Project Cadillac 59 del 6 av 500 kanske

Efter åtta månaders valsande sedan köpet sätter jag mejseln i den för första gången. 

Project_59Cadillac Välkommen till Worldkustoms nya projektbil.

En 1959 Cadillac Series 62 2d ht som ska bli  i milt kustomutförande. 

Ett rostfritt renoveringsobjekt med matching numbers och kritmarkeringar kvar i motorrummet. En rak bil med bra krom som stått orörd i ett warehouse i Indiana i trettio år.  Nu skall taket fimpas  av och sänkas och den skall få datastyrd motor och låda. Del 6 av sisådär 500

16237972_1332587270094955_888677719_nBörja aldrig skriva innan allt är klart
Så lydde rådet från en tidningskollega ”så man har kontroll hela vägen och vet utgången”.  Men jag gillar inte kontroll.
– Jag gillar verklighetens oöverträffade galenskaper.

Följ kalabaliken
Följ kalabaliken hela vägen till körbar bil med svenska nummerplåtar

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2

Del 3

Del 4
Del 5 

Bilen köptes i september 2016 . Nu är det maj 2017 och nu börjar demonteringen.
Motor och låda såldes på rot se tidigare nummer.  Nu sätter vi mejseln i den för första gången.cad59_15Nu river bröderna Krantz
-Allt skall ur, befallde Bernt Karlsson i telefonen från Californien.  Cadillacen skall bli en mild custom och Superbernt har lovat choppa taket live under Västerås Summer Meet  6-7-8 juli men då vill han att den skall vara rensad inuti.  Det är 48 dagar till dess.  Att skruva isär går dock 20 gånger fortare än att sätta ihop.cad59_10Därför står projekt oavslutade
Maskinkonsult3-Man skruvar ner en bil på 48 timmar effektiv tid men det tar 20×48= 960 timmar att få ihop den igen säger gubben som gjort flera frame-of renoveringar.
Tusen timmar. Då har man genat och inte superrenoverat. Bara lagat, snyggat till, målat och satt ihop.
En superrenoverare kan lägga 1000 timmar på enbart finishen. Lägg därtill hundratusentals kronor så har vi svaret till varför det står så många bilar i kartonger i våra garage.
cad59_02Lågt i tak och denna skall choppas – hm, får sitta på golvet.

Många skruvar fotas var de satt
cad59_12

cad59_13

Skallarna ser likadana ut med längderna varierar. Blir enklare montera om man vet var de hör hemma. De dröjer ett bra tag innan de skall tillbaka.

cad59_03
Dash ur. Ingenting är skruvat tidigare. Alla brickor på plats och allt lossnar och kan skruvas med fingrarna efter snart 60år.
cad59_04
Inte en kabel klippt eller skarvad. Inget rört men en stor svart fläck i taket vid förarplatsen. cad59_01cad59_16_title_smallMan börjar fundera på ägaren.  Hur var han? Vad hände?  Vem levde med denna bil?  Några få spår hittar vi under mattor, tappade mellan dash och ruta och i askkoppar. Låt mig gissa.
cad59_17
cad59_14Mr. Dallas Lung på 23:d street South Bend Indiana var ingen mekaniker. Han köpte den gamla Cadillacen orörd den 10 mars 1976 och åkte med den men det blev inte så länge. När besiktningen gick ut i mars 1977 hyrde han in den i ett warehouse och där blev den stående i 39 år.

Mr. Lung var sex fot lång, hade svart hår som börjat gråna och använde svart pomada.
cad59_01

Han rökte Salem med filter och gillade cocosgodiset Mounds. Ibland satt han bak för cigaretterna fanns i alla askkoppar. cad59_07
cad59_11När han satt bak hände det att tog sig en bira också. Twist Lift är inget märke utan en anvisning. Korken satt på ölflaskor.

Kvinnan på passagerarplatsen fixade med håret ibland. Hon tittade i makeupspegeln och lade hårnålar och hårklämmor på dashen.

När Dallas svängde vänster gled de ner i glipan mellan panoramarutan och instrumentbrädan. Det hände flera gånger och en gång for jäntans leksak ner där också. När de försökte rädda den gick plasten sönder och länken blev kvar. Ingen rolig dag. cad59_09 I bagaget finns inredningen kvar orörd.  Nä, här kördes inga smetiga reservdelar. Mr. Lung lämnade in bilen. När han ägt den ett halvår gick mätaren runt och kompisarna påtalade att nu skulle reparationerna komma. Han såg sig om efter något nytt. Det hann bli några hundra miles till innan Cadillacen garagerades 1977. Han skulle ta ut den igen på somrarna framöver men … det blev aldrig så.  Mätaren stannade på 17.035 mil.   cad59_05

AM-radion fungerade med sökning och allt.  Klockan gick inte däremot.  Nu till salu till behövande. Radio 1000:-. Klocka 500:-

Cadillacen ingen showbil
Cadillacen skall inte alls bli en showbil. Den skall bli en mild custom att åka i. En väl fungerande asfaltkryssare att lita på som inte riktigt ser ut som andra 59:or.
– Bilfolk skall kunna gå ett varv och upptäcka medan de som inte är i hobbyn märker nada.

Inte så custad alltså.
1948-mercury-templeton-saturn-std-c 1948-mercury
En custom beställd av den amerikanske komikern Bob Hope på en 1948 Mercury. Bilen kallas Mercury Tempelton efter byggarna The Tempeltons.
– Krantz Cadillac blir en vanlig 59:a  – nästan.

Utan så 

005  001_mirror2
Sänkt fjädring och försiktigt sänkt tak utav mäster Bernt Karlsson. Ungefär så.

Projektet har fått skjuts utav:
Rixglas i Ljusdal/Hudik som fixar allt glas,
Lack & Bilcenter i Ljusdal som svetsar rost och lackerar,
A-mek i Fjuckby som tillverkar krom och lister,
Cyklon och TESTA i Ludvika som regar och besiktar,
Västerås Summer Meet,
Bernt Karlsson från Californien
Norléns Transport i Uppsala,
Magu bilsadelmakeri och tapetserarverkstad, Skillingaryd samt
Verktygsboden som håller med en hel verkstadsbuss i Västerås!

cad59_06Har haft Cadillac 59:or tidigare och dessa saknades eller var trasiga (eller så bröt jag sönder dom.)  Sitter under soffan och täcker mekanismen. De fjädrar i bakkant allt eftersom soffan sänks och höjs. Här i perfekt skick. Åker tillbaka om än med annan färg då inredningen skall bli vit och mattan blå eller svart.

Fråga till bilbyggare
Sätter ni air condition i era custombilar?
Jag har kollat på Vintage Air och Classic Air för jag tänkte sätta in ett kombinerat paket med ac och värme men efter mycket läsande på nätet tvekar jag.
Hur har ni andra gjort?
Hur viktigt är det med ac i en cruisingbil / custombil i Sverige?
Lämna era tankar i kommentarsfältet under.

NYTT. Bärgare byggs.
jarmoVärsta Jarmo Rahkonen på Jarmos Bilskrot i Österbybruk bygger just nu en bärgare till Cadillacen så den kan forslas runt på träffar, utställningar och till verkstäder.
Jarmo hade FEM bärgare att välja på plus detta bärgarämne.
bargare01 bargare02
Volvon hade gått endast 12.000 mil och får i dagarna ett anpassat flak till Cadillacen.

Men får Krantzen allt detta fritt?
Jarmos– Ni som jobbat mot Krantz tidigare vet att han inte vill ha något gratis.

Han vill ha rejäla fakturor.
-Det värsta jag vet är:  ”jag-skriver-om-din-ljudfirma- om-jag-får-en-bilstereo, säger Krantzen.

Däremot vänder han sig först  till Worldkustoms annonsörer när han behöver något.
bernt_o_krantz_2

Vi jobbar på.
Ses i Västerås med Bernt Karlsson  6-7-8 juli. Då blir det allvar med kaprondellerna.
Fast vi skall leka också.
kzchall-maxar-ut
Vi kör Krantz Challenge på lördagen. Världens nyaste bilshow!
-Full fläng på flygfältet  i Västerås.

Prenumerera på Worldkustom gratis


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Project Cadillac 59 del 6 av 500 kanske

  1. Lycka till!
    Det kommer att bli kul att följa projektet. Gällande AC, det finns inte något coolare än att åka -50 eller – 60tals Cadillac en riktigt solig dag med stängda rutor iklädd mörk kostym! Ride on Krantzen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *