Renovera eller bygga en ny Classic Chevy?

Många företag inom bilhobbyn har startats av entusiaster. Ett av dem är CARS Inc. i Michigan, som startades 1976. Idag erbjuder de över 30000 renoveringskomponenter till många av de populäraste och coolaste bilar som Chevrolet tillverkat, Bel Air, Impala, Camaro och Chevelle. Följ med bakom kulisserna! by Anders Dahlgren 

CARS Inc 5

Idag kan man bygga en ny Classic Chevy med chassi från Art Morrison och kaross- och inredningsdelar från CARS Inc.

CARS Inc. startades 1976, för trettionio år sedan, av några entusiaster som behövde delar till några Classic Chevy som de jobbade på. De besökte lokala Chevrolethandlare för att se vad som fortfarande fanns tillgängligt. I många fall hittade de delar på dammiga hyllor som ingen rört på många år. Det visade sig att de olika reservdelsavdelningarna hos handlarna hade väldigt olika lager av delar som kompletterade varandra.

 

CARS Inc 1

Joe Zidzik på CARS Inc. visar en dörrsida en kund skickat in för att få renoverad.

Från början köpte skaparna av CARS Inc.  delar till de egna bilarna, men insåg snart att fler var intresserade av att hitta delar för att renovera äldre bilar och bestämde sig för att köpa upp så mycket som möjligt av handlarnas lager NOS-delar.

Därmed var CARS Inc.  skapat och man började åka runt på marknader som Carlisle i Pennsylvania.

Verksamheten har sedan länge växt ur den trailer man åkte med de första åren, men CARS Inc.  besöker fortfarande Carlisle och andra marknader i USA.

CARS Inc 2

CARS Inc. har köpt in utrangerade maskiner och verktyg av GM för att kunna tillverka inredningar till äldre Chevroletbilar.

Door2DoorVerksamheten utvecklades och nästa steg blev att starta egen tillverkning av golvplåtar och andra plåtar som många gånger rostat bort på de gamla bilarna.

 

Idag, trettionio år senare, erbjuder CARS Inc.  över 30000 olika delar för äldre Chevroletbilar och pickuper.

CARS Inc 4

Personalen syr inredningar med hjälp av General Motors gamla symaskiner.

CARS Inc.   är även återförsäljare av Art Morrisons kompletta chassin till Classic Chevy. Det gör det fullt möjligt att bygga en replika av exempelvis en 1957 Chevrolet  Bel Air convertible med ett modernt chassi, drivlina efter eget önskemål, samt en helt ny kaross, inredning, rutor, lister och krom. 

CARS Inc 7

CARS Inc. har två anläggningar, denna i Michigan och en i Kalifornien.

CARS Inc.  har inte bara köpt upp delar och tyger utan även pressverktyg, matriser och symaskiner från GM fabriker för att kunna nytillverka inredningar till äldre Chevrolet.

De har en maskin som sammanfogar vinyl till dörrsidor och säten på samma sätt som under sextio- och sjuttiotalen.

En annan maskin vakumtillverkar armstöd och andra plastdelar och med en maskin kan man pressa mönster i vinylen som då bilarna var nya. Kunder kan skicka in sina gamla dörrsidor och få dem renoverade och returnerade i nyskick.

CARS Inc 6b CARS Inc.  har ett omfattande lager tyger och vinyl som de köpt upp från handlare och originaltillverkare och kan idag erbjuda inredningar till bilar från femtiotalet till det tidiga åttiotalet. Med åren har en del originalmaterial tagit slut för vissa modeller, i stället erbjuder CARS Inc.  nytillverkade tyger och annat om något av NOS-materialen tagit slut. Det finns även inredningsmaterial till pickuper för den som behöver det.

CARS Inc 3

Det finns fortfarande en hel del NOS-tyger och vinyl kvar av det material som fanns hos Chevrolethandlare på sjuttiotalet.

CARS Inc.  har numera två anläggningar, en butik i Rochester, Michigan, där även inredningarna tillverkas, samt en anläggning Placentia i Kalifornien.

Med internets hjälp levererar de idag delar och inredningar till

1953-54 Bel Air, 1955-57 Cameo Pickup, 1955-57 Chevy, 1958-72 Impala, 1964-72 Chevelle, Malibu and El Camino, 1962-79 Nova, 1967-76 Camaro, 1970-72 Monte Carlo, 1967-72 Chevy Pickup and the 1971- 72 Blazer and Suburban till Chevroletentusiaster över hela världen.

CARS Inc 6a

Tillskärning och mönsterpressning sker med mallar och matriser från GM.

 

Allt tack vare att några grabbar i Michigan var framsynta när de behövde delar till sina Classic Chevy i mitten av sjuttiotalet.

CARS Inc 8

I anläggningen bakom butiken i Rochester sker tillverkningen av Chevroletinredningar till bilar från femtio- till åttiotalet.

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Renovera eller bygga en ny Classic Chevy?

  1. Great company to deal with !
    Been using them for 20+ years and I just got some stuff yesterday that we will ship to Sweden today.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *