Splittring i hobbyn nord syd?

Håller vi på att få en splittring i hobbyn? Som kringresade i  fordonsträffar ser jag två skolor.  I norr hålls bilentusiasten högt. Kommuner och städer finansierar träffar och cruisingar.  I söder behandlas  bilentusiasten som skit. Betala eller stanna i garaget. 

Cruisingen i Nybro anordnades i år av ett eventbolag.  De planerade att göra pengar på cruisingen och vilka skulle betala?  Ja, inte var det åskådarna.
-Nej, de som kom med attraktionen = bilarna skulle betala eventbolaget för att cruisa.
-Som att be Jerry Williams betala för att uppträda.

Ynkligt
Nybro är långt ifrån ensamma. Cruisingavgiften togs också bort efter påtryckningar. På de breddgraderna är hobbyns utövare inte värda vatten. Palmträffen i Trelleborg fick inte ström av kommunen trots att uttaget sitter intill träffplatsen, något jag påpekade i mikrofonen med adress till eventuella kommunrepresentanter på besök under Krantz Challenge. (Ja, jag vet också att ni kan gömma er bakom lång handläggning, planerande och pappersexercis. Ni sade inte nej. Ni gjorde det omöjligt bara.)
-Ynkligt, Trelleborgs kommun.

Betala eller stanna i garaget
Wheels Magazines meetings och andra stora träffar låter i alla fall föraren av entusiastfordonet åka in gratis eftersom fordonet är attraktionen. Ju fler fordon, ju större attraktion.  Längre söderut tar cruisingar inträde av de som kommer med bilarna! Kommer man riktigt lång ner i landet hamnar man hos Kjelle Power.  Han skall ha sin hundring även av föraren till sina träffar. Budskap: Betala eller stanna i garaget.

Betala eller stanna hemma. Du och din bil tillför inget.

Han rättfärdigar detta med att i USA är det minsann förarna och bilägarna som betalar överallt. Efter fyra vintrar i samma delstat, Florida kan jag syna Kjelle. Det stämmer utmärkt det han säger.  Vad han inte säger är att i slutet av bilutställningen kallas det lokala barnsjukhusets representant fram också överlämnas inträdet till sjukhuset, Frälsningsarmen, Vietnam Vet’s, Cancerfonden eller vad det nu är den lokala träffen ömmar för.

Hudiksvall
Till helgen är det Krantz Challenge i Hudiksvall.  För tre år sedan kom kommunen fram och handhälsade. Detta kan läsas i dokumentationen från första året. Finns på usabil.nu under Krantz Challenge / tävlingsreportage. Hudiksvalls kommun ville ha Krantz Challenge ”flera dagar. ”  som de uttryckte det.

ab01

Hudiksvall 2014. Musik, motor,  underhållning, allt gratis i en vecka
Nu har de utomordentliga klubbarna i stan samarbetat och sjösätter för första gången en sexdagarsvecka i motorhobbyns tecken.  Start idag 15/7. Sex dagar med motor och musik och Ladys Run och allt toppas med Krantz Challenge och Hudiksvalls sedan många år tillbaka magnifika cruising på kvällen.  Allt är gratis.  Inga inträden, inga startavgifter, inga biljetter till underhållningen. Kommunen och sponsorer bjuder på allt.
-Unikt, säger du.

039

Härnösand 12/7. Tusen bilar. Krantz Challenge, cruising, live musik, Inga inträden någonstans. Allt gratis.

Norrländsk respekt för hobbyns utövare.
I Härnösand helgen innan fylldes stan med 1.000 amerikanare.  Vid lunchtid var det man ur huse och Krantz Challenge på stans bästa plats, Mellanholmen.  På kvällen cruising och liveband i centrum.  Inga inträden, inga avgifter. Allt gratis. Handelsplats Härnösand, som består av näringsidkarna tillsammans med kommunen tog notan.
-Så görs för övrigt även inför Power Big Meet. Stora bolag tar stora kostnader.

Örnsköldsvik, samma som i Hudiksvall och Härnösand.  Fakturan från Krantz Challenge ställs till kommunen. Bilarna, bilägarna, entusiasterna högaktas. Utan era bilar – ingenting.

ab03

Krantz frågar: 
Håller hobbyns utövare på att splittras i ett A och B lag? I norr behandlas  de med respekt och erkännande som en publikdragare och en tillgång.

I söder som boskap.
-Betala eller dra. Vi är inte intresserade av dej eller din bil. Vi är intresserade av din entréavgift.

Krantz Challenge hälsar alla välkomna till Hudiksvall på studiebesök denna vecka. Träffen som började med Krantz Challenge en dag och svällt till en motorvecka med musik där allt är gratis.

Men kan det verkligen stämma?!  Syna mig


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

28 reaktioner på ”Splittring i hobbyn nord syd?

 1. Helt riktigt Krantz du skriver om något jag har uppmärksammat på senare tid. Helt vansinnigt att dragplåstren ska betala. Heja Norrland…

  1. Jag betalar gladeligen någon hundralapp för att cruisa, träffa likasinnade och höra V8-sound. Om någon annan tjänar pengar på det så bekommer det mig inte det minsta, tvärt om. Jag åker på träffar enbart för min egen skull, inte för andras. Kan inträdet dessutom avskräcka snåljåpar, raggare och fyllon är det ett stort plus.

 2. Jag anser mig ha råd att betala 100 kr i entré, är bara glad att någon orkar, kan, och vill ordna träffarna. Mycket jobb innan grindarna öppnar, och kostnader, jag skulle inte vilja jobba gratis heller. Hur jävla glad är man om det ösregnar på träffdagen som arrangör, troligen inte alls. Tjafsa inte om småpengar, finns nog det som är viktigare i livet. Har man inte råd med hundra kronor, så ska man nog inte åka på bilträff….

 3. Jävla idioti! Det ska vara gratis med Bil utställning. Vi säljer ju burgare och fika. Utan folk ingen träff !!! Sen gällande wheels nats norr så kan det diskuteras. Wheels och samarbetande klubb tjänar nog en rejäl hacka! / Marcus ordförande Roadsoldiers Westerbotten

 4. Bara en undran? Har man rätt att spärra av en allmän väg och sedan ta betalt av dom som vill köra där? Hur redovisar dom de inkomsterna t.ex 1200 bilar ggr 50:- = 60 000:- bara för cruisingen….

 5. Stundande Wheels & Wings där tar man precis som man gjorde när det var i Varberg 100:- i cruisingavgift! Man tar även inträde av föraren på själva träffen, så har det alltid varit. Falkenbergskommun sponsrar också. Vi i söder njuter när vi är på danska träffar som har billigt inträde, billig öl, flera liveband och god mat, inte bara dessa jädra hamburgare. Danskarna är duktiga på träffar precis som ni i norr låter det som.

 6. Mycket intressant läsning!! Klart det inte ska vara kostnader för ”dragplåstren” så att säga.. Tack för en mycket bra helg i vårt Härnösand by the way, lycka till i Hudik. :)

 7. Hej!
  Motorföreningen Big Wheels arrangerade Västerdalsträffen #13 idag i Malung.
  Det finns ingen möjlighet att ta betalt av publiken p.g.a. områdets läge centralt i Malung. Sen 3 år tillbaka betalar varje deltagande bil 100:-. Pengarna använder klubben till bl.a Till investeringar i den egna motorgården och aktiviteter för klubbens medlemmar. 99,9 % av utställaren tycker att det är ok. När pengarna går till föreningens verksamhet, bl.a Ungdomar kan hyra billiga mekplatser på motorgården p.g.a. klubbens inkomster från Västerdalsträffen tycker de flesta det är ok.
  Hälsningar, GL

 8. Håller med Krantz fullständigt, kommunerna ska ställa upp mer än de gör , vi bidrar med vår träff som gagnar kommunen indirekt med t.ex. skatteinkomster, så som matställe, bensin m,m. och så är vi en sevärdhet med våra bilar för dom flesta ,en kultur som måste bevaras. Palmträffens ordförande Rolf Bjurström

 9. Power Big Meet kan jag faktiskt betala en hundring för, man får trots allt en rätt snygg nummerskylt för den slanten och en ganska vettig reservdelsmarknad men på andra bilträffar, där man inte får något ”tillbaka” tycker jag att åtminstone bilägaren ska premieras utan deltagaravgift för sin medverkan till showen.

  Vad gäller att betala för att få ragga på stan, i samband med en bilträff, tycker jag att det är alldeles åt helvete. Därför undviker jag Norrköping, Varberg, Nybro, Falkenberg och andra orter där åkavgift införts.

  Jag var tidigare medlem i en ganska stor förening, (ca 600 personer, hälften med USA-bilsintresse, hälften med dragraceintresse) i en medelstor stad i södra Sverige. Vi anordnade bilträff och cruising på våren och dragracetävling på sommaren.
  Att anordna en bilträff för ca tusen bilar och tillhörande cruising går att ordna med ganska små medel om man har en bra dialog med kommunen och polisen. Vi gjorde en bra vinst på träffen, trots att barn och förare av fordon åkte/gick in gratis, och vi finansierade klubblokal och dragracingtävlingen på så vis.

  När några i föreningen tyckte att vinsterna skulle göras större med att avgiftsbelägga bilförarna på vårens stora bilträff gick jag och ett antal USA-bilsägare ur föreningen i protest. Avgiften infördes och antalet deltagande bilar sjönk med nästan hälften. Publiken svek p.g.a det klena utbudet när man var van vid annat och man tvingades införa fri entré för förare igen året efter. Trots det har antalet deltagare sen dess varit mindre än ”rekordåren”.

 10. Tjena
  Vi är en förening i Frövi (3 mil norr Örebro) som arrangerar fikaträffar under namnet Motorfik på tisdag kvällar 1 gång i månaden under juni, juli och augusti med ett snitt på ca 200 fordon och ca 500-1000 pers vid varje tillfälle, vi fixar live band, lottar ut priser till deltagande fordon, vi tar varken betalt av fordonsägare eller publik inte heller någon parkeringsavgift för publiken och vi gör detta för att det ska hända något i byn och belöningen för oss är allt beröm vi får från ortsbefolkning och träffdeltagarna.
  Mvh Steffe

 11. Jag vill tacka för alla inlägg och uppmana till fortsatt diskussion. Det talas om näthat men här delges olika åsikter med en fantastiskt fin ton. Ni är bäst.
  – Jag gillar mothugg. Annars skulle jag inte ha stuckit ut hakan. Jag vill höra mer.
  Fortsätt :o)

  En tanke till den senaste Steffo från Frövi : Jag menar inte att man skall förväntas jobba gratis på det fina sätt som ni gör. Jag tar också betalt men jag gör det inte av entusiasterna.

  Ta bilder på era träffar, sök kulturpengar från kommunen. Sälj in snygga, väl synliga reklamplatser. Den lokala reservdelsfirman är dum om han inte pröjsar 500 + moms per gång för att få hänga med sin banderoll centralt vid varje träff under en hel sommar.

  Den reklam som träffar bäst just nu enligt en ny undersökning är internet och event.

  – Klart ni som jobbar skall ha belöning för ert arbete.

  Det är bara det att jag inte kan få mig till att flå av min raggarpolare ”Bert-Ove med Buicken” 100 spänn för att komma in på ”min” träff och se mig i spegeln efteråt.
  -Vem tror jag att jag är, liksom.
  Det är ju Bertan med Buicken som är hjälten, som folk vill se.

  MVH till alla oavsett vad ni tycker. Mångfald är livet.

  Krantzen

 12. Intressant diskussion, Power Meet Västerås kan inte vara fel, om 150kr skulle vara för mycket för en bra bilträff så skulle de inte ha 10.000 bilar på träffen! Sen att några tjänar pengar på oss entusiaster (både bilägare och besökare är väl entusiaster) som Kjelle Power och Krantz är väl ok om det är mer än bara bilar att titta på, det har vi sett nog av…. Skall däremot kommuner börja betala för en bilträff så bör den ersättningen gå till lokala motorklubbar som jobbar ideelt och gör ett lika bra jobb och inte till några som lever på motorhobbyn.Om alla medhjälpare på bilträffarna börjar på att begära löner motsvarande arbetsinsatsen, då är motorhobbyn snart död. Tänk om kommunerna skall börja att betala alla arrangemang typ konserer, fotboll, hockey mm så att det är fri entre och arrangörerna får betalt.Då blir komunalskatten hög!!

 13. Kommunerna pyntar in massor av pengar till all annan kultur och idrott. Norrdans får rejält med kosing från både landsting och kommunerna. U Härnösand byggde kommunen en curlinghall för många miljoner. I Timrå bidrar kommunen med rejäla slantar till Eon arena. Även Fjällrävencebtrum har kommunen so med delfinansiär så om kumminen bjuder bilentusiesterna på gratis ström och bajamajor är det inget att snacka om. Kommuninnevånarna får gratis underhållning en hel dag. Folk äter på restaurangerna, shoppar på stan och bor på hotell. Vips tjänar företagarna pengar, betalar skatt och så plötsligt har kommunen fått mer i kassakistan än vad strömmen och skithuset kostade. Fiffigt!

 14. Å, jag har aldrig hört om något hockeyproffs sim måste betal för att få kliva in på planen för att spela/visa upp sig. Däremot får han betalt! Men bilarna som är attraktionen på träffen ska betala. Snurrigt! Det räcker om publiken betalar en slant.

 15. Det här börjar bli kul. Nu är vi inne på sport också. Hockeyspelare får betalt för att prestera något och att vinna, ingen prestation – ingen publik. Vad är prestationen på en marknad eller cruising? Vidare, A och B lag har alltid funnits. De med resurser, kontakter mm är A lag, entusiaster från fattigare förhållanden utan kontakter är B lag. Kolla gamla motortidningar och klubbar så märker ni att det är i stort sett samma personer som lyfts fram. En sorts mentalitet av inbördes beundran. Jay Leno är ju praktexemplet. Hur svårt är det att ha en fin bilpark när du har en hel stab av ”putsare” anställda? Vet han själv hur man byter däck? En riktig A-lagare! Lyft fram de som utan garage eller pappas pengar fixar till objektet till ett hyfsat skick men aldrig vinner några priser. De är de riktiga entusiasterna.

  1. jay leno skruvar själv .att klanka ner på någon utan fakta är fel. sen att han är rik so what.

 16. Kanske de på de enomrt stora bilträffarna kan ”köpa” sig ett första pris men inte på de mindre, mer folkliga. I Härnösand vann en bil som ägdes av en kille som skruvat i hop den till perfektion från ett vrak, alldeles själv. det kallar jag prestation.

 17. Hej! Tycker det är märkligt att föraren ska behöva betala inträde på ex.vis Power och nu också i Norrtälje (i år).
  Det är ok om passagerare och besökare betalar.Det kan jag ialla fall acceptera. Men det är ju bilarna som GÖR utställningen! Att inte åka på en träff där man gör som
  ovan är en principsak för mej. Inget annat.Dom stora träffarna typ Power big meet, drar in massor med stålar ändå.. annars skulle dom inte fortsätta.. Sen kan jag ju tycka att man som medlem i ACCS borde få en redovisning av vart medlemspengarna går till ex.vis..

 18. ACCS hade inte klarat en syn…. Där är det styrelsen som har 100% av makten och utdelningen. Styrelsen går för övrigt inte heller att byta ut…. Man försökte för ett par år sedan men det satt en välkänd profil som av en händelse är ordförande stop för.

 19. Krantz Challenge är en ideell organisation som skänker sitt arvode till Cancerfonden, barnsjukhus el dylikt eller?! För det är väl det som är syftet med denna publicering eller hamnar pengarna som nämnda kommuner betalar i någons privata bolag då förstår inte jag syftet med publiceringen…

 20. Vad spelar det för roll och man tar betalt eller ej? Det är jag om väljer vad som är intressant att åka på. I grannbyn (”Mullhyttan” Närke) har man en lite bilträff. I samband med en Hantverksdag. Där får föraren + alla i bilen gratis hamburgare eller korv och dricka. Ändå är inträdet gratis. Inte kommer det mera bilar för det. På Power meet tar man 150:- för fredagen eller lördagen för alla i bilen. Dom som kommer först får en skylt. Den skylten såg man sedan till salu för 300:- på marknaden.

 21. Det kanske är på sin plats att redovisa vem som betalar alla dessa fantastiska gratisevenemang i norra Sverige och varför kommunerna i tex Stockholms län inte har råd att sponsra bilträffarna. Vi börjar med Hudiksvall eftersom det nämns i artikeln som ett lysande exempel. 2014 erhöll Hudiksvall Kommun 325 miljoner kronor i bidrag från skattebetalarna i Stockholms län, 10 000 kronor av skatten en stockholmare betalar skickas till kommunerna i norra Sverige varje år, bara i Hudik blir bidraget 8823 kronor per innvånare. Det är lätt att vara generös när nån annan betalar. Så nog har ni råd att betala en hundring i entre när ni åker söderut, ni har ju fortfarande 8723 kronor kvar av bidraget vi skickade till er.

  1. du måste vara den dummaste person som finns
   va har du fått dom uppgifterrna ifrån?
   jag betalar gärna inträde till bilträff
   men inte till en cruising på en allmän väg

   krantz har helt rätt

 22. Undrar jag hur många miljoner som Kjelle-Power får in (svart) varje år på alla sina träffar, han har verkligen sett till att sko sig på sitt intresse ordentligt!
  Han var först, han är störst och han är bäst…….
  Finns ingen träff som kan mäta sig med den i Västerås, varesig träffen, cruisingen eller allt som händer runtomkring…..
  Året är ju tyvärr inte komplett om man missat Big Meet i Västerås, missar man det så är det som att ta bort kräftorna på kräftskivan eller skinkan på julbordet!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *