Man hör bullpapperet lossna från kanelkringlan.
Det är här allt kunnat ta slut och grabbarna ringt Gasoline istället. Eller Billy Söderin på Power eller Stigsson, Magnus Karlsson på Bilsport Classic, Dywling, Ambell eller Maria på Wheels.
Mödosamt som för en femåring berättar grabbarna för Krantzen.
Dick Landys Dodgebilar ägde dragstripparna på sextio- och sjuttiotalen. Mannen som tuggade cigarr blev synonymt med Hemimotorn när Dodge kom med sin första 426:a 1964 och han var en av de första att lägga vantarna på en.
Han flyttade fram bakaxeln 15 tum och med det reste han framhjulen tio tum från marken när han lät Hemin vrida loss från startplattan och ”Dandy” blev snabbt en publikfavorit med sin ”altered wheelbase-bil” eller som man uttryckte det i USA ”a funny car”.
Detta innan ens Funny Car var påtänkt. Redan 1964 alltså en aspirant till titeln världens första Funny Car. Se annan artikel i Worldkustom om den grejen.
Dick Landy fick utmärkelser för sina byggen som var, enligt publikationer som Car Craft Magazine, ” rent ut sagt enastående vinnarbilar” . Han tävlade framgångsrikt över hela USA fram till 1974 och dog 2005 till följd av njursvikt. Dick Landy blev 69 år.
Ute i höstkylan står två stora Moparbilar och ryker. Vi åker Dodge Charger 1966 och Dodge Polara 1964 från Mikael Blombergs vardagsrum till Peter Erikssons Speed Shop.
Det dånas som två rader asfaltläggningsmaskiner genom Brunflo fast folk vinkar glatt åt de ovuxna vuxna.
Dead End Speedshop luktar färg. Allt är nymålat.
-Här var en svart grotta innan, säger Peter som genom en slump fick veta om den jättefina verkstan till salu och det ska bli ännu bättre.
– Kolla! Boningshuset utanför hängde också med i affären, säger han.
Plötsligt har Peter en färdig enplanare med stor gård inklusive verkstad och ännu mera gård, allt till Jämtlandspriser. Brunflo rockar!
Detta är frihet på riktigt. En dag på jobbet med Peter Eriksson.
Inne i lokalerna står en El Camino, en annan kundbil har just lämnat lokalerna också då Dodgen från 1968 som skall bli en hyllning till Dick Landy.
-Jag köpte växelspaken först, säger Mikael.
Han visste om en kille som hade en Hurstspak och fick köpa den och där gick startskottet.
Sedan var det bara resten. Bilen hittades som nämnt i Vilhelmina. Motorn är redan inköpt.
En spritt ny helaluminium 528 Hemi. Huv och scoop finns. Landy var sponsrad av Cragarfälgar på den tiden så ja … feta Cragars är ordnat
Bakre hjulhusen skall nu sågas upp. Man tar alltså en fräsch Dodge Dart och slipar ner den nya färgen. Därefter köper man nya bakskärmar och sågar upp dom! Seriöst.
Innerskärmarna fram måste anpassas till den bredare hemimotorn.
-Det gjordes med slägga back in the days säger grabbarna.
-Jaha men nu gör ni det snyggt och propert 2015, säger jag.
-Nä. Det ska va exakt som förr så klart.
Peter har redan hämtat en slägga och Mikael måttar ett vikingaslag från axelns bakre vändpunkt. Han accelererar järnet och PANG flyger den in i orörd plåt från 1968 . Klicka på bilderna för mera våld. -M-mamma, hör jag mig själv pipa medan kameran far upp och pang, pang och pang igen så grundfärgen spricker.
Modifieringen påbörjas medan Worldkustom hälsar på.
– Galningar.
Dead End Speedshop har flera fina byggen bakom sig, en ny lackbox är på väg och Peter Erikssons Charger från 1966 kommer senare i separat reportage.
Dodgen, ” A Tribute to Dick Landy” kommer att bli grym. Med uppsågade hjulhus, autentisk lackering och Hemi ett fantastiskt bygge med historiska rötter i sextiotalets dragracing.
-Worldkustom önskar Dead End Speedshop lycka till med många fina kundbyggen framgent.
——————————————————–
Tack för en härlig artikel från Brunflo där… man blir glad :)
Hälsningar
Stefan
Enköping