Mikael Blomberg från Brunflo är en Moparkramare. Är det inte AAR Cuda så är det Hemicharger, Dunderdart och nu senast Potentpolara. by Krantz
Ramchargers står det på sidan. Det var Mikaels kompis, Peter Eriksson ( Dead End Speedshop), som hittade bilen i Californien. Peter ringde Mikael i Brunflo, Jämtland som var med på noterna direkt. Ramchargers står det på sidan men det handlar inte om pickupar. Ramchargers var ett raceteam i USA med fabriksförare från Chrysler.
440 motorn hade inte fötts ännu 1964. Ramchargerteamet åkte med olika versioner av Max Wedgemotorn. 413 och 426 fast inte Hemin 426 utan Max Wedge 426. Jim Nelson antecknades för rekordtiden 8,59 på stripen.
Mikael gillade looken på tributebilen direkt. Det enda han ändrat är stripsen på bakluckan.
De var röda och han ville hålla en enhetlig färg så de fick bli blå som övriga accenter på bilen.
Under huven på denna bil satt en 383 motor original med manuell växellåda.
383 B-blocket gav 305 respektive 330 hästar beroende på förgasaralternativ. Volymerna med B-blocket skrevs till 350, 383, 400, och 426 (fast inte Hemi alltså). B stod för Big Engine.
Parallellt med B-blocket tillverkade Chryslerkoncernen det ännu värre RB-blocket här intill. (Raised Block).
RB blocket medgav större motorvolymer. RB-blockets motorvolymer blev 383, 413, 426, och på slutet, när man kunde gjuta tunnare väggar, kom 440:n. Alla mått är i kubiktum eller cubic inch som det heter på engelska.
Lådan och kopplingen är ersatt med Chryslers starkaste automatlåda, 727:an och motorrummet är uppbiffat med det större RB blocket och dess största motor, en 440 från en 1968 Dodge Charger.
Dessa motorer ger 375 hästar original. Vad sedan Mikael i Brunflo gjort berättar inte historien men han säger så här:
– Hemin i en Superbee -69 jag hade drog 1,9 liter per mil på långkörning. Den här vill ha 2,3 liter per mil.
En siffra som inte bekymrar ägaren.
-Nä, det är en vanlig bruksbil bara. Ingen särskilt. Jag har den till jobbet ibland och till affären. Kör den på vintern i ärenden i Brunflo plus på isbana när Kjälasvängen infaller.
En dragkrok har monterats. Dodgen drar en husvagn från 1965 på semestern.
-Med bakaxelutväxlingen 4,10:1 kan man rycka ifrån bra med husvagnen vid rödljusen, konstaterar Mikael. Bakom ligger just kompisen Peter Eriksson som hittade Polaran.
Skön sång i 440-motorn. Mikael Blomberg får ha skvalpplåt i husvagnskylskåpet när Prästosten gör 0-100 på sju sekunder.
När du läser detta pågår förberedelserna för den årliga Luciacruisingen i Östersund. Då kommer Dodge Polaran från Brunflo ut. Var så säker.
Klädseln var ny och bilen kändes hel och fin när den kom hem från staterna.
Bilen är alltså inte den äkta teambilen från 1964 utan en ”tribute to”. En hyllning till dåtidens racing.
Bilar som kläs i tidsenliga racinglogos är en frän del av hobbyn.
Höstlöven faller och ännu en säsong har gått till ända fast Polaran är aktuell hela året. Nya tider är här med vintercruisingar och isbanekörningar med våra finbilar. Life is good.
Fräckt reportage och en GRYM kärra!
Raggare ! ! ! ;)
Great story. It was my friend and business partners car. We sometimes talk about it on our podcasts ”Talking About Cars” and ”GAAS-Great American Auto Scene” both on Apple iTunes and Youtube.
Very cool. Thank’s for your heads up.