Vad är en svensk Raggare?

SVERIGE. Många goda försök har gjorts att översätta ordet Raggare. Teddy Boy, Greaser, Motorhead, Red Neck. 

Många har dragit paralleller med befintliga grupper i andra länder.  Jag har slutat översätta. Det går inte. Låt mig istället beskriva en känslomässig företeelse hos svenska kvinnor och män som format generation efter generation. av Lars-Åke Krantz

raggare1

raggare2Du amerikan eller annan ickesvensk som vill veta vad Raggare är.  Låt mig berätta en saga för dig som hjälper dig förstå.

En saga om lilla Amerika och ett mycket stort land långt bort.

En saga som beskriver den brinnande åtrå en svensk raggare känner och varför det inte finns någon motsvarighet i Amerika.

Då börjar vi.

Det var en gång . . .

raggare14
Det var en gång ett land som hette Amerika. Steve, Rich och Diana bor i Amerika.  De är 18 år. Året är 1958.  De har kommit över några tidningar från landet Superia.

superia

Superia ligger på andra sidan jorden och är 50 gånger större än Amerika. Där bor 50 gånger mer människor och där är allt lyxigare, häftigare, dyrare och större.

Bilarna
Steve och Rich har sett landet Superia på bio. Gatorna är bredare, husen högre och bilarna..!  Superias bilar får pappas Buick Roadmaster att verka löjlig. I Superia är bilarna tre meter breda och nio meter långa. De har enorma motorer på 2000 hästkrafter och är bland det vackraste Steve och Rich har sett.

raggare20

Musiken
Diana gillar musik och har plattor med den nya amerikanska stjärnan Elvis Presley men utanför USA:s kust finns en båt som piratsänder musik från Superia! Förbjuden musik. DEN musiken får den nya amerikanska rock&rollen att verka töntig. Superias musik är så fruktansvärt svängig att folk samlas runt radioapparaterna på kvällarna för att sugas in i den nya musiken ingen kan spela eller ännu ens hört i USA.

Drömmar
Steve, Rich och Diana drömmer om Superia där alla är rika och lyckliga och allt är 50 gånger större.

raggare16

USA planerar att skicka en rymdkapsel runt jorden 1959.
-Så urbota fnuttigt och löjligt.
raggare15
Superia har redan befolkat Mars. De gör allt bättre, snabbare och de har pengar att skapa vad som helst.

Märkvärdigt
Steve och Rich har lyckats komma över några tidningar från Superia. De kan litet av språket. De läser och  luktar på Superias papper och tycker det är märkvärdigt att de kan hålla i samma papper som Superias invånare på andra sidan jorden.

Eget Superia
Året därpå har Diana fått tag i en skiva från Superias musikstjärna nummer ett. En sjöman hade den med sig hem till lilla Amerika. Skivan går inte att köpa i affärerna i USA. Under tiden har Steve, som jobbar på macken, trots hela samhällets bannor, köpt en tre meter bred bil från Superia med 2000 hästar.raggare17

Alla säger att han är galen men när han glider längs gatorna med sin enorma bil tittar alla avundsjukt. Han har sådan lyx i bilen som folk aldrig hört talas om i sina fjuttiga Cadillacs. Han plockar upp Diana och vet ni. Steve kan spela Dianas skiva i bilen !!!

Pang!
Pang! Raggaren är född. I bilar från andra sidan jordklotet åker de ifrån allt och alla, de utklassar rubbet och spelar en musik som inte finns och som får rock&rollen att låta töntig. I Superia har man andra frisyrer och andra kläder också. Diana och Steve tillhör arbetarklassen och har inte så mycket pengar. De läser sina begagnade tidningar, jobbar hårt, sparar och syr upp egna, likadana som på bilderna. De läser om att Superia räddat lilla puttefnaskamerika i båda världskrigen.

raggare18

Det växer
I sin bil träffar de andra från andra städer som också lyckats köpa en Superiansk jättebil. De samlas och kör i karavaner i sina enorma bilar. De spelar Superiansk musik, klär sig Superianskt och drömmer om att få resa dit en dag. På TV visas Superianska filmer och en dag öppnar ett konstigt matställe de aldrig sett maken till tidigare. Superiansk mat !!
– Alltså waow!

Lamporna där inne är mera färgade, större, starkare. Hela samhället skiner upp av matstället. De vanliga amerikanarna knorrar och tycker det är för mycket som kommer från det där Superia nu för tiden men raggarna älskar det. De kör sina enorma bilar, spelar sin musik, äter den nya maten och börjar blanda in det superianska språket i sina samtal. Det låter tuffare så.

Åren går
Steve, Rich och Diana stannar i den lilla staden och blir så småningom medelålders hårt arbetare familjer. De, sparar får bättre ekonomi och köper ännu större och blankare och finare bilar från Superia. Året har blivit 2014 men de kör fortfarande bilar från 1957 och 1959 på helgerna. Amerikas egna bilar har under tiden blivit mindre, tråkigare och plastigare vilket får dessa gamla Superianska ”flygplan” att stå ut ännu mera i trafikvimlet.

De reser till Superia varje år numera och köper två gigantiska bilar med sig hem. Barnen vill ha och de säljer till kompisar. De har levt sin dröm och uppnått den. De har skapat sig ett Superia i det lilla Amerika de bor i.

raggare19

Idag
Gruppen Raggare har växt till miljontals entusiaster som firar enorma Superia-meetings där Superias flagga vajar högst. De åker i samma gamla bilar på somrarna, spelar samma gamla musik, har samma gamla klädstil och Steve och Diana har kvar den där Superianska skivan från 1958. Ibland tar de en sväng i bilen och lyssnar på den raspiga skivan. Och så länge bensin finns att köpa kommer de att sitta där på helsätet och minnas.

The End.

Således:

1. Raggare handlar inte om ett enkelt motorintresse. Det handlar om kärlek till det enorma landet långt bort där allt var en dröm. Där allt var bättre. Musiken, filmerna, bilarna, kläderna, frisyrerna.

raggare4

raggare82. Den svenska raggarens hängivenhet kan inte existera i USA eftersom amerikaner inte har något gigantiskt, ouppnåeligt land att drömma sig bort till.

När de hyllar en gammal Cheva från 1958 och Elvis med Jail House Rock blir det samma som när en svensk hyllar en Volvo PV och minns dragspelskvällar med Snoddas.

raggare9

Haja skillnaden. Raggarens bränsle, de euforiska drömmarna om det gigantiska teknikundret från andra sidan jorden förmedlade en pusselbit som bara kan finnas utanför USA och som tagit oanade proportioner i landet Sverige, där känslan gått i arv och växt att idag gälla för en betydande del av befolkningen.

raggare7

3. Amerikaner kan cruisa på Van Neus Boulevard i Los Angeles som i Sista natten med gänget men kan aldrig uppnå den där utomjordiska känslan att komma från ett litet, försiktigt land till ett enormt, neonflödande, ouppnåeligt framtidsland där du får intrycket att allt är femtio gånger så stort. Exakt där hittar du den innersta kärnan i fenomenet den svenske Raggaren.

raggare5

4. Raggaren finns idag i Sverige i högsta välmående och numerär. Nu drömmer man inte i rum. Nu drömmer man i tid. Man drömmer sig tillbaka till femtio- och sextiotalen. Idag är Sverige ett av de rikaste länderna på jorden där arbetar- och medelklass kan skapa det man vill ha.
raggare10
Bilsamling, stort garage, nostalgifik, helgträffar i femtiotalsstil. Rodträffar, Rockabillypartyn, hela veckor i amerikansk femtio- och sextiotalsanda you name it och återväxten är stor. Raggarfenomenet i Sverige är starkare än någonsin.

5. Den senaste härliga galenskapen är att flyga över sin amerikanska femtiotalare till USA för att köra den klassiska Lincoln Highway eller Route 66. Sedan flyger man hem den igen och vet att man själv rattat på ”Superias” drömlika gator i sin egen bil.

6. Ordet raggare låter sig inte översättas med en utländsk synonym.

raggare11– Det handlar om åtrån, driften, jakten att fånga horisontens flyende guldkorn från det ultimata landet som fanns för länge, länge sedan.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Vad är en svensk Raggare?

  1. Suck. Som ett Aftonblad från 1984.

   Det svenska råsupandet skall ta ett varv runt jorden nu. Det tog trettio år att få en balanserad bild i svensk dagspress.
   – Då startar vi om klockan för utländsk.

   1. Ja det är konstigt att det ska supas på Svenska träffar. I USA dricker man kaffe och coca cola på sina träffar! Onsdagsträffar
    är långt mycket trevligare än de stora tillställningarna på helgerna där det sups och skränas allt för mycket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *