Stasi, Gestapo, SS, KGB,

 Jan Silén är arg så det ryker idag.  Arrangörer som lägger ner sin själ, fritid och ibland  ekonomi  för att få något att hända i bygden känner säkert igen sig. Ordet är Jans : sillenDessa organisationer trodde jag hade upphört existera men de har tydligen slagit sig ihop och antagit namnet STIM. De är värre att ha och göra med än både Skattemyndigheten och Försäkringskassan. avJan Silèn

När man ordnar en bilträff är det många som ska ha en bit av kakan. STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) är en sådan och man kan nästan tro att dom har sitt ursprung i forna öststaternas underrättelseorganisationer. Otrevligare och mer kundovänlig organisation finns nog inte, och den ena personen där verkar inte veta vad den andre gör.

X-up annons

Mid Sweden Nat`s
flygfoto
Efter tredje Mid Sweden Nat`sblev vi bekanta med STIM.

Det damp ned ett brev hos mig och med ganska hårda ord så förklarades det att vi var ansvariga för en massa saker.

Har man ett evenemang där det spelas musik offentligt så ska det redovisas (Med betoning på SKA) till STIM och en avgift per besökare skulle betalas och vi var skyldiga att betala för tre år.

untitled

Efter ett samtal med frågan hur jag skulle minnas hur många som löst in sig så fick jag göra en uppskattning av besökarantalet.

publik

Året efter kom ett brev två veckor före träffen att årets evenemang SKA redovisas inom 12 dagar.

Ringer STIM och frågar hur jag ska kunna redovisa innan träffen har ägt rum? Jag fick bortse från det brevet och ett nytt kom veckan efter träffen.

Året efter kom också ett brev två veckor före träffen om att det SKA redovisas. Nytt samtal till STIM och ett nytt brev kommer veckan efter träffen. Jag fyller i och skickar in och tror det är klart men en påminnelse kommer efter flera veckor om att vi inte har redovisat med hot om straffavgift. Och med röda feta bokstäver står det:

lack-och-bilscenter-ljusdal

”Om redovisningen inte kommit in till Stim inom 12 dagar kan er verksamhet komma att debiteras en extrakostnad om 1250 kr exkl moms. Tänk på att du behöver redovisa även om du inte haft någon musikanvändning. Se Stims villkor på https://www.stim.se”

Rörigt på kontoret?
Ringer igen och efter en stunds letande så hittar dom vår redovisning. Det verkar rörigt på deras kontor, har dom ingen koll på någonting?1422370604_tt3qdrzSamma visa nästa år ett brev två veckor före träffen och tel samtal med samma förklaring igen att det inte går att redovisa innan träffen har varit. Då kommer det fram att STIM räknar året från första juli till sista juni så därför skickade dom ut brevet före träffen men vi hade ju redovisat efter första juli året före så det borde ju vara registrerat och det höll dom med om att det var så till slut så slapp vi breven före träffen.

Terrorn fortsätter
Men påminnelserna fortsatte att komma trots att redovisningen var inskickad i god tid. Jag fick ett mejl där dom ville ha synpunkter om deras verksamhet och man svarade anonymt och då fick dom reda på deras otrevliga attityd.

Dom ändrade sedan från att ”Erzz-rockt evenemang ska nu redovisas” till ”Nu är det dags att redovisa” så lite mjukare ton blev det.

Sedan ska dom ha reda på vilka orkestrar som har spelat och en låtlista på vad dom har spelat för låtar, jag skickar in namnen på orkestrarna och ett tel nummer till en person i orkestern så får dom ringa själv, lite ska dom väl jobba också.

norrlands custom

Och dyrt är det också, höjer man inträdet för att få det att gå ihop så blir avgiften till STIM högre, med allt och alla som ska ha betalt så har vi nu lagt ned träffen tills vidare. Och ska man följa reglerna till punkt och pricka så är det en till organisation som ska ha betalt om man spelar en skiva med bakgrundsmusik. Då ska både STIM och något som heter SAMI (Svenska Artister och Musikers Intresseorganisation) ha betalt.

Vad är det för skillnad på Sami och Stim?ace780f775fe591b_org

SAMI företräder olika rättighetshavare. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik. Sami företräder utövarna som spelar och sjunger. Upphovsrättslig ersättning måste betalas till båda organisationerna.

Många ska ha betalt för nått som vi gör ideellt.
Nu har vi inte haft någon verksamhet på några år men breven har fortsatt att komma och jag har skrivit ”Ingen verksamhet” men har fått påminnelse ändå.

Lika var det i år, en påminnelse kommer fast vi inte har någon verksamhet, jag ringer och försöker bli av med denna förföljelse och en telefonsvarare säger” Välkommen till STIM, våra öppettider är måndag till torsdag 9-14 fredag 9-13. Skickar ett mejl och får detta svar:
Hej,   Tack för att du kontaktar oss!   Vi har tagit emot din fråga och kommer att behandla den så snart som möjligt. Vi har för närvarande en förhöjd mängd inkommande ärenden och ber er därför att ha överseende med något längre svarstid än vanligt.”

Jobba effektivare. Gärna hela dagen.
Jaha? Om dom nu har så många inkommande ärenden så kanske dom skulle ta och jobba hela dagen.

Till slut kommer jag fram på telefon och frågar varför dom skickar påminnelse fast jag har redovisat? Efter en koll så hade vår redovisning om att vi inte har någon verksamhet registrerats den tionde juli, men påminnelsen var daterad den nionde augusti.

worldofclassics

Låter som ett blufföretag
Så hur kan ni då skicka ut en påminnelse fast ni har registrerat det en månad tidigare? Nu kommer det fram att alla påminnelser skrivs ut samtidigt och skickas iväg automatiskt efter två veckor. Det låter inte seriöst, låter som ett blufföretag som brukar granskas på TV. Till slut fick jag svar på mejlet och så här svarar STIM.

Hej Jan,   Tack för ditt meddelande.   Det har olyckligtvis gått ut påminnelser till våra kunder trots redovisning. Ett brev med information om detta ska ha skickats ut till samtliga av våra kunder. Vi ber så mycket om ursäkt och påminnelsen kan ni självklart bortse ifrån.     Vi tackar för ett gott samarbete och önskar er en fortsatt bra dag!   Med vänlig hälsning,  STIM`S kundservice”

OPS! Olyckligtvis
Går påminnelsen ut till kunderna ”olyckligtvis” varje år?
Någon person borde ju ha ansvaret. STIM betalar ut pengar till kompositörer och tonsättare, alltså till dem som skrivit låtarna och musiken.

Men det är det motsatta när det gäller fotografering då är det ingen ersättning till den som skapat motivet. Min Mack har jag sett bilder på i alla möjliga sammanhang i media på nätet, bland annat var den med i en artikel om skrotningspremien på bilar och om bensinpriset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto Scanpix stod det.
Inte kom det några pengar till upphovsmannen till motivet (jag) som byggt macken, köpt alla saker mm. Men fotografen som gjorde det ansträngande jobbet att ta fram kameran och trycka på knappen sålde säkert bilden (som nu säkert är upphovsrätts skyddad) för några tusen.
– Hade inte jag byggt macken så hade fotografen inte haft nått att knäppa på. Men säger som Tony Rickardsson ”jag är inte bitter”.

Förföljd till graven

gravsten

Nu har jag sagt upp vår ”licens” med STIM så nu får jag se om jag blir av med dem eller blir förföljd ända ner i graven.

Kanske mina barn ärver dessa påminnelser från STIM.

Har jag otur så gräver dom upp mig.

 

tunroth-el_12


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *