Krantz krönika: Amerikanskt körkort

 – Floridas krav på uppkörningsbilen: Dörrar.

dmv

Amerikanskt körkort är bra att ha. Jag surfade in på stadens infosida  och sökte på drajvers lajsens.

Teoriboken fanns gratis på PDF. Där stod hemligheter i automobilens framförande som att ”om stereon slutade fungera skulle man inte försöka laga den medan man körde utan istället leta en parkeringsficka”
Dricka sprit var inget bra heller.  Man kunde se dubbelt, bli långsam och trampa på fel pedal.kudde
Ett hett tips som gick som ett påslakan runt hela boken var att ha en kudde på varje dörr och en bak och en fram som en puffzon när man var ute i trafiken. Nu började jag bli förbaskad.  Aldrig att jag skulle hänga kuddar på Bonnevillen.

stereo

Sedan var det dags för gratis teoritestövningar på nätet.
Om du får fel på stereon skall du då
1. Se om du kan laga den medan du kör för att bibehålla harmoniskt körhumör
2. Påkalla polis
3. Slå på varningsblinkers
4. Stanna på parkeringsplats och först därefter se över elektronisk utrustning.

Var skall du ha en distanskudde på din bil? Fram bak eller överallt?
-Meen igen!
Inga jag sett i trafiken hade kuddar på bilen.  Är det några jädra airbags på utsidan eller vad pratar dom om? Jag svarade fel så klart. Lärde mig mekaniskt att man skulle svara ”alla” på den frågan.

När jag gjort några övningstest på nätet åkte jag ner till DMV, typ bilregistret som vi hade förut.
-Vad kan jag hjälpa dig med?
– Jag tänkte ta körkort.
-Vad trevligt.
a-okJag fick visa pass och kuvert, typ räkning som var adresserat till mitt boende för att bevisa permanent adress och mitt körkort fast det hade jag inget.

Det låg kvar i Sverige men det gick bra ändå. Jag hade ju skrivit ut körkortet på ett papper =  A-OK

 

Till datorn med testfrågorna.
50 frågor och man fick ha 10 fel. Om du får fel på stereon skall du då . . . . Var skall du ha puffskydd på bilen, fram, bak eller  överallt. . . . .tokfrågorna  IGEN?
När jag svarat på 42 frågor avbröts testet. Jag hade fått 40 rätt och behövde inte fortsätta
Pris: 6 dollar och så fick jag en tid för uppkörning och en lapp. Uppkörning om två dagar. Du ska ha med egen bil.

VIKTIGT med dörrar.
Jag läste på lappen. Där stod krav på uppkörningsbilen. I Florida har man som i många, många andra amerikanska delstater och i många, många länder ingen besiktning. Skolbussar och tradare rullar obesiktade år efter år.

dually_boatMin Dodge Ram V10 som får dra 7 ton på kroken, här med med båttrailer,  är aldrig besiktad, ej heller vagnen.lincLilla Lincoln från 1995 har aldrig besiktats. Den har gått i 22 år utan en enda kontroll liksom alla andra 21 miljoner bilar i delstaten. Detta i kontinenten, med 400 miljoner invånare,  USA som ”uppfann trafiken”. bonneRaggarbilen har inte varit in på våra fordons grundbult Svensk Bilprovning på 51 år.  Hur kan den hänga ihop utan alla reparerade 2:or??   I Sverige måste det väl ha blivit minst 30 tvåor och 100.000 kronor i besiktnings- och reparationskostnader genom åren för att den skall över huvud taget hänga ihop och kunna betraktas som körduglig.

trafficVisst är det konstigt att de inte far in i hus, blomrabatter, sjöar, butiker och människor hela tiden dessa tjugo miljoner dödspiloter som trafikerar vägarna varje dag i Florida.
-Bilarna, bussarna, lastbilarna, släpen, gammbilarna, hotroddarna, chopprarna,  är ju totalt livsfarliga dödsfällor allihopa … eller finns det en annan sanning utanför det lilla, lilla landet Sverige som, med ynkliga fem miljoners bilpark, en fjärdedel av Floridas bilpopulation glest utspridd på en yta tre gånger större än Floridas,  tror sig äga patent på världssanningen.

Nu skall några hundra tusen bilar i Sverige får rullande besiktningsbefrielse efter FEMTIO ÅR och många känner en stark oro.
– M-men vad hände nu med världssanningen att  bilen måste godkännas varje år av en petgubbe med ficklampa för att kunna styras utanför garaget?
Gäller inte det jag trodde varit sanning i hela mitt liv längre? Nu blir jag rädd. Hur skall det bli?
-Nu kommer det att finnas livsfarliga bilar på Icas parkering, ju!
– Ren och skär Facebookångest hos den kuvade svensken som nu måste räta på ryggen i egen kraft och titta ut ur fängelseburen.
– Sniff, sniff. Frihet?? Vad är detta?

Åter till lappen om uppkörningsbilen.
Se till att den har dörrar. Annars får du inte köra upp, stod det. Vidare:  Städa ur bråte och skräp så din kontrollant får plats. Kofångarna för inte sitta högre än 1,5 meter över backen. Vi kommer att kontrollera att tuten fungerar. Kom inte för tidigt. Det är många som kör upp och vi har inte plats för köande.no_doors

Jag kollade att jag hade dörrar och åkte dit, fick titta i en kikare med bokstäver för att checka synen. Tog fem sekunder. Klart. Ut i bilen.
-Tuta, sade kontrollanten som var en ung kille med gäddhäng och för långa skosnören.
– Du har förmodligen kört bil hela ditt liv, sade han.
– Jo.
-Okey, kör ut på vägen, sväng vänster, parkera i parkeringsrutan och vänd.
– Vi var tillbaka innan vi börjat.
– Du klara’t, sade han.

Gick in, kom till en dam som skrev ut körkortet på plats. Det såg ut som ett gratispass till vattenland.
drivers-license2

Kuddarna då?
Ett par dagar senare gick det upp för mig.  Space Cushion  på sidodörrar plus fram och bak var en tänkt kudde av utrymme till intilliggande bilar så man inte gnekade dörrhandtag och emblem av dom i köerna.
-Jag skall tänka på det.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

6 reaktioner på ”Krantz krönika: Amerikanskt körkort

 1. Hej Evert. Du menar som klistermärke eller?
  Ja, jag tror jag har kvar någonstans på kontoret i Sverige.
  Märket är ovalt med svart tryck på vit botten. Sådär litet stilrent om man vill sätta på sidorutans nedre hörn exempelvis

  Jag har också hela rimpor med amerikanska flaggan och Worldkustom i guld att sätta i nederkant på bakrutan du minns som man gjorde förr i tiden.
  Ser ut precis som bilden ovan. 25 spänn = tryckkostnaden.

  MVH

 2. Hej Krantzen.
  Tog själv ett körkort i FL 1979 då hyrbilsfirman krävde det,konstigt nog va ju inte lag på det men skit samma, sa jag ! det tog knappt en timme så va den saken klar.
  Det var också ett tillfälligt körkort för tre månader,synd bara att jag inte har det kvar men det blev tvättat med jeansen.
  Såg att ditt går ut också snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *