Dodge 100 år

Bröderna Dodge var involverade i både Oldsmobile och Ford innan de började göra egna bilar. Varumärket fyller 100 år i november.

dodge7

dodgebrothersJohn och Horace Dodge gjorde det innan.
När John och Horace Dodge introducerade sin bil för allmänheten år 1914, var de bland de största och mest erfarna biltillverkarna i världen. De två bröderna var oskiljaktiga och började tidigt arbeta och inlärningsförmågan var stor i sin fars verkstad. De blev  experter på maskinbearbetning inte minst till ångpannor.

Kullagret
1897 hade de utformat ett förseglat kullager för cyklar och startade egen tillverkning. ”Evans & Dodge Bicycle Company”. Efter att ha sålt bolaget för den furstliga summan av $ 7500 (plus royalties för lagerdesign ) öppnade bröderna stolt sina dörrar till ett nytt bolag, Dodge Brothers , där de tillverkade bildelar, bl.a. motorer till Ransom E. Olds, grundaren av Oldsmobile.

Oldsmobile
Efter att ha levererat ett antal tillförlitliga motorer till Oldsmobile började de också tillverka växellådor.  Så tidigt som 1903, alltså samma år som Ford och Cadillac bildades var Dodge Brothers redan en av de största leverantörerna till fordonsindustrin.

Hjälper en uppkomling som heter Ford
De Dodge Brothers imperium fortsätter att växa snabbt med deras rykte om kvalitet. Samma år tar bröderna en chans på en uppkomling som för tredje gången försöker starta biltillverkning, Henry Ford. Dodge Brothers gick med på att tillverka 650 kompletta (förutom, däck, hjul och kaross) bilar åt Ford.

Bröderna höll sin del av avtalet, men Ford hade svårt med betalningarna. Dodge hade inget annat val än att bli finansiärer för att hålla Ford flytande. Efter mindre än ett år började pengarna rulla in för bröderna, framför allt tack vare Fords Model T.

När Henry Ford började bygga sin egen fabrik insåg bröderna att de skulle sitta löst så de kapade förbindelserna med Ford innan de själva blev avkapade.

dodge3Bröderna i den första Dodgen. 46 och 50 år gamla. 

Dodge bildas den 14 november 1914
Det nya Dodge Brothers Motor Car Company bildades i juni 1914 med den första Dodgebilen som rullade av produktionslinjen 14 november samma år. Från sina dagar på Ford hade de lärt sig alla besparingstrix Henry använt för att skapa en billig bil.

De ville dock inte konkurrera på den marknaden utan erbjöd istället en robust, pålitlig och  dyrare bil.  Dodgen kostade 785 dollar jämfört med 450 för Model T.
1919 var Dodge det fjärde största bilmärket i USA.

Sjukdom
1920 var inte ett bra år för de oskiljaktliga Dodgegrabbarna. John var 56 och Horace var 52.  Under ett möte med en New York City Dodge återförsäljare blev Horace sjuk och kunde inte närvara. Efter mötet rusade John tillbaka till hotellet och satt i en stol utanför sin lillebrors rum i dagar utan att äta eller dricka. Horace återhämtade sig men nu var det John som visade  tecken på sjukdom.

dodge4

Försäljningsbroschyr 1920.

dodge8Det gick utför snabbt och John dog den 14 januari 1920 i spanska sjukan, en influensavåg som spred sig efter första världskriget. Horace var förkrossad och dog samma år i december i en  kombination av sorg och sviter efter spanska sjukan.  Som ett bevis på deras bilbyggarkonst gick Dodge upp på tredje plats i försäljning 1920 efter budgetbilen Ford med Chevrolet på andra plats.

Änkorna cashar in
John och Horaces änkor skötte Dodge Brothers Company fram till 1925 då de övertalades att sälja till ett investeringsbolag för maxade 146 miljoner dollar!
Ett misstag i Dodges marknadsföringen efter försäljningen orsakade dock  en stor nedgång i Dodges tillverkning och 1928 kunde Dodge inte betala ut löner.

Chrysler
Bankföretaget var ivrigt att sälja och hittade en köpare i en viss Walter P. Chrysler. Mr. Chrysler noterade i sina memoarer:  ”Att köpa Dodge Brothers Company var en av de sundaste handlingarna i mitt liv …”

dodge9Anna Thompson Dodge , maka till den yngre Horace Dodge blev 99 år. Hon dog stilla på sin ägor i Michigan 1970.

dodge01

 100 år med Dodge
AACA Museum
Hershey Pennsylvania USA 
September 26- October 12, 2014
För er som skall till Hershey/ Carlisle marknaderna i höst.  Missa inte bilmuséet i Hershey och deras Dodgeutställning.  Ligger uppe i backen rakt över vägen från Hersheymarknaden räknat.
Enkelt att hitta. Har varit där många gånger.
Ballt ställe. Hälsa till Nancy.
dodge5
dodge6
MVH
Krantzen
sticker

Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Dodge 100 år

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *