Kan man ta bort en bensintank med skärbrännare?

Jodå, det går bra men bensintankarna har en förmåga att bli runda och spricka när man använder dessa metoder på dem. Två gånger har jag lyckats med att förstöra bensintankar. av Jan Silèn.

persaker_logo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Två gånger har jag skjutit tankar och att använda skärbrännare när man ska ta bort en bensintank är kanske inte världens säkraste metod. Första gången var i början av 90-talet när jag höll på att bygga en A-Ford 31:a Rod och behövde en tank med bra storlek. Ford 2

Pappa hade en SAAB V4:a kombi stående ute i skogen så jag åkte dit och mätte tanken och storleken var bra till Rod bygget. Brorsan hade haft SAAB`n och kört i skogen med när han var yngre och motorn hade skurit och bensinen hade tagit slut och dessutom hade den stått där i tio år så tanken var snustorr.

kzjacka_small

De enkla sätten är inte alltid de bästa
För att göra det lätt för sig så släpade jag med mig gastuberna en dag och for iväg till bilen ute i skogen. Parkerade så slangarna från gastuberna i bagageutrymmet räckte till SAAB`n och tände skärbrännaren.

brännareJag skruvade bort tanklocket och stoppade i lågan i påfyllningsröret och inget hände-
-Bra ingen bensin kvar.
Skär upp skärmen så jag kommer åt påfyllningsröret där det går in i bilen, skär av slangen på röret och inget händer.

PENTAX Image

verktygsbodenTanken sitter i bagageutrymmet bakom ryggstödet på dessa bilar så nu var det bara fästena som tanken satt fast med som skulle skäras av.

Jag klättrar in i bagageutrymmet med skärbrännaren och skär av fästena men tanken sitter fast i någonting ändå. Röret från tanken till motorn hade jag ju glömt bort, plockar bort lite heltäckningsmatta och isolering så jag kommer åt röret.

Nu small det
Och det hade ju gått bra med skärbrännaren tidigare så jag står nu på huk med knäna på tanken inne i bagageutrymmet och skär av bensinröret när det smäller och tanken blir rund som en boll och spricker. Tydligen var det lite bensin kvar i röret ändå men varför hade det inte exploderat tidigare av gnistorna?maxresdefault[2] Edwin[1]Hade det nu blivit en värre smäll och jag hade strukit med så hade ingen hittat mig på ett bra tag. Jag hade inte sagt till någon vart jag skulle. Kanske någon älgjägare hade hittat mig fram på höst kanten.

 

 Andra smällenFörlängda skärmar

norrlands customAndra gången var nu i somras när jag höll på med tanken till det nya bygget. Den tanken har jag lagat några hål på och den var blästrad utvändigt och trummlad med småsten invändigt så den var plåtren och fin. Jag hällde i Thinner tanken för att kolla om svetsarna var täta, men det sipprade ut lite Thinner i lagningarna. Inga mängder men det blev lite fuktigt. Så för att slippa svetsa igen så beställde jag en omgång tanksealer. Det tätar ju små hål. Enligt instruktionerna så skulle tanken tvättas med både Aceton och Saltsyra och sedan i med tanksealern.

Stinkande ångor
Det luktar nu syra och starkt av Acetonångor i hela garaget. Nu skulle tanken lufta ur och härda minst en vecka före användning och den fick stå mer än drygt en vecka och lufta tills den skulle lackeras. Dan före så håller jag på att maskera fler saker som skulle lackeras nästa dag och ska hänga upp tanken så ser jag ett litet hål i skyddet som tar upp bensin som fylls över vid tankning på utsidan på fyllningsröret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett litet litet hål på någon mm som nu ska punktas igen, tre punkter och hålet är tätt men jag punktar några gånger extra för att vara säker på att det blir tätt. Det var inge bra.

esmotor6

ES5Det small igen
Sista punkten jag gör så smäller det och tanken blir dubbelt så hög och hälften så bred på mitten mot vad den hade varit.
-Det var den tanken det
Den som man hade lagt ner så mycket jobb på, shit happens. Var det ångorna från tanksealern som var explosiva?
Ja, när man tittade på burken så stod det varningstext på engelska om att ångorna var explosiva och en eldslåga som var överkryssad och med texten WARNING med stora bokstäver.

Nu får man leta efter en ny tank som kan passa. Tankar till detta bygge går inte att hitta då det är ett ovanligt märke på bilen men en Amazontank kan passa och dom finns ju nytillverkade så nu blir det en sådan så jag slipper några fler explosioner.

sillen-400x270

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Kan man ta bort en bensintank med skärbrännare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *