Över 1000 bilar i Härnösand !

Från ingenting till en aldrig tidigare skådad folkfest på bara två år. Handelsplats Härnösand, Hernö Cruisers, Härnösands kommun och vädret såg till att det hände. För tävlingen Krantz Challenge rullar segertåget vidare. Foto Alfred Krantz/text Krantzen
002Bilar från udden längs kanalen, på alla parkeringsplatser och gräsytorna. 150 bilar och 1.500 personer fyllde Mellanholmen för andra dagen i rad.

Hernö Cruisers
Men hur kan ni veta hur många bilar det kom totalt? Hernö Cruisers hade tryckt upp cruisingdekaler som fästes på varje bils vindruta.
039
-Vi hade gjort 1.000 stycken, sade ordförande Kicki Wiklund. Cruisingen började 19.  Klockan 23 var de slut.
– Då kom rader av nya fordon och vi slutade räkna. Vi bara log. Vi hade sprängt drömvallen på 1.000 bilar.

Polisen störde inte ordningen.
Naturligtvis hade de beredskap att rycka in och serva men de störde inte ordningen. Lugnt och tryggt fanns de på plats. Två konstaplar sneddade över Nybrogatan och gick in på musikfestivalen Broöppning. En satt en stund i en solstol och tittade på bilarna. Det bästa agerandet från sheriffer undertecknad sett under 40 år i svängen.

041

Bilarna gled stilla i natten
Röken låg tjock i korsningen Nybrogatan/Brunnshusgatan med det var inte avgaser och inte däcksrök från bilar. Det var teaterrök från de tre scenerna inne på St:Petrilogen och musikfesten Broöppning. Cruisingbilarna skötte sig lika bra som polisen. Vi snackar 1.200 bilar som gled längs gator kantade av åskådarnas medhavda fikabord och filtar.  Sommarklädda människor sorlade på broar och uteserveringar där hav och land sammanfogades under en molnfri himmel. Pulsen från lågvarviga motorer och fem musikscener fulländade festen.
004

Krantz Challenge
Från ingenting till över 1.000 bilar på två år i Härnösand och de segrar tävlingen Krantz Challenge får vara med är overkliga.
-Alla orter som kört tävlingen har satt publikrekord.

Kommunalrådet Fred Nilsson(s), iförd Krantzjacka, sågs på området.

Kommunalrådet Fred Nilsson(s), iförd Krantzjacka, sågs på området.

Haparanda gick från en lokal träff till att dra folk från tre länder och samla 10.000 personer. Nu gör Härnösand en liknande resa och till helgen huserar tävlingen i Hudiksvall.  Där började det en lördag för tre år sedan. ”Kommunen” kom fram efteråt, skakade hand och sa: ”vi vill ha Krantz Challenge i flera dagar”.

I år kör man sex dagars motoraktiviteter med start nu på tisdag. Lars-Åke medverkar under fredagens Ladys Run där även rockbandet Krantz&Krantz börjar och avslutar fredagskvällen tillsammans med tre andra band vid Möljen. På lördag tävlingen följt av cruising på kvällen.

Fullsatt Mellanholmen för andra dagen i rad.
Tillbaka till Härnösand. Det var fullsatt på Mellanholmen i Härnösand för andra dagen i rad. Fredagen med Diggiloo drog 5.000 personer. Denna lördagsförmiddag kom 1.500 personer. Dessutom parkerades 150 entusiastbilar på gräsytorna. Smack!

Daniel Westin med familj från Härnösand tävlade i sonens Pontiac 1966 cab. (Jodå, det är redan bestämt att lillen skall överta bilen.)

Daniel Westin med familj från Härnösand tävlade i sonens Pontiac 1966 cab. (Jodå, det är redan bestämt att lillen skall överta bilen.)

-Nu är det absolut fullt på Mellanholmen, sade Micke Ström, en av alla hårt arbetande medlemmar i Hernö Cruisers, och bilar fick dirigeras till omkringliggande ytor.
Henrik Skyttberg från Handelsplats Härnösand gick omkring och såg nöjd ut. Stan levde så det knakade i fogarna när åskådarna applåderade i takt till musik och fordon. Publiken i Härnösand var fantastisk och lyfte showen flera snäpp!

Seger !
Ett stort och innerligt tack till alla som arbetat med detta under dagen, under veckan, under månaden, under året. Ni vann igen, ni vann snyggt och hela kommunen delar segern.

Lars-Åke Krantz.

 

Hur gick det nu då i Krantz Challenge?
024
Jo, en himla kö i anmälningen. Pang! 32 bilar anmälda i ett nafs. Högt tempo, cliffhangers, skrällar, mera priser än någonsin, utställning om raggare förr och nu, konstutställning i akvarell och olja om fordon, hagelgevär och inga Härnösandsbilar i finalen. Stort, öppet, högt i tak och fullsatt som i Vettersands Ford.

010

Först plockade Irene Larsson fram hagelsprutan ur sin Ford från 1968. Nu skulle rättvisa skipas. Det gjordes också och de muntra koflickorna fick applåder och två påsar lördagsgodis från Mekonomen och Härnösands Turism innehållande produkter för tillsammans 300 kronor. Thomas Håkansson Ö-vik vidare i rodden.

011
Anders Sohlin Gussjö kom med sin fina DeSoto 55:a. En originalbil med Hemi V8. Ulf Lindström från Docksta visade upp ett gediget bygge. En Ford 1931 hotrod med kompressormatad motor. Ulf vidare idag.

012
Badbyxor och baddräkt som om det vore på playan fast mitt i stan. HÄRLIGT. Thomas Nyberg med sambo Ulla-Britt Persson kom från Mjäla i Bjästa. Thomas tävlade med en Dodge 57:a rullande renovering samtidigt som han solade med frun som röstade. Snacka om avslappnad gubbe.

013Anna Häggblad och Emma Åkerlund röstar blått. Pappa Jerry Häggblad fanns på plats i en 1966 Bonneville. –”Vi röstar på snygghet”, sade de.

015
Lika som bär. Två Classic Chevys. Lelle Anderssons Bel Air från 1957 och Anders Bergqvists 210 från 1956. Publik i fyrdubbla led.

019
Från Sollefteå kom Ulrik Anderssons Ford Galaxie Skyliner Retractable Hardtop 1959. Med andra ord en plåtcab. Rutinerad Krantz Challengedeltagare som synes. Erik Mellander körde åt barndomskompisen Ulrik första gången redan 1966. Då raggade vi på riktigt. Idag rattar han bilen åt kompisen Ulrik som är på barndop.

036
Carina Lindahl var “the real deal”. Hon raggade på Härnösands gator 1963 (när Krantzen var fem år). Sedan 1992 bor Carina i Halmstad men ” man tappar det aldrig”, sade hon om känslan för rock and roll och motorljudet i en Crown Victoria. Carina vann motorolja på long distance south 100 mil.

037Lena Schaumann i rött drog vinnaren av Krantz Challengebilen. Andreas Rönnqvist fick med sig den unika Pontiacen hem.

020

Allt är gratis i Krantz Challenge. Entusiasterna i bilarna är ju stjärnorna! Utan dem – ingenting.  Sponsorer och vakna kommuner har insett fördelarna med att samla tusentals glada, nöjda åskådare till positiva event där varumärken och orter kan presenteras.  Mikael Holmwall från Söråker i Pontacen från 1957 t.h. var återfallsraggare. Gick vidare i denna duell.

026
Åtta bilar kvar av 32. Mikael Holmwall Söråker Pontiac 57. Göran Vettersand Nordingrå Ford 1936, Mats Sahlin Kovland Buick 1958, Kenneth Schauman Flärke Ford 32 rod, Eva Eneroth Kasa Cadillac 1955, Ulrik Andersson Sollefteå Ford Skyliner 1959, Lelle Andersson Härnösand Chevrolet 1957 och Björn Johansson Ö-vik Cadillac 1958.

025

Guldsmed Kalling lämnade ett presentkort på 3000 kronor till dagens bästa klädsel. Vann gjorde Kerstin Thelberg som kom i kläder som passade paret Sigvard och Kerstin Thelbergs bil, en blå Chevrolet Bel Air 1957.

Lena Löfström vann andrapriset och fick handla för 500 kronor via ett presentkort från Handelsplats Härnösand.

027
Eight outstanding är populärt när publiken får se vad de ställt till med. Alla bilarna kan jämföras på ett bräde inför finalspelet.

Det är en tävling men först och främst är det mycket glädje. 

028


Buicken har tävlat klart och paret tackar för en kul lördagsförmiddag.

031

Oskar Walters åtta år från Sörgården vann en fullpackad godishink från Gulf SödraVägen. Nu kan han tvätta cykeln i två år. Mamma Malin Åberg fick nästan hjälpa till och bära.   

029
Göran Vettersand tackar för god match. Kajsa Lundqvist överlämnade priser.

032

Björn Johansson Örnsköldsvik klar för final och fortfarande med i matchen.

033
Skylinern i rött från Sollefteå tar finalplatsen i kamp med Buicken i vitt.  I final i Härnösand står alltså Forden på denna bild från Sollefteå och Björn Johanssons röda Cadillac 1958. I fjol vann en bil från Enånger. Nu Sollefteå eller Örnsköldsvik och vann gjorde …

034
Ulrik Anderssons Ford Skyliner från 1959.  Vinst idag 3000 kronor, uppehälle i Rättvik för två personer samt plats i Superfinalen och kampen om titeln Norrlands Populäraste Bil och 10.000 kronor. Bilen är renoverad från ett rostigt vrak. Tusentals timmar har lagts ner.  Publikens val idag. En bil från Nipstan. Lycka till i Superfinalen.

027

Bonuspics.

042
Irene Larsson hittade en hotrodlampa för 400 spänn.

008
Eva Jangarve i blått uppskattade Sundsvallskonstnären Louise som visade tavlor inspirerade av motor. Louise kan ge sin tolkning av din bil på duk.

017

Rolf Rydberg hade åkt från Säter och dessutom låtit läsare på Facebook följa hans resa till Härnösand. -Kul grej, sa Krantz och hoppade in i bilen.

038
Rolf Rydberg och hans DaQueen som han kallar sin bil.

040

Det är omöjligt att komma ur ett Krantz Challenge utan att vinna något. I Härnösand hade vi behövt ett större prisbord. Mekonomen Härnösand, Gulf Södra vägen var några som adderade till mängden.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

7 reaktioner på ”Över 1000 bilar i Härnösand !

 1. Vad roligt att glida in på den här sidan och det första som dyker upp är en bild på min familj. Tusen tack för en grymt härlig dag. Riktigt roligt och lyckat som vanligt!

 2. en helt makalöst lördag o en crousing inte av denna värld bästa crousingen på många år i hela sverge ni var bara bäst

  1. Har aldrig sett så mycket människor ute på en gång i Härnösand, och så många fantastiska bilar som rullade runt! Jag har ändå bott i Härnösand i 35 år (mellan 1960-1995) Jag kommer att kalla Härnösand för den gamla raggarstaden i fortsättningen. Det finns anor från tingshuset när Sundsvalls raggarkung Danne var inställd för rätten och hans undersåtar rullade ut en röd matta åt honom som han gick in på. Eller när Sundsvalls raggarna kom till Härnösand och slogs med kedjor och vände polisbilen upp och ner på torget (det gick fortfarande att köra bil på torget då). Det kommer absolut att bli ett lyft för Staden när Calles bilmuseum öppnas. Grattis Calle du gör så att stan överlever! Jag kommer ihåg dig när du började lacka bilar och kom till oss på SE-lack och undrade vad du gjort för fel! Det är många år sedan nu och du har gjort många bra saker sedan dess! Jag tror att den här dagen för Härnösand inspirerats av Calles blivande bilmuseum. Grattis Härnösand och framförallt Calle Lundqvist.

 3. Det såg väldigt trevligt ut! Bara synd att det skulle konkurrera med Classic car festival! Nu var det ju också väldigt välbesökt, som tur var, men det drabbade väl Härnösand lite då det kunde ha varit lite större konkurrans om snygga bilar på Krans arr.
  Hoppas att det kollas upp lite bättre nästa år!
  Anders

 4. Stort tack till publiken som röstade. Jättetrevligt att vinna, och tack till arrangörerna som gjorde ett toppenjobb.Det var en av de bästa träffar jag varit på,och det är många

 5. det är många bilträffar med cruising, som har mycket att lära av Härnösand ,den bästa cruisingen på åratal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *