Corvette och moped

SWEDEN. Vad händer om man kombinerar de klenaste 49 kubikarna Sveriges sett med de starkaste motorerna som rullar på våra vägar.  Svar: Man får en inspirerande dag i gröngräset där korsbefruktningen är total.  by Lars-Åke Krantz

Själevad, Augusti 2012.

Va, 2012!!?  Ja, jag veet men vad gör man när man inte får bestämma själv … men NU gör jag det och nu ska entusiasterna Fram för dom är King.

01

Wroom. Bra att man kan följa deras bana via röken. Zundapp i ledningen.

Vid södra infarten till Örnsköldsvik närmare bestämt i Själevad där Moälven blir sund ligger Friluftscentrets fikastuga. Här samlades Norrlands Motorhistoriker Ö-vikssektionen till Mopedträff på ena sidan av krocketbanan.

Alla bilder blir gigantiska om du klickar på dem

02

15 Corvetter på ett spett. Det gemensamma mumlet som hördes under dagen var: – Vilken kul grej, tänk att vi är så många och ändå vet jag många fler som inte är här.

 

På andra änden hade Björn Johansson ringt ihop ortens Corvetter. 15 Corvetter och 48 mopeder kom i solskenet och sällan har väl skillnaden varit så stor mellan fordonen och likheten varit så slående mellan entusiasterna.

03

05Tre kubiktum

Det fanns mopedister i Corvettegänget som snavade i krocketbågarna för att titta på sin barndoms DBS. Moppejackor syntes bland sportbilarna under dagen. Motorintresset var det samma. Största motorn idag var en 454 kubiktum stor V8. Minsta motorn var en tvåhjuling på 3 kubiktum.

04

Medan Corvetterna lät sina servostyrningar väsa ihop till en gruppbild gångade mopedisterna in i fikastugan för att få startnummer.

En halv timme senare öppnades 48 förgasare på vid gavel när startfältet målade luften tvåtaktsblå och hjälmarna med raggartejp stormade rakt mot Corvetterna.

09

Gubbarna i bilarna tittade upp och såg horden leverera en bredsida i det de vek vänster mitt framför dem, stampade i ettan och kämpade upp på asfaltvägen. Strax efter var det bilarnas tur att ta vägen i besittning.

06

Mot bilarna! Sportgubbar missar inte en chans till tävling.

 

08

Fältet iväg. Till vänster Björn Johansson initiativtagare till träffen och i mitten 58:an som vann Best in show idag, Arnold Sundqvist, Köpmanholmen. Att se dem komma på rad och på ett ögonblick öppna sig som en solfjäder och gira ut i  formation var  oförglömligt. Skall vara Corvetter till det.

Tips: Klicka på bilderna så blir de större. Gäller generellt i Worldkustom
10

-Muu sa kon!  -Där står 425 hästar utanför hagen men inte en enda tjur åt mig.  Donald Öbergs 1969:a med 427-motor och manuell låda fick Krantzpriset för bästa Corvette idag.

Efter lågsniffen tog Corvettefolket sikte på fikastugan och samtalet om kolvingar och hästkrafter återupptogs vid borden fast nu hade siffrorna stigit från 5,5 till 400 hästkrafter.

12

Hellre krocketmoped än golfbil. Lennart Nilsson hade byggt sin egen variant av handlar’ns packmoppe. – Går 60 på fyran. Lennart vann hela moppetävlingen.

 

13

Original ram med ekflak från Rusta och en 110cc Fiddy crossmotor med ljuddämpare, bakhjul och maffigt drev från en 80cc Fiddy cross.

 

11

Outlaw. Harald Simonssen kom med en Corvette med 350 i badboy-stil. Original är 69:an i Riverside Gold. Harald hade gjort karossen klar när han hörde om träffen. Det blev rasande ihopplockning med en snabblack, matchande originalfälgar och babymoons. Rått Harald. Bra jobbat.

 

Innan kvällen var över hade stor som liten premierats för finaste fordon och det kan noteras att glädjen hos vinnarna var lika stor i båda lägren.

14

Krantzpriset för mopparna gick till Roger Norberg för sitt enastående logfynd. En Rexoped Crossline 1955 från Dalarna.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *